...men på lördag hamnar SM-guldet i Stockholm

FOTBOLL

MALMÖ

Jag vet inte hur många som kallat mig för Stockholmsjävel sen jag för någon vecka sen gratulerade Djurgården till SM-guldet.

Jag, som bott hela mitt liv i Malmö och Bjärred, tror fortfarande att Djurgården får lägga vantarna på Lennart Johanssons pokal, men jag är inte beredd att försvara tankegången med en dåres envishet.

Dåre har jag ännu inte blivit kallad - så milda uttryck används inte av nätets anonyma

e-postsignaturer - men det vore dåraktigt att blunda för att all press nu ligger på Djurgården som i kväll kan få stjärnor söndersparkade och arbetare utslitna i en tuff Uefacupmatch mot Bordeaux.

Efter 5-0 på AIK är MFF-spelarna uppe i samma mentala vinnarhimmel som Djurgårdens men di blåe har fördelen av att slå underifrån.

- Skulle det gå åt helvete är det ingen som hänger oss, sa Tom Prahl efter matchen i går kväll.

Bättre att jaga än jagas

För svenska lag verkar det fortfarande mer bekvämt att vara det jagande i stället för det jagade laget.

Prahls tankegång mot AIK var att få in så många kreativa spelare som möjligt i laget.

Det gick hem den här gången.

Det kunde lika gärna ha gått åt helvete men det visar också en sak som åtminstone för mig känns lite ny. Tom Prahl har alltid haft rykte om sig att prioritera säkerhet, men i år när det har kärvat har han vunnit fastlåsta matcher genom att byta till trebackslinje och ösa på framåt.

När en seger som i går var en absolut nödvändighet satte han upp ett 4-3-3-lag för första gången i år. En sån tränare sätter inte försiktigheten främst som ett självändamål. Hans tankar handlar bara om resultatet.

Elmander viktig för Dif

Oavsett vilken medalj det blir för MFF i år har Tom Prahl visat sin storhet och laget MFF har redan gjort mer än någon kunde tro om det.

Det var faktiskt ingen orimlighet att placera MFF på nedre halvan i tipsen inför seriestarten.

Djurgården var heller ingen given guldkandidat i våras när tipsen hette Helsingborg eller AIK.

Och egentligen är det höstens formtopp, då lånet av Johan Elmander blivit en hit och Kim Källström nått en form som gör honom till seriens - tillsammans med Helsingborgs Alvaro Santos - bäste spelare, som motiverar att Stockholmslaget ska snuva "landsorten" på guldet.

Värdig vinnare

Örgyte har spelat lika bra fotboll som Djurgården.

Malmö har periodvis varit lika överlägset.

Det är alltid det sista intrycket som fastnar på näthinnan.

Kanske går Elfsborg ut och har riktigt roligt på planen i den första match som man kan spela helt avslappnat i under den här hösten.

Kanske Halmstad trots allt uppnådde en mättnad i och med utklassningen av Kalmar.

Det finns hur många om och men och om inte som helst i årets allsvenska, men oavsett vilket lag som jublar på lördag är det en värdig allsvensk vinnare.

En tabell ljuger aldrig annat än om kvaliteten på den fotboll som har spelats.

Stefan Alfelt