De har lagt ett pussel värt guld

Sportbladets Johan Flinck berättar historien om hur Djurgårdsmodellen byggdes - bit för bit

FOTBOLL

BIT 1: AJAXIDÉER

Torsdagen den 29 oktober 1998 sätter sig fem medelålders herrar på ett plan på Arlanda med destination Schipolflygplatsen, Amsterdam.

Med sig på planet ner har de en idé.

Med sig hem fyra dagar senare har de en modell.

- Vi tog en befintlig spelidé i stället för att resonera fram en. Det tar tio år, säger Mats Jansson, som är med på resan.

De andra är Göran Aral, Bo "Bagis-Bosse" Andersson, Kaj Andersson och Ingvar "Putte" Carlsson.

Alla har de varit djurgårdare i många år och alla har de utifrån sett hur klubben tagit en enkel biljett mot avgrunden.

I Amsterdam studerar de i fyra dagar hur Ajax, som då varit Europas främsta talangfabrik för fotbollsspelare i flera år, byggt upp sin verksamhet enligt den så kallade Ajaxmodellen.

Idéerna från Ajax handlar om kontinuitet. Det nya spelsystemet, 3-4-3, ska spelas av alla elvamannalag i föreningen. Varje spelarposition har en siffra och sina specifika egenskaper. Spelet är anfallsinriktat, kreativiteten ska man stå för själva och fokus ligger på spelarnas individuella utveckling. De här idéerna kompletterar man med andra, egna, och skapar på så vis Djurgårdsmodellen.

BIT 2: PRAOELEVEN

Bo Lundquist är Sollefteågrabben som hållit på Djurgården sen han lärde sig lyssna. På Sportradion hörde han Hyland beskriva Knivsta Sandbergs fruktade skott, Sigge Parlings tuffa tacklingar och Sven Tumbas underbara dribblingar.

Näringslivsmannen Lundquist flyttar till Stockholm 1990 för att få ett sargat företag, Esselte, på fötter. Han lyckas och går in i Djurgården Hockey, först som sponsor sedan i styrelsen. När Lundquist lämnar Esselte 1997 kallar Djurgårdsfotbollen på honom.

Men Lundquist tycker det ser omöjligt ut - Djurgården är förlorat. På styrelsemötena ägnar man 70 procent av tiden åt säkerhetsproblemen kring matcherna, resten av tiden åt ekonomin.

Ändå kan han inte låta bli att anta utmaningen. Hösten 1997 börjar han praoa, han kallar det så själv. Det är tidernas äldsta och mest förmögna praoelev.

Snart får Lundquist en förfrågan om han vill bli ordförande. För första gången i sitt liv får han trycka handen på barndomsidolen Knivsta Sandberg, som sitter i valberedningen. Lundquist tvättar inte sin högernäve förrän han tackat ja.

Det är nu "nya Djurgården" börjar byggas. Styrelsen byts ut och kansliet reformeras och utökas. Ekonomin saneras när stora skulder skrivs om till långsiktiga lån, och Lundquist och andra djurgårdare i näringslivet lägger in flera miljoner kronor i den tomma Djurgårdskistan.

Laget spelar i division ett och mitt i sommaren säger en kaxig Lundquist till Aftonbladet:

- Om fem år är vi bäst i Stockholm.

Lundquist gör mycket rätt de här åren, men här har han fel. Det skulle ta fyra år.

BIT 3&4: TOMMY JACOBSON & KAPITALET

Tillsammans med vännen och finansmannen Tommy Jacobson skapar Lundquist hösten 1998 riskkapitalbolaget Djurgårdens Fotboll AB. De båda kompisarna satsar sju miljoner kronor var. Postmannen Bror-Anders Månsson, skapare av City Mail, behöver man aldrig ringa två gånger. Han satsar två miljoner.

Djurgården tar steget upp i allsvenskan 1998. I näst sista omgången slår man, med Michael Anderssons som tränare, Nacka FF med 7-2 i en regnmatch på Stadion. Man gör det med långbollar, tyngd och fysik - klassisk järnkaminsfotboll.

Nacka FF spelar 4-3-3 och tränaren heter Sören Åkeby, kallad "Snuffe". Redan inför denna säsong fick "Snuffe" en förfrågan om att träna Djurgården, men då hade han redan lovat Nacka FF en fortsättning.

BIT 5&6: MANUALEN & TRÄNARNA

Två veckor efter Nacka-matchen gör de fem djurgårdarna resan till Amsterdam.

Och på våren 1999 sätter visionärerna Göran Aral och Bagis-Bosse sina tankar från Amsterdamresan på pränt. Resultatet blir Manualen - ett häfte på 55 sidor som beskriver hur alla Djurgårdslag, från 14 år och uppåt, ska spela och vilka egenskaper de olika spelarrollerna ska ha.

Spelidén ska komma från föreningen och inte skifta med tränaren.

Problemet är bara att Djurgårdens nuvarande tränare, Michael Andersson, står för en annan typ av fotboll: en klassisk svensk 4-4-2 och typisk järnkaminsfotboll. Det är allt detta Aral och kompani vill bryta med.

Redan här på våren får Åkeby, som nu tränar Östersunds FK, en ny förfrågan: "Kan du tänka dig ta över Djurgården år 2000?".

"Snuffe" är smickrad och svarar ja.

Djurgården leder allsvenskan 1999 efter en omgång, men tar därefter bara nio poäng på 13 matcher. När man förlorar mot Malmö borta med 0-2 har Djurgårdsledningen fått nog.

Nu ska Djurgårdsmodellen sättas i verket. Det spelar ingen roll om man åker ur allsvenskan.

"Hänger vi kvar åker vi ändå ut nästa år", tänker Lundquist.

I de egna leden hittar Aral en tränare som delar hans syn på fotboll: tipselittränaren Zoran Lukic.

- Och Lukic har en stor fördel: han har inte gått igenom det svenska utbildningssystemet, säger Aral till Lundquist.

Halv tio på förmiddagen den 22 juli åker Michael Andersson och hans assistent Peter Grim till Stadion för ett möte kring olika detaljer.

När de kommer fram möts de av Bo Lundquist och Göran Aral, och en viktig detalj - de har fått sparken.

Åkeby och Lukic tar över och inför det nya 3-4-3-systemet.

Allt går enligt beräkningarna - Djurgården trillar ur allsvenskan.

BIT 7: UTRENSNINGEN

Den 20 november 1999 sitter Bo Lundquist, Sören Åkeby, Zoran Lukic och Ingvar "Putte" Carlsson, som nu blivit sportchef, i föreningens pokalrum längst ner i Klocktornet på Stadion. Fyra enkla stolar är framdragna och ljuset så svagt att de fyra männen har svårt att se den A4-sida som ligger framför dem.

På papperet står namnen i spelartruppen. Den som varit, för nu ska man ha en ny trupp om det ska bli några fler pokaler att placera i rummet de sitter i.

Ljuset till trots lyckas de fyra sätta kryss framför de spelare man vill bli av med - de som saknar utvecklingspotential: Fredrik Dahlström, Zoran Stojcevski, Mikael Borgqvist...

Det blir nästan en hel stryktipsrad - elva stycken. Den rätta raden och utdelningen ska dröja.

Spelarna som inte duger ersätts av sådana med, som Andreas Johansson, Abgar Barsom, Rami Shaaban och Stefan Bergtoft.

Rekryteringen är mycket noggrann, och Manualen spelar en central roll.

- Med den vet vi vilka spelartyper/karaktärer vi behöver. Det gör oss mycket säkrare i värvningarna, säger Aral.

BIT 8: FYSTRÄNINGEN

När försäsongen inleds i november håller många Djurgårdenspelare på att köra vilse. I stället för att sin vana trogen ta sig till Stadshagens IP, där alla stockholmslag kör försäsongsträning på den eluppvärmda planen, ska de i stället långt ut på Lidingö, till Bosön.

Och inte för att träna fotboll, utan styrka, spänst och snabbhet. Från hockeyn har "Putte" Carlsson hämtat idéerna om den strikta, tuffa och individuella fysträningen.

