De slåss för guldet

…och de slåss för att klara sig kvar

FOTBOLL

1. DJURGÅRDEN +16 49

Tre senaste: Sundsvall (h) 2–1, Kalmar (b) 1–0, Hammarby (h) 2–1.

Kommentar: Djurgården har allt i egna händer, men också allt att förlora känns det som. Elfsborg har inget att spela för.

Form: Strålande i allsvenskan. Svårt att se hur Dig ska missa detta. Möjligtvis slitna efter Uefacupmatchen i tisdags?

Skador/sjukdomar/avstängda: Niclas Rasck (rygg), Stefan Bergtoft (fotled), Elias Storm (fotled), Magnus Pehrsson (knäet), Lolo Chanko (avstängd).

Plusligan:

1. Kim Källström 71

2. Andreas Johansson 68

3. Mikael Dorsin 56

Kommentar: Djurgården har allsvenskans bästa mittfält - inget snack. I tremannamittfältet ligger grunden, kontinuiteten och stabiliteten.

Bästa målskyttar

1. Kim Källström 12

2. Andreas Johansson 9

3. Lolo Chanko 5

Kommentar: På mittfältet finns också målskyttet. Många spelare har gjort mål i år i Dif. I anfallet har spelarna kommit och gått.

Därför ligger de i toppen: Kontinuitet, klar strategi i hela klubben, bästa spelarna och värvningarna, trygghet i spelet - därför ligger Dif i topp.

Avgörande ögonblick: 90 minuter långt ögonblick: 3-0-segern mot AIK den 8 augusti. Då var det bara ett lag på plan. Sedan dess har Dif vunnit åtta av elva matcher.

Lasse Sandlin: Formtoppat gäng. Åtta segrar på nio senaste medan motståndarna Elfsborg mot slutet spelat 0-0, 0-0 och 1-0 (Kalmar). Nog fixar man den enda poäng som behövs.

2. MALMÖ FF +21 46

Tre senaste: AIK (h) 5–0, Elfsborg (h) 0–0, Sundsvall (b) 1–0.

Avslutar mot: Halmstad (b).

Kommentar: Avslutar mot höstens lag i allsvenskan. Halmstad har redan säkrat sitt kontrakt och har inget mer än äran att spela för.

Form: Uppåtgående. Efter några riktigt dåliga insatser lyfte sig laget mot AIK. Siffrorna 5-0 talar om ett nästan hundraprocentigt utnyttjande av målchanserna som skapades.

Skador/sjukdomar/avstängda: Jörgen Ohlsson vadskadad och borta. Hans Mattisson, Andreas Yngvesson och Markus Rosenberg spelar trots skador. Jon Jönsson tveksam till spel för sin ledbandsskada i knäet.

Plusligan:

1. Niklas Skoog 68

2. Peter Ijeh, anfallare 65

3. Daniel Majstorovic 64

Kommentar: Anfallsparet Skoog och Ijeh har varit MFF:s klart viktigaste och bästa spelare under hela säsongen.

Bästa målskyttar:

1. Peter Ijeh 24

2. Niklas Skoog 9

3. Jörgen Ohlsson 5

Kommentar: Malmö har gjort flest mål i allsvenskan och Peter Ijeh har gjort nästan hälften av MFF:s mål. Det säger allt om hans enorma betydelse för laget.

Därför ligger de i toppen: Peter Ijeh och Niklas Skoog. Sett över hela säsongen är det de som varit jämnast och bäst i laget.

Avgörande ögonblick: Skitmålet som Örebro fick kvittera till 2-2 på och den efterföljande 0-1-förlusten mot Sundsvall. I stället för att avgöra guldstriden tappade MFF serieledningen.

Lasse Sandlin: Har statistiken emot sig på Örjans vall. Inte vunnit sen 1996. Sen dess fyra HBK-vinster: 3-1, 2-1, 2-1, 4-2. Fast vinnande tränare var ju, förstås - Tom Prahl...

DE SLÅSS FÖR ATT HÅLLA SIG KVAR

10. LANDSKRONA +3 30

Tre senaste: Örgryte (b) 0–1, Göteborg (b) 0–0, Halmstad (h) 2–2.

Avslutar mot: Hammarby (h).

