Jag åker till Borås på lördag - men det har ju hänt tidigare att både jag och pokalen varit på fel arena...

FOTBOLL

Vanligaste frågan den gångna veckan: vart tar du vägen på lördag då?

En 14-milafråga: Borås eller Halmstad?

Ryavallen eller Örjans vall? Djurgården eller Malmö - vilket lag tar hem Lennart Johanssons Pokal?

Självklart räknar jag med att unga, kaxiga Djurgården håller distansen ut.

Borås alltså!

Fast det har ju hänt, att både pokal och jag befunnit oss på fel arena i sista omgången.

Senast hände det 1998, då Helsingborg for till Göteborg och på Nya Ullevi bara hade att klara av ett sista ärevarv mot redan nedflyttningsklara BK Häcken, innan det var dags att ta emot den tidens SM-buckla, Clarence von Rosens, och efter 57 år åter kunna fira ett allsvenskt guld i Sundets pärla; det första sen 1941.

Men den som kan sin Lars Norén vet, att kaos är granne med Gud, att natten är dagens mor, och att Ken Olofsson alltså fick sitta där ensam och sukta i sin hotellsvit med utsikt över Sundet mot Helsingör och Hamlet-slottet Kronborg.

Tillfälligheter avgjorde

Sven Andersson darrade i HIF-målet, Mathias Larsson målade dubbelt för Häcken samtidigt som AIK:s Alexander Östlund på Råsunda mot Örgryte gjorde sitt enda mål denna säsong - och plötsligt var AIK mästare.

Men när jag nu tittar tillbaka på det som hände den där novemberdagen, så ser jag att det till slut bara vara tillfälligheter som avgjorde.

Detta hände bara sista kvarten"

För Helsingborg: ett stolpskott av Christoffer Andersson och en nick i andra stolpen av Kenneth Storvik.

För AIK: Mattias Aspers jätteräddning på Niclas Sjöstedts nick i slutminuten.

Jag minns också en replik från Åge Hareide, Helsingborgs tränare, den veckan:

- Vinner vi inte mot Häcken, så förtjänar vi inte att ta guldet.

Så enkelt är det.

Överfört till år 2002: tar inte Djurgården den poäng man behöver mot Elfsborg - och Malmö i så fall går om efter att ha slagit Halmstad - ja, då förtjänar man helt enkelt inte guldet.

Stockholmarna kommer att få ett mastigt publikstöd, trots bortaplan. På Djurgårdens hemsida ser jag att Reseklubben till Borås bokat in 1 900 personer på 37 bussar.

Plus alla som tar sig dit på annat sätt. Som Pär Grönhagen, 22-årig son till Elfsborgstränaren Anders Grönhagen, men i morgon inte direkt på pappas sida.

Pär har årskort på Djurgårdens hemmamatcher och fanns också på plats, när Djurgården spelade borta i Uefa-cupen mot FC Köpenhamn.

Lika pikant som det är med ex-djurgårdaren Anders Grönhagen som bas för det enda lag som kan hindra Djurgården från att ta guldet, är det med ex-ängeln Conny Karlsson som bas för det Kalmar FF som kan hindra IFK Göteborg att förnya kontraktet.

Varken Elfsborg eller Kalmar FF har ju egentligen något att spela för i morgon, så det kanske skulle vara idé att testa lite juniorer inför nästa säsong...

Skämtade bara.

Nyckelmatchen i bottenstriden går i Landskrona med två av de fyra lagen inblandade.

Minns att Landskrona vann matchen på Söderstadion med 2-1 efter ett av årets elegantaste mål, då Alexander Farnerud chippade bollen över Bajen-målvakten Ante Covic.

- Förbaskat bra! Det finns faktiskt motståndare som är bra, sa Anders Linderoth, Hammarbytränaren, den gången.

Ambitionen är viktigast

Det säger Anders knappast vid en repris i morgon.

Eftersom jag tror, att ambitionen är viktigast, och att alltså lag som har något att spela för också vinner - utom Landskrona och Hammarby som har lika mycket att spela för och därför kryssar - blir mitt tips detta:

Guldet till Djurgården;

Landskrona och IFK Göteborg klarar sig kvar;

Hammarby till kval mot Västra Frölunda;

IFK Norrköping till superettan.

Andas in, ta det lugnt, det är bara dan före dan...

Lasse Sandlin