Stadion byggs om till ny superarena

Djurgården vill ta över hela anläggningen: Vi är intresserade

FOTBOLL

En helt ny läktare, sportbarer, tiforum och en djurgårdsbutik.

Sportbladet kan i dag avslöja planerna för nya Stockholms stadion. Planer som Djurgården och Stockholms stad är överens om.

Kostnad: Ett par hundra miljoner.

1) 400 kvadratmeter stor sportbar - nytt stamställe för Järnkaminerna. Entré direkt utifrån gatan. Öppet även vid andra tider än vid match. 2) Ny läktare med plats för drygt 1 000 personer. 3) Utrymmen för sponsorsaktiviteter i samband med match. 4) Tiforum för Järnkaminerna. 5) Nya toaletter. 6) Ny souvenir- och biljettbutik som drivs av Djurgården. 7) Sektion F-baren, supporterbar. 8) Ny kiosk. 9) Pub med matservering. 10) Servering inriktad på barnfamiljer. 11) Stort tält med barnaktiviteter och barnpassning (under match).

- I framtiden ska vi kunna spela matcher som de mot FC Köpenhamn och Bordeaux på Stadion i stället för på Råsunda, säger Tommy Jacobson, vice ordförande i Djurgården Fotboll AB.

Dif:s motståndare i Uefacupens första omgång, danska FCK, äger sin arena Parken i Köpenhamn - en arena som är basen i klubbens verksamhet och inte bara fungerar för fotbollsmatcher. Boxning och damhandboll är andra sporter som utnyttjar Parken. Dessutom används den för större konserter och shower.

Representanter för Djurgården har besökt Köpenhamn för att titta på hur FCK arbetar. Tanken är att Stadion ska bli ett Parken i miniformat. 2004 skulle "nya Stadion" kunna stå helt färdig.

- Stadion ska bli en Uefagodkänd evenemangsarena dit folk kommer lång tid före avspark för att träffas, äta och ta en öl, säger Tommy Jacobson.

- Dessutom ska arenan kunna användas till många andra evenemang förutom fotboll.

Var nära att flytta

Sent i mars tecknade Djurgården och Stockholms stad ett nytt hyresavtal för stadion gällande säsongerna 2002 och 2003. Avtalet föregicks av en stundtals hätsk debatt där det ett tag såg ut som om Djurgården skulle flytta till Råsunda. Så blev det inte och Djurgården vill stanna på Stadion även i framtiden.

Sedan ett par månader tillbaka jobbar Stadionchefen Margareta Myhrgård, idrottsförvaltningens Åke Roxberger och Djurgårdens Tommy Jacobson med att utarbeta planerna för en ombyggd arena. Även supportrarna har fått vara med och säga sitt.

Nu ligger den första skissen klar.

Här är några av förändringarna:

En helt ny läktare med drygt 1 000 sittplatser byggs som en överdel till norra läktaren.

Nya toaletter byggs för runt 20-25 miljoner kronor.

Gamla förrådsutrymmen och omklädningsrum under läktarna byggs om till pubar för allmänhet och sponsorer.

Fansen får egen bar

Den stora Torben Grut-salen under norra läktaren byggs om till en sportbar för supportrar.

En souvenir- och biljettbutik byggs i hörnet Valhallavägen/Drottning Sofias väg.

Totalt skulle den nya arenan rymma strax över 15 000 åskådare. Ombyggnationen ska göras i linje med K-märkningen av Stadionläktarna.

Utvändigt kommer arenan att se i stort sett likadan ut, bortsett från den nya läktaren.

I början av nästa år ska planerna vara helt klara. Därefter kommer Stockholms Stad att lägga ut driften av arenan på anbud.

- Faller alla bitar på plats är vi intresserade av att lägga ett anbud på att ta över driften på tio år, säger Tommy Jacobson.

Så tycker Dif-arna om byggplanerna

Martin Fransson