Linderoths misstag kan kosta mästarna en plats i allsvenskan

FOTBOLL

Visst kan en stressad tränare skicka sin klubb ur allsvenskan.

Efter Hammarby-IFK Göteborg 0-1 var det Blåvitts tränare Roger Gustafsson som sa det:

- Det är intensivt och stressigt och många beslut som ska fattas.

Men det var den andre, Bajens Anders Linderoth, som stressade fram fel beslut.

Fredrik Winsnes som vänsterback... - hur tänker man då?

Foto: LASSE ALLARD
VAD TÄNKTE HAN PÅ..? Anders Linderoth placerade norske toppmittfältaren Fredrik Winsnes som vänsterback (!) under det dramatiska slutet mot IFK Göteborg i går - ett beslut som i dag starkt ifrågasätts och kritiseras av Sportbladets krönikör Lasse Sandlin.

Allt medan förhållandet mellan fotbollens båda guldkandidater Djurgården och Malmö FF denna måndag snabbt stabiliserade sig - med tre poängs försprång för stockholmarna men med bättre målskillnad för skåningarna och upplagt för en riktig raffellördag med 14 mils mellanrum på Ryavallen och Örjans vall - så tjocknade det i bottenstriden.

Ut med Kalmar FF, klart kontrakt för Örebro SK och minst kvalplats för Landskrona BoIS - det var dagens tre klara besked.

Vad tänkte ni på, tränare?

För Hammarby IF, IFK Norrköping och IFK Göteborg kan veckan däremot sluta hur som helst - kvar i allsvenskan, kval mot Frölunda eller "Boden nästa!" som man numera kallar en plats i superettan.

Så spännande hade det inte alls behövt bli.

Både Landskrona och Hammarby hade haft sitt på det torra i dag bara inte Anders Linderoth, och för den delen hans assisterande Thom Åhlund, fattat ett så katastrofalt beslut med en kvart kvar att spela.

Det är då måltjuven Andreas Hermansson står vid sidlinjen beredd att hoppa in på topp och byta av någon av Hammarbys två anfallare eller fyra mittfältare; ointressant vilken.

Men samtidigt ligger backen Christian Traoré skadad utanför plan, femton meter från Hermansson och ännu närmare paret Linderoth-Åhlund.

Då sker hjärnkollapsen i Hammarbys ledningscentral: in med Hermansson i stället för Traoré - vilket innebär att Antti Pohja blir vänstermittfältare istället för Jonas Andersson som blir central mittfältare istället för Fredrik Winsnes, Bajens dittills bäste spelare och härförare, som omplaceras till - vänsterback.

Alltså: Fredrik Winsnes som vänsterback i ett läge där det gäller att försvara 0-0 för att säkra allsvenska kontraktet... - hur tänker man då?

Han är inte snabb, han är ingen bollvinnare och tacklare, och han har ingen vana i positionen.

Eggen testade - en träning...

Allt medan Peter Holm, 21-årig back med meriter från U21-landslag och som ifjol spelade 21 matcher, får fortsätta värma upp...

Hammarby tappar förstås spelet, Blåvitt pumpar på och Magnus Erlingmark har ännu en farlig nick, denna gång tätt utanför, Winsnes blir ifrånsprungen av Jonas Henriksson och vädjar med armarna ut mot bänken, och det är faktiskt bara en fråga om NÄR Blåvitts rättvisa segermål ska komma.

Ändå står det fortfarande 0-0 när Peter Holm nån minut senare tar av sig överdragskläderna och står beredd att hoppa in. Men efter en minut får han åter sätta sig på bänken.

I 86:e kommer så Blåvitts mål, och minuten senare byts Peter Holm in...

I mörkret utanför Söderstadion träffar jag den lille tröndern Winsnes och frågar, om han spelat vänsterback någon gång.

- Det var faktiskt aktuellt för några år sedan i Rosenborg inför en Champions League-match. Jag var ett av flera alternativ då, men sen Eggen testat det alternativet, så var det inget alternativ längre...

...och här är mitt tips

Vilket man kan förstå.

Helt i onödan väntar nu en ödesmatch för Hammarby i Landskrona, medan IFK Göteborg möter heldeppade Kalmar hemma, och IFK Norrköping far till Sundsvall.

Tipset dan före dan före dan före dan före rysarlördan lyder: Norrköping ur, Hammarby till kval medan Blåvitt och Landskrona klarar sig.

Till sist ändå lite positivt tänkande av Bajen-supporter på väg ut från matchen:

- I superettan slipper vi ju i alla fall Råsunda!

Dit ska vi redan i kväll: Djurgården-Bordeaux.

Faktiskt inte utan svensk chans - eller som fransmännens tränare Elie Baup uttryckte det igår:

- I dag finns inget som är enkelt för Bordeaux.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM