Malmös Olof Persson laddar för en unik dubbel

”Vi blev skärrade när det började pratas om guld”

FOTBOLL

MALMÖ

Olof Persson laddar för en unik dubbel med att kolla in handbollslandslagets match mot Frankrike.

- Jag var rätt lovande som handbollsmålvakt men fotbollen har alltid gått före.

Foto: BILDBYRÅN
Olof Persson klättrar på Daniel Majstorovic efter 2-0-målet mot AIK. På lördag kan Malmö bli svenska mästare. Men Persson har redan vanan inne - i våras blev han österrikisk mästare med FC Tirol.

I våras blev han österrikisk mästare med FC Tirol. På lördag kan han bli svensk mästare med Malmö FF.

- Blir det så är det helt fantastiskt. Det hade varit för jävla roligt helt enkelt, säger Olof Persson.

Hans säsong tillhör de märkligare. Spolad av MFF inför säsongen beroende på att han enligt klubben hade för höga lönekrav. Flytt till Österrike och mästare med åtta spelade ligamatcher.

Sen gick Tirol i konkurs.

- Klubbdirektören Robert Hochstaffer försnillade massor av pengar från föreningen och stoppade in dem i sina egna bolag. Vi fick ingen lön de sista två månaderna och klubbdirektören sitter i fängelse i dag.

Vågade inte välja HIF

MFF ville plötsligt ha tillbaka Olof men även Helsingborgs tränare Sören Cratz var ivrig att få honom som förstärkning till ett sårbart försvar.

- I Helsingborg handlade det om rätt stora pengar men hade jag valt att spela för HIF hade jag aldrig mer kunnat gå ut i Malmö.

Tillbaka i sin naturliga mittbacksroll har Olof Persson bidragit till att Malmös försvar blivit allt bättre och stabilare. De senaste två matcherna har MFF hållit nollan bakåt vilket inte skett två gånger i följd tidigare under säsongen.

Över all förväntan

- Även om vi missar guldet har säsongen varit över all förväntan. Vi blev skärrade när det började pratas om guld för vi var inte beredda på det, säger Olof Persson.

Det är MFF:s vinnarchans. Att Djurgården hamnar i samma sits.

- Det är inte så lätt att gå ut och spela när man vet att oavgjort räcker, säger Olof Persson.

I Baltiska hallen såg han tillsammans med flickvännen Elisabeth Löfgren svenska handbollslandslaget spela oavgjort mot Frankrike.

- Jag var målvakt i IFK Oxie som ung. Kallades till ett Skåneläger tillsammans med Mattias Andersson som nu är tredje målvakt i landslaget.

- Att vara målvakt är både kul och tacksamt. Skjuter dom från nio meter har man rätt god chans att rädda och skjuter dom från sex ska det ju vara mål. Så då är varje räddning ren bonus.

Fast helt ofarligt är det ju inte när skotten kommer susande.

- Nej, fast sköt dom en i huvudet blev det ju inte mål utan en räddning. Rätt bra alltså, säger Olof Persson.

Två guld i två ligor samma år är inte bara rätt bra. Det skulle vara unikt.

Stefan Alfelt