Fysträningen blandas med mycket fotbollsteori. Bollarna plockar man inte fram förrän i februari, veckan innan träningsmatcherna börjar.

Fysträningen är andra delen av Djurgårdsmodellen spelarna får stifta bekantskap med, efter spelsystemet.

Nästa del kommer i Sälen, dit laget åker i januari för att åka skidor, snacka teori och läsa Manualen första gången.

Ja, inte hela alltså. Spelarna får bara ta del av det som gäller dem och deras position. Manualen finns bara upptryckt i 20 exemplar och tränarna som fått hela manualen har fått skriva på ett papper där de förbinder sig att lämna tillbaka Manualen när de lämnar klubben.

Mellan skidåken kan Andreas Johansson, nyförvärvet från AIK, läsa om 10:ans offensiva kvaliteter: "Skottvillig. Bra i huvudspelet. Dribblingskunnig. Bra på att läsa spelet. Fördela bollar. Tillbakaspelsalternativ. Avslutare. Bollmottagare. Kunna styra sina medspelare."

Det ställs alltså hyfsade krav på Andreas Johansson, så ska han också utvecklas till Zoran Lukics favoritspelare.

Hela föreningens favoritspelare träffar Bo Lundquist över en middag i Genève den 7 mars 2000.

Stefan Rehn lägger in en pris snus efter maten och säger till Lundquist, som förklarat hela den nya Djurgårdsmodellen:

- Fan, det är ju nästan samma gäng kvar som när jag lämnade.

Rehn är imponerad av Djurgårdsmodellen, men det är alltså det nygamla gänget, med Göran Aral, Mats Jansson och Sivan och Kjell på Kaknäs, han kommenterar.

Lundquist är också imponerad:

- Det är Djurgårdens bästa värvning,

BIT 9: STEFAN REHN

Djurgården inleder superettan lika övertygande som i allsvenskan ett år tidigare. I premiären spelar man det nya 3-4-3 och vinner övertygande mot Umeå med 5-2.

Så åker man på två förluster mot Ljungskile och Enköping.

Men denna gång har tränarna både styrelsens och spelarnas förtroende.

- Det var ett oerhört viktigt ögonblick där, när vi tillsammans med spelarna bestämde oss för att fortsätta på den inslagna vägen, säger Sören Åkeby.

Under våren vinner Djurgården det mesta och den 1 juli läser speakern på Domnarsvallen i Borlänge upp laguppställningen. När han kommer till sista raden höjer han rösten:

- ...och återkommen till svensk fotboll, nummer 20, Stefan Rehn.

Det är Rehns återkomst i svensk fotboll efter fem år i Lausanne. Brage-Djurgården slutar 1-1.

Nu är det inte bara det gamla gänget som gläder Rehn. Mitt under en träning vänder han sig till tränare Åkeby:

- Vilka förmågor vi har.

När Rehn och de andra förmågorna möter Brage nästa gång, i sista omgången, är de redan klara för allsvenskan 2001.

Inför denna allsvenska säger "Putte" Carlsson till Bo Lundquist:

- Ska vi köpa, ska vi köpa ungt. Vi ska följa U21-landslaget stenhårt.

Det blir en säsong som ska börja och sluta med den djurgårdska given: värvningar.

BIT 10: ANDREAS ISAKSSON

Julen 2000 går ryktet i Fotbollssverige: Andreas Isaksson vill hem. Huvudpersonen i 1999 års askungesaga har frusit fast på Juventus-juniorernas bänk.

Det är dags för Djurgårdens egna jultomtar, Bo Lundquist och Tommy Jacobson, att leverera en julklapp till föreningen och se vad riskkapitalbolaget Djurgårdens Fotboll AB går för.

De två finansmännen ringer upp Isakssons agent Roger Ljung. I trepartsamtalet förklarar djurgårdarna att de är intresserade. Det är Roger Ljung också.

Isaksson bestämmer sig tre dagar senare och den 17 januari står den 199 cm långa julklappen inslagen i en Djurgårdströja på Stadion och presenteras för medier och fans.

