På liv&död, nästan...

Sportbladet granskar: Så viktiga är matcherna i kväll

FOTBOLL

I kväll kan det mesta avgöras i allsvenskan.

Djurgården kan bli svenska mästare – om ärkerivalen AIK tar minst en poäng av den enda utmanaren om guldet – Malmö.

Och det som nästan var otänkbart för bara några veckor sedan – att IFK Göteborg lämnar fotbollens finrum – kan också vara ett faktum i afton.

Sportbladets Martin Fransson går igenom vad som gäller och hur det kommer att gå i topp- och bottenstriden.

Hammarby mot IFK Göteborg

Förutsättningar:

Om Hammarby vinner har de säkrat kontraktet. Vinner samtidigt Norrköping är IFK Göteborg i praktiken klart för superettan på grund av sin dåliga målskillnad.

Om det blir oavgjort har Hammarby hakat av IFK Göteborg. Om Norrköping inte vinner har Bajen säkrat allsvenskt spel 2003. Vid kryss får Blåvitt hoppas att Norrköping förlorar, annars måste Göteborg – för att nå kvalplatsen – i sista omgången vinna samtidigt som Norrköping förlorar.

Om Göteborg vinner ökar pressen på Norrköping inför slutomgången. Om Norrköping förlorar mot Örebro räcker det med oavgjort i slutomgången för att nå kval. Vid blåvit seger är samtidigt Hammarby indragna i en oviss streckstrid med Norrköping och Blåvitt inför slutomgången. I så fall krävs troligen seger mot Landskrona för att undvika kval eller nedflyttning.

Förmodad matchbild

Hammarby kommer att pressa för att få in ett tidigt ledningsmål. Fredrik Winsnes försöker slå stickare till Peter Markstedt och Antti Pohja. I Blåvitt kommer Sebastian Johansson att slita för att förstöra Bajens mittfälttsspel samtidigt som Martin Ericsson försöker mata bollar framåt. Klarar Blåvitt anstormningen i första halvlek ökar lagets chanser. Jimmy Svenssons fina inlägg kan leda till mål. Långe Magnus Erlingmark lär flyttas upp om IFK behöver göra mål på slutet.

Nyckelspelare

Hammarby: Fredrik Winsnes gör sin sista match på Söderstadion. Oerhört viktig för Bajen – såväl defensivt som offensivt

Göteborg: Magnus Erlingmark – står för rutinen och lugnet i Blåvitts lag. Är dessutom en potentiell matchvinnare med sitt fina huvudspel.

Citatet

Fredrik Risp, IFK Göteborg: ”Vi befinner oss i ett pressat läge. Jag skulle ljuga om jag sa att det är roligt att gå ut för att spela de här matcherna”

Sportbladets tips: 1–1

IFK Norrköping mot Örebro

Förutsättningar:

Om Norrköping vinner samtidigt som IFK Göteborg förlorar har laget grejat minst en kvalplats. Förlorar samtidigt Hammarby är Norrköping bara en poäng efter inför slutmatchen – då finns chansen att ordna allsvenskt spel utan kval. Örebro är vid förlust indragna i streckstriden på allvar.

Om det blir oavgjort är Norrköping illa ute. Vinner samtidigt IFK Göteborg är ”Peking” nere på nedflyttningsplats inför slutomgången. Då krävs seger samtidigt som Blåvitt tappar poäng – annars blir det superettan nästa år. Tappar Göteborg däremot poäng mot Hammarby räcker det att Norrköping vinner mot Sundsvall för att det ska bli kval. Vid kryss har ÖSK säkrat allsvenskt spel 2003.

Om Örebro vinner har Norrköping stora problem. Särskilt om Göteborg tar poäng mot Hammarby – i så fall har Håkan Ericsons lag inte längre avgörandet i egna händer. Men chansen finns fortfarande: vinner Norrköping i slutrundan samtidigt som Blåvitt får stryk är det Göteborg som åker ner utan kval.

Förväntad matchbild:

Ett nervöst Norrköpingslag är att vänta. Jonas Wallerstedt kommer att slita hårt för att hålla sitt älskade lag kvar i högsta serien. Antti Sumiala får avsluta flera anfall. Örebro kommer att svara med hårt spel anförda av Fredrikarna Jansson och Nordback. Och chanserna kommer att dyka upp – då gäller det att Paul Oyuga och Einar Brekkan är på hugget.

Nyckelspelare

Norrköping: Fredrik Bild – mittback viktig i såväl försvar som anfall.

Örebro: Fredrik Jansson – måste vara precis i sina hårda tacklingar i försvaret – är han det kommer Sumiala att få det svårt.

Matchhjälte:

Antti Sumiala avgör för Norrköping i mitten av andra halvlek och ger Norrköpingspubliken hopp om allsvenskt spel även nästa år.

Citatet

Håkan Ericson, Norrköping: ”Ord är överflödiga – nu är det handling som gäller.”

Sportbladets tips: 2–1

Malmö FF mot AIK

Förutsättningar:

Om Malmö vinner är laget fortfarande med i guldstriden. Målskillnaden talar för MFF. Seger mot Halmstad samtidigt som Djurgården förlorar i Borås och guldet är Malmös. Vid Skåneseger är AIK definitivt borta från striden om tredjeplatsen. Då får laget ladda om inför cupfinalen mot Djurgården.

Om det blir oavgjort är Djurgården svenska mästare. Samtidigt riskerar MFF sin andraplats till jagande Örgryte. Vid kryss passerar AIK Helsingborg och går upp på fjärde plats inför slutrundan. Chansen att vinna Lilla silver är dock försvunnen.

Om AIK vinner. Är guldet Djurgårdens. Malmö passeras av Örgryte om göteborgarna vinner mot Landskrona. AIK går upp på fjärde plats och är med i kampen om tredjeplatsen om Örgryte förlorar.

Förmodad matchbild

Malmö kommer att trycka på för att göra mål. Niklas Skoog och Peter Ijeh lär få ett antal chanser i AIK:s straffområde. Daniel Andersson måste spela på topp om AIK ska hålla undan. Samtidigt måste MFF passa sig för AIK:s snabba anfallsspel. Lyckas Stefan Ishizaki mata fram bollar till Andreas Andersson är Malmö illa ute.

Nyckelspelare

Malmö: Niklas Skoog är tillbaka efter avstängning. Utan honom hade Peter Ijeh svårt mot Elfsborg. Nu är radarparet återförenat.

AIK: Stefan Ishizaki – i skadade Krister Nordins frånvaro faller ett tungt ansvar på ”Ishi” som måster stå för såväl snabbhet som kreativitet på AIK:s mittfält.

Citatet

Tom Prahl, Malmö FF: ”Vi väntar till sista matchen innan vi utvärderar säsongen, missar vi en plats i Europa kan vi inte se säsongen som så fantastisk.”

Sportbladets tips: 2–2

Örgryte mot Landskrona

Förutsättningarna

Om Örgryte vinner och Malmö förlorar är Öis uppe på andra plats. Även om MFF vinner har Erik Hamréns lag häng på skåningarna inför slutrundan. Vid förlust är Landskrona ordentligt indragna i bottenstriden – särskilt om Göteborg och Norrköping vinner. I så fall finns risken att det blir respass ur allsvenskan utan kval.

Om det blir oavgjort. Då är Landskrona troligen på säker mark i kraft av sin fina målskillnad. Enda hotet är i så fall Norrköping – om de vinner mot Örebro. Vid kryss har Öis säkrat tredjeplatsen. Om Malmö tappar poäng finns dessutom fortfarande chansen att nå Stora silver-platsen.

Om Landskrona vinner är BoIS helt klart för fortsatt spel i allsvenskan. Örgryte har fortfarande chans på andraplatsen om Malmö förlorar, men samtidigt jagar AIK som närmar sig Örgrytes tredjeplats.

Förmodad matchbild

Landskrona kommer att satsa på att få fram bollen via sina snabba kantspringare Alexander Farnerud och Håkan Söderstierna. Matthias Eklund och Daniel Nannskog kommer att oroa Dick Last. Klarar Öis den första anstormningen kommer göteborgarna att ta över. Magnus Källander och Markus Johannesson bildar ett starkt innermittfält. Afonso Alves är banans målfarligaste spelare.

Nyckelspelare

Örgryte: Magnus Källander – kämpen på mittfältet är den som kan trasa sönder BoIS smånätta spel samtidigt som han kan servera anfallsduon Karlsson/Afonso vassa passningar.

Landskrona: Daniel Nannskog – tillbaka efter avstängning. Målfarlige Nannskog måste näta om det ska bli zebrarandig seger.

Matchhjälte:

Afonso Alves – efter ett par tröga höstmatcher hittar Öis brasilianske stjärna äntligen rätt igen. En snygg lobb i andra halvlek ställer Mats Svensson i BoIS-målet helt.

Citatet

Jan Jönsson, Landskrona: ”Öis har passat oss bra i år – två gånger har vi vinnit med 3–1. Jag hoppas de ska passa oss nu också.”

Sportbladets tips: 2–1

Mer om allsvenskan:

Martin Fransson