”Det hade gått bättre med mig”

Sören Cratz om Hammarbys säsong: Fegt och försiktigt...

FOTBOLL

Hammarby står inför en ödesmatch på lördag i Landskrona.

Guldtränaren Sören Cratz är på plats:

- Hade Thomas Dennerby och jag fått fortsätta hade vi blivit ännu bättre i år.

Foto: GUNNAR ASK
TROR PÅ SIG SJÄLV Förra året valde Hammarby att inte förlänga kontraktet med Sören Cratz. Nu tror den före detta guldtränaren att det hade sett ljusare ut om han varit kvar. "Hade jag fått fortsätta hade vi blivit ännu bättre i år", säger han.

Vid den här tiden i fjol var Hammarby redan svenska mästare. Nu slåss de för sin allsvenska existens. Laget är detsamma, ja till och med...

- Jämnare. De har ett bredare material, med Antti Pohja och Fredrik Winsnes. Norrmannen är ju en klasspelare. Visst, vi hade Lasse Eriksson, men Ante Covic har kommit igång och han kan inte lastas för något, säger Sören Cratz, som är arbetslös sedan i somras då han fick sparken från Helsingborg.

Skulle gjort som Djurgården

Ni kan historien: I fjol valde Hammarby att inte förlänga kontraktet med Sören Cratz trots att laget låg i allsvenskans topp och Cratz själv ville vara kvar.

Hammarby skulle spela en annan typ av fotboll, en "roligare fotboll" hette det. Mer kortpassningsspel.

- Det är omöjligt att byta spelstil om man bara byter tränaren och behåller samma spelare. Då skulle man gjort som Djurgården och plockat bort spelare som inte passade in, säger Cratz och fortsätter:

- Om Thomas Dennerby och jag fått fortsätta hade det blivit ännu bättre i år. Vi hade kanske inte vunnit allsvenskan...

... men ni hade spelat roligare?

- Ja, vi hade vågat göra ännu mer när vi nu hade en bas att stå på. Vi hade förfinat det vi hade. Och en spelare som Winsnes hade jag tagit emot med öppna armar. Han hade lyft förra årets guldlag.

Trygghet i truppen

Men varför har det då gått så dåligt för Hammarby i år om laget förstärkts jämfört med i fjol?

- De fick en olycklig start och det har gått troll i det. Framgång föder framgång och motgång ger ängsliga spelare. Som regerande mästare har man också högre krav. Vi hade "Herman" (Andreas Hermansson) och Markstedt - de hittade varandra med förbundna ögon. Nu har Herman gått skadad mycket. Gjorde vi ett mål visste vi att det var slut - vi släppte inte in något.

- Och låg vi under visste vi att Herman eller Markstedt skulle göra ett mål. Vi hade en otrolig trygghet i gruppen.

Varför finns ingen trygghet i dagens lag?

- I början av säsongen var de fräckare i sitt spel, klev upp högre med ytterbackar och yttermittfältare. Får man sedan inte framgång blir man feg och försiktig, helt naturligt. Kapaciteten är så mycket större i det här laget, säger Cratz.

Han är på plats på Landskrona IP på lördag:

- Ja, tränarföreningen har möte först där nere. Sen ser vi matchen.

Men han hade helst inte suttit på läktaren.

- Nej, jag saknar verkligen spänningen, den här uppgörelsen om det ska bli himmel eller helvete.

Guldtränaren tippar allsvenskans upplösning

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM