- Aldrig slentrian i livet som Bajenlirare

Hammarbys kapten Mikael Hellström får se ödesmatchen från läktaren

FOTBOLL

Livets teater. För Hammarbys kulturbärare och lagkapten Mikael Hellström är huvudscenen given: Söderstadion.

I dag är arenan platsen för det ödesmättade dramat mellan Hammarby och IFK Göteborg.

Foto: Sven-Olof Englund
Hammarbys lagkapten Mikael Hellström tror att laget klarar sig från nedflyttning, men det krävs hårt jobb. I dag måste laget ta poäng mot IFK Göteborg.

I slutet av oktober 1982 finalspelade Hammarby och IFK Göteborg om SM-guldet. 20 år senare möts lagen i en ny, avgörande match. Men nu är målet ett annat - att hänga kvar i högsta serien.

- Det går aldrig slentrian i livet som Hammarbyspelare, säger Mikael Hellström, 30.

I vintras kom chansen Hellström väntat på i tolv år. Franska Rennes lockade med ett proffskontrakt. Han tvekade - och tackade nej. Istället blev vänsterbacken lagkapten i Hammarby. Och inledde satsningen inför sin trettonde raka säsong i klubben.

Högre status utomlands

- Det kändes bra att få ett sådant förtroende från en ny tränare. Men i Sverige känns det som om rollen är ganska avdramatiserad. Lagkaptenen har större status i exempelvis Sydeuropa. I Hammarby säger vi att laget ska ha elva lagkaptener - alla ska hjälpas åt att ta ansvar på plan.

I dag kan det behövas. För första gången i år ser det ut som om Mikael Hellström inte kan vara med på plan. En sträckning i en magmuskel sätter stopp.

- Tar jag en spruta kan jag nog spela, men Anders (Linderoth) vill inte att jag gör det och det är klart sista matchen kan vara oerhört viktig, då vill man inte riskera att missa den.

Blir det en plats på bänken väntar 90 nervösa minuter. Lagkaptenen gillar inte att stå vid sidan av. Det fick han nog av under säsongerna 2000 och 2001 då en spricka i bäckenbenet länge satte stopp för spel.

Ett år utanför laget

Under nära ett års tid stod Hellström utanför laget. Då fick han tid över för en annan passion - teatern.

- Jag går på teater så mycket jag kan men skulle gärna gå ännu oftare. Mest blir det farser. Hotelliggaren var en höjdare och jag älskar allt med Galenskaparna & After Shave - "Alla ska bada" såg jag faktiskt två gånger.

I somras tog Hellström steget upp från salongen till scenen.

Mer nervöst än en match

- Det var nervöst - nästan nervösare än att gå in på Söderstadion för en match, även om det var en liten roll på en liten teater.

Det var Hammarbysupportern Peter Björk som satte upp en show. I varje föreställning fanns en gästskådespelare med.

- Jag fick frågan och ställde upp. Det var väldigt intressant att få se hur det fungerar bakom ridån, vilket arbete som läggs ner. Jag hade några repliker och gjorde ett kort inhopp i andra akten. Jag spelade en berusad person som kom in på scen - det var en rätt fri rolltolkning.

Och på tal om fria rolltolkningar. I Hammarby spelade Hellström länge rollen som innermittfältare. Först 1998 blev han vänsterback.

- Det var Roffe Zetterlunds genidrag. Först knorrade jag väl lite men sedan upptäckte jag hur jag kunde utveckla rollen och även spela offensivt. På sätt och vis ser jag mig faktiskt lite som en föregångare inom svensk fotboll vad det gäller offensivt ytterbacksspel.

I dag ersätter troligen Christian Traoré på vänsterbacksplatsen. Ett tungt ansvar att axla. Kapten Hellström får för en gångs skull nöja sig med att sufflera från avbytarbänken.

”Vi är ett så bra lag att vi inte ska vara med i bottenstriden”

Mer om allsvenskan:

Martin Fransson