...eller så ror han hem guldet

Malmös Hans Mattisson: Vi måste få igång aggressiviteten högre upp

FOTBOLL

MALMÖ.

Förre MFF-tränaren Roy Hodgson hade ett favorituttryck:

”When the going gets tough – the tough gets going.”

Det är nu det är tufft. Det är nu det tuffa ska ta initiativet.

Foto: bildbyrån
Malmös lagkapten Hasse Mattisson har sett sitt lag leda allsvenskan länge - för att sedan tappa mot slutet.

MFF:s lagkapten ser sig inte som en tuffing.

– Det är möjligt att det skulle smälla mer, säger Hasse Mattisson.

Han har dragit på sig en varning i år. Ett eller max två är vad det brukar handla om i antal gula kort per säsong för Hasse Mattisson. Han har aldrig varit avstängd.

– Det är ganska ovanligt när man spelar i en sån position. Jämför man med Krister Nordin så får han en varning per match och är avstängd var tredje eller varannan ungefär.

Placeringen viktig

– Men placerar man sig rätt behöver man inte komma sent in i duellerna, säger Hasse Mattisson.

Han är kanske snäll men ingen glaslirare. Faktum är att Hasse Mattissons tid är just nu. Nu när planerna är tungsprungna leråkrar och varje meter på planen måste kämpas för.

– De sista fyra–fem omgångarna är de roligaste. Det händer så mycket då. Det blir mest kamp. Jag tycker det är roligt men artisterna trivs väl bättre under sommaren med kanonfina planer.

”Jag är ingen artist”

– Jag är ingen artist. Min styrka är arbetskapaciteten. Sen har jag väl hyfsad spelförståelse och ganska bra passningsspel.

Som många andra värvades Hasse Mattisson från småklubbsvärlden som en målspottare men Rolf Zetterlund använde honom direkt som yttre mittfältare.

– Jag har aldrig varit anfallare i MFF. Varken i någon match eller ens på träning. Denna och 1997 är helt klart mina bästa säsonger.

– I år har jag känt att jag har fått förtroende. När Brian (Steen-Nielsen) blev skadad fick jag gå in i mitten och det blev ett uppsving.

Både för Hasse Mattisson och för Malmö FF. Anfallsspelet blev mycket snabbare och effektivare när det inte längre blev så många sidledspassningar i letandet efter läget för danskens långa öppnande passningar.

Helt avgörande match

Kvällens match mot AIK är helt avgörande för om guldstriden ska leva till sista omgången eller om Djurgården ska bli mästare i kavaj.

– Vi måste vinna. I och med att chansen finns kvar måste vi vara taggade för att sätta press på Djurgården. Vårt spel har varit bedrövligt, men får vi igång aggressiviteten och vinner bollar högre upp för att börja spela där, har vi chans.

– Vinner vi bollen högt upp är det inget samlat lag vi får mot oss. Tidigare har vi skickat bollen från försvaret och upp förbi tio man. Det fungerar inte. Vi måste vinna fler bollar på mitten, säger Hasse Mattisson.

Den som blir kung i mittens rike vinner.

Mer om allsvenskan:

Stefan Alfelt ([email protected])