Kommentar: När Landskrona mötte Hammarby på Söderstadion i somras gjorde laget en toppmatch och vann med 2-1 efter ett drömmål av Alexander Farnerud. Minst en poäng krävs i morgon för att säkra allsvensk kontrakt nästa år.

Form: Dålig. Ingen seger och bara två oavgjorda på de åtta senaste omgångarna. Har förlorat effektiviteten framför mål.

Skador/sjukdomar/avstängda: Långtidsskadade Patrik Sundström, Afo Dodoo och Danijel Milovanovic.

Plusligan:

1. Mats Svensson 63

2. Håkan Söderstjerna 61

3. Alexander Farnerud 60

4. Daniel Nannskog 60

Kommentar: Håkan Söderstjerna, Daniel Nannskog, Alexander Farnerud är alla artister som framförallt i seriens inledning dessutom var oerhört effektiva.

Bästa målskyttar:

1. Daniel Nannskog 10

2. Alexander Farnerud 8

3. Danijel Milovanovic 6

Kommentar: Att Danijel Milovanovic fortfarande är tredje bäste målskytt visar hur betydelsefull hans olyckliga korsbandsskada var för Bois.

Därför ligger de i botten: Se ovan. Milovanovic skada bröt inte bara ett suveränt anfallspar med Daniel Nannskog, den bröt en förtrollning.

Avgörande ögonblick: Återigen, se ovan. Danijel Milovanovic skada är den enda enstaka punkt som går att peka på som avgörande förändring.

Lasse Sandlin: Har spelat åtta matcher i rad utan seger. Fem av åtta utan eget mål. Senaste vinsten kom 27 augusti: 2-1 mot Elfsborg. Lever på lånad tid - och på en fin vår.

11. HAMMARBY 0 29

Tre senaste: IFK Göteborg (h) 0–1, Norrköping (h) 1–0, Djurgården (b) 1–2.

Avslutar mot: Landskrona.

Kommentar: Möter ett Landskrona som har ett kontrakt att spela för. Enda matchen på lördag där båda lagen har riktigt mycket att spela för. Vinner Hammarby är kontraktet klart. Oavgjort och man får hoppas att Göteborg inte vinner, likaså vid förlust.

Form: Den stora, och ödesdigra, plumpen är förlusten senast mot Blåvitt. Dessförinnan hade man tagit sju poäng på fyra matcher. Men mot Göteborg var man det bättre laget, och nu slipper man Söderstadion, som i år mest varit ett tungt ok.

Skador/sjukdomar/avstängda: Johan Andersson (rygg)

Plusligan:

1. Kennedy Bakircioglü 62

2. Fredrik Winsnes 62

3. Jonas Stark 61

Kommentar: Kennedy är som synes mycket viktig. Winsnes har svarat upp mot de höga krav som ställts på honom, trots en del kritik de senaste veckorna.

Bästa målskyttar:

1. Peter Markstedt 12

2. Kennedy Bakircioglü 11

3. Andreas Hermansson 5

Antti Pohja 5

Kommentar: Fyra spelare har producerat 33 av Hammarbys 40 mål (bara tre lag har gjort fler mål). Andreas Hermansson är inte i närheten av fjolårets målskörd på grund av skador.

Därför ligger de i botten: Tyngda av kraven som regerande mästare och nytt spel som skulle skapas av ny tränare blev det ängsligt när det gick så trögt i början på säsongen. Tryggheten från i fjol har saknats. Hermanssons frånvaro ett avbräck. Fler spelare, som Johan Andersson och Suleyman Sleyman, har varit direkt sämre än förra året.

Avgörande ögonblick: Alvaro Santos gör 3-2 till Helsingborg i den andra omgången med en minut kvar. För andra matchen i rad har Hammarby varit det klart bästa alget men förlorat i slutminuterna. Spelare och ledare börjar fundera och försöka förändra. Det skapar bara ängslighet.

Lasse Sandlin: Ett normalläge för Hammarby som klubb - men absolut inte för merparten av dagens spelare. 1,9 procents risk att åka ur, sägs det. Minst 50 procent, säger jag.

12. IFK GÖTEBORG –12 28

Tre senaste: Hammarby (b) 1–0, Landskrona (h) 0–0, Helsingborg (h) 0–1.

Avslutar mot: Kalmar (h)

Kommentar: Efter bragdmatchen på Söderstadion har Blåvitt chansen att till och med slippa kvala, men då krävs tre poäng mot Kalmar. Oavgjort eller förlust innebär kval eller spel i superettan. Kalmar är avhängda och har inget att spela för.

Form: Två vinster på de 19 senaste matcherna avslöjar Blåvitts usla form. Men segern borta mot Hammarby var lika imponerande som den var rättvis. Blåvitt visade moral som kan rädda kvar laget i allsvenskan. Dessutom fungerade nya spelsystemet 3-4-3 bra, senast.

Skador/sjukdomar/avstängda:

Fredrik Risp (ljumske), Håkan Mild (vad), Tomas Rosenkvist (lår), Sebastian Henriksson (knä), Axel Wingård (ljumske). Inga avstängningar.

Plusligan:

1. Bengt Andersson 64

2. Jonas Henriksson 57

3. Magnus Erlingmark 55

Kommentar: Lagets mest rutinerade spelare har fått flest plus - men ingen av dem är ren anfallare. Försvarsspelet har varit Göteborgs styrka.

Bästa målskyttar

1. Tomas Rosenkvist 5

2. Sebastian Henriksson 4

2. Gustaf Andersson 4

Kommentar: Fem gjorda mål som bäst, inför sista omgången, är bedrövligt. Blåvitt har haft tretton allsvenska skyttekungar genom tiderna men årets säsong ser ut att bli en av de sämsta i modern tid, sett till antalet gjorda mål.

Därför ligger de i botten: Försvaret fungerar - däremot inte anfallet. Efter VM-uppehållets fjärde plats fick laget problem i ett par matcher, förlorade allt självförtroende, och rasade i tabellen. Trots att spelarmaterialet håller god allsvensk klass. Trycket utifrån, av fans och media, har påverkat laget mentalt.

Avgörande ögonblick: Redan före säsongen saknade Håkan Mild. Efter VM-uppehållet saknades dessutom skärpan under en förödande vecka då Blåvitt spelade 0-4 hemma mot Malmö och 0-3 borta mot AIK, samt förlorade kvartsfinalen i svenska cupen, borta mot Elfsborg, 4-5. Efter det började laget tvivla på sin egen förmåga. och spelade så småningom nio raka utan seger.

Lasse Sandlin: Än är kontraktet faktiskt inte fixat. 1-0 mot Kalmar i våras - och 1-0 skulle räcka nu också. Men Blåvitt har bara gjort två mål på senaste fyra matcherna...

13. NORRKÖPING –3 26

Tre senaste: Örebro (h) 2–2, Hammarby (b) 1–3, Örgryte (h) 1–2.

Avslutar mot: Sundsvall (b).

Kommentar: Sundsvall har visserligen ingenting att spela för men många lag, inte minst topplagen, har haft problem uppe i Norrland. Och Norrköping behöver hjälp från Kalmar och/eller Landskrona.

Form: Laget föll ihop som ett korthus och tappade 2-0-ledning senast. Självförtroendet måste vara kört i botten.

Skador/sjukdomar/avstängda:

Kristian Bergström (lår), Fredrik Bild (avstängd).

Plusligan:

1. Balázs Rabóczki 65

2. Georgios Karatanasis 58

3. Fredrik Bild 54

4. Kristian Bergström 54

5. Patrik Kieback 54

Kommentar: Raboczki är Norrköpings klart bäste spelare, men han har darrat något mot slutet. Tunga avbräck på lördag i Bild och Bergström.

Bästa målskyttar

1. Antti Sumiala 11

2. Fredrik Bild 5

3. Nick Bosevski 5

Kommentar: Sumiala elva mål på lika många matcher. Tänk om han varit med från början. Mittbacken Bild också ett anfallsvapen.

Därför ligger de i botten: På grund av en bedrövlig vår i första hand. På sju omgångar tog Norrköping fem poäng. Sedan tog Håkan Ericson över, och nyförvärven i anfallet. Spelarmaterialet i övrigt har helt enkelt inte hållit måttet.

Avgörande ögonblick: Många under hela säsongen. Men det definitiva var när Örebros Mirza Jelecak skruvade in 2-2 i måndags. Samtidigt gjorde Göteborg 1-0 på Söderstadion.

Lasse Sandlin: Räcker inte bara med vinst för att gå ikapp Hammarby, som också har tre mål att gå på. Men "Snoka" gör många mål. Inte mållösa sen 0-1 mot Djurgården 29 juli.