Isaksson kostar tre miljoner kronor. Men det är inte skuldsatta Djurgårdens IF som betalar utan Djurgårdens Fotboll AB. Värvningen är det första beviset på att även denna del av Djurgårdsmodellen fungerar.

Under vintern spekulerar landets experter huruvida Djurgårdens trebackslinje ska hålla i allsvenskan.

Det blir 0-1 mot Helsingborg i premiären och ett 0-4-fiasko mot Malmö FF.

Då har tränarduon fått nog. För att få resultat måste man gå ifrån Manualen och ner på en fyrbackslinje. Diskussionerna går höga ute på Kaknäs bland tränare, ideologer och visionärer - det är ju föreningen som bestämmer spelsystem, inte tränarna.

Men tränarduon får sin vilja genom - Magnus Pehrsson flyttas ner från innermittfältet till mittförsvaret.

Tre matcher senare har Djurgården ännu inte vunnit. Det krävs en utskällning av Åkeby och Lukic i paus i derbyt mot AIK den 15 maj för att det ska vända.

När Jones Kusi-Asare kommer in och kvitterar till 1-1 fyra minuter från slutet faller Zoran Lukic på knä i sina kostymbyxor.

- Jag glömde att jag var en tränare på Råsunda. Det var där och då jag började tro att drömmen om SM-guld kunde bli verklighet, säger Lukic.

Efter derbyt börjar klättringen som ska bära ända fram till stora silvret den 27 oktober.

Men redan den 24 september börjar historien som ska ge en guldklimp i form av en 19-årig grabb från ett radhus i Partille, vars farsa sparkat ner Stefan Rehn några gånger på ett mittfält i Göteborg i mitten av 1990-talet.

BIT 11: KIM KÄLLSTRÖM

På krogen Bryggeriet på Avenyn i Göteborg sitter ett tusental Djurgårdsfans. De har hyrt hela stället för att ladda inför matchen Örgryte-Djurgården.

Det vet inte Kim Källström som kommer dit för att träffa en polare då han är avstängd från Häckens match borta mot Malmö.

När Kim kliver in på Bryggeriet stannar allting upp, sedan bryter ett stort jättejubel ut bland järnkaminerna och snart sjunger hundratals fans: "Kim till Djurgården".

Supportern Wille Bäckström gör mer än sjunger och drömmer. Han går fram till Kim.

- Jag ville veta vilken proffsklubb han skulle gå till. Häcken var på väg att trilla ur allsvenskan och det fanns ju inte på världskartan att han skulle stanna i Sverige, berättar Bäckström.

Men kartan stämde inte med verkligheten.

Kim vill stanna kvar i Sverige och Djurgården verkar intressantast säger han.

Med detta klart för sig rusar Wille ner till Gamla Ullevi. Han får tag i Bo Lundquist i pausen.

- Wille kom med andan i halsen. Han försökte berätta men var alldeles till sig. Han sa: "Det här är allvar. Jag ser på folk när de menar allvar." Ni skulle ha sett honom, ler Lundquist vid minnet.

- Jag sa åt honom: "lugna ner dig nu, Wille, så jag förstår vad du säger".

Lundquist förstår vad Wille säger. Men ändå inte.

- När Tommy Jacobson och jag körde hem från Göteborg den där kvällen snackade vi om det som hänt, men vi kunde inte tro på det, säger Lundquist.

- Sedan blev det som ett skämt mellan oss: "Om vi skulle värva Kim", brukade vi skoja.

Men nånstans där i början av oktober går Willes tips från skämt till allvar. Wille hade ju trots allt sett på folk när de menar allvar.

Men allvar är det också i ryktena om att Kim Källström är på väg till holländska Heerenveen.

Lundquist och Jacobson ringer upp Roger Ljung, som också är Kims agent.

- Nej, grabbar, skrattar Ljung. Nu ska han ut i Europa. Det här handlar om stora pengar.

Djurgårdens Fotboll AB har mycket pengar och på Luciadagen sprider Kim Källström ljus och värme i Djurgården för första gången när han tränar med laget på Bosön. Han ska fortsätta sprida ljus och värme över klubben hela året.

BIT 12: FANSEN

Det var fansen som tipsade om Kim Källström, och det är fansen som ser till att Stefan Rehn fortsätter ett år till.

- Jag och Annelie (flickvännen) hade precis kommit hem från semestern då tre gubbar från Järnkaminerna och Sektion F kom hem till oss och satt och tjatade i tre timmar. De hade fått ihop 11000 namnunderskrifter från folk som ville att jag skulle fortsätta. Att lägga ner ett sånt jobb för att en kille som är 35 bast ska sluta - bara en sån grej, berättar Rehn.

Det är inte mer än sex år sedan " Terror-Tommy" sparkade ner Anders Frisk, men det känns lika fjärran som när Djurgården vann sitt senaste SM-guld.

1997 bytte Blue Saints namn till Järnkaminerna. Det var mer än ett namnbyte, det var en markering att supportföreningen nu bytt inriktning totalt.

- Fansen är den röda tråden i föreningen. Det är de som har klubbkänslan. De... och styrelsen får man hoppas. Spelarna har det under den tid de spelar i klubben. Mer kan man inte begära, säger Lundquist.

I hyllan bakom honom på hans rum i Klocktornet står boken "Bland huliganer".

Författaren Bill Buford levde med huliganer i tio år. Lundquist har gjort det i fyra år, men det har varit med före detta huliganer.

1998 anställde Bo Lundquist två av de mest tongivande fansen, Tomas af Geijerstam och Patrik Asplund, på kansliet. I dag har Djurgården Sveriges största bortafölje.

BIT 13: JOHAN ELMANDER

Den 8 augusti i år möter Djurgården AIK på Råsunda.

När Kim Källström dundrar in 3-0 på en 20-metersfrispark går AIK-ordföranden Lennart Johansson hem.

Hans kollega i Djurgården, Bo Lundquist, stannar kvar på Råsunda. Länge.

- Det var då jag för första gången tänkte: "Nu kan det bli SM-guld". Men jag vågade aldrig säga det till någon. Och jag vågar det inte än.

Vad Lundquist heller inte vågade säga, och som gjorde att han över huvud taget tänkte guldtanken, var att den strikern som behövdes som sista pusselbit äntligen var på ingång.

Tio dagar senare åker han till Arlanda för att träffa den där strikern.

- Han kom från Holland och skulle vidare till Moskva med U21-landslaget. När jag stod och snackade med honom kom "Turbo" ( Magnus Svensson) fram och hälsade. Då tänkte jag: "jäklar, nu läcker det här ut", berättar Lundquist.

Det gör det inte.

Fem dagar senare presenteras Djurgårdens nya storvärvning: Feyenoord-lånet Johan Elmander.

Det är Djurgårdens tredje värvning genom bolaget Djurgården Fotboll AB. Och nu har Djurgården sex spelare i U21-landslaget: Kim Källström, Andreas Isaksson, Johan Elmander, Mikael Dorsin, Rickard Henriksson och Babis Stefanidis. Djurgården har en elva talangfullare än Ocean's eleven.

Dagen innan matchen mot Sundsvall samlar Zoran Lukic spelarna när träningen är slut:

- Nu gäller kamp eller flykt. De som vill fly behöver inte ens komma till samlingen i morgon.

"Baby, we were born to run" vrålar Bruce Springsteen och hans E Street Band så att Globens tak, om den haft något, skulle kunna lyfta.

Samtidigt, några kilometer därifrån, lyfter hela Stockholms Stadion.

Djurgårdsspelarna är inte "born to run". De har alla kommit till samlingen, kämpat ner Sundsvall och i den välregisserade föreställningen avgör Stefan Rehn matchen i sin sista match på sitt älskade Stadion.

Springsteen är Bossen i Globen, Rehn på Stadion.

Springsteen sjunger "I'm countin' on a miracle to come through". Det gör alla djurgårdare också - till den 2 november, Elva helgons dag.

Ett mirakel byggt under fyra år.

Männen bakom Djurgårds- modellen

Johan Flinck