Upp till kamp – för IFK Norrköping

Exklusivt i Sportbladet - Göran Perssons brev till ”Peking”

FOTBOLL

Här är statsminister Göran Perssons hälsning till sitt kära IFK Norrköping.

I ett öppet brev manar han sitt lag till kamp mot nedflyttningsspöket.

Sedan barnsben har Perssons varit en stor supporter av "Peking" och nu lider han med sitt lag som ligger på nedflyttningsplats.

Men det är inte bara statsministern som våndas inför rysaren i morgon.

Sportbladet har kollat läget bland några av landets kändaste fotbollssupportar.

Frågan vi ställde var: Vad har du för känslor inför lördagens avslutning i allsvenskan?

Här är deras svar - och statsministerns hälsning till IFK Norrköping.

Foto: URBAN ANDERSSON
sparkar i gång IFK Norrköping? I morgon håller Göran Persson tummarna för sitt älskade IFK Norrköping. Via Sportbladet skickar statsministern iväg en hälsning där han skriver att hoppet lever men att det ser mörkt ut.

Göran Persson

statsminister

Till laget i mitt hjärta!

Vi är många som i dag pendlar mellan rosenrött hopp och djupaste förtvivlan. Inte förrän i denna sista skälvande omgång av allsvenskan får vi veta vart guldet tar vägen och vilka lag som får lämna högsta serien för spel i superettan.

Sedan barnsben håller jag på IFK Norrköping. Jag led förra året med laget och jag lider också i år. Förra året klarade sig "Peking" med nöd och näppe kvar genom kvalspel mot Mjällby. I år ser det än mörkare ut. Inte på mycket länge har laget varit så här illa ute även om jag tycker att det spel som laget har bjudit på har förtjänat en bättre tabellplacering. Men i fotbollen, precis som i politiken, är det resultaten som räknas.

Sundsvall är inget enkelt lag att möta och än mindre att besegra på bortaplan. De spelar snålt, hårt och effektivt. Men seger är vad som krävs, och samtidigt måste andra resultat gå IFK:s väg. Tills domaren har blåst av matcherna på lördag lever mitt hopp.

Lycka till, IFK!

Olle Ljungström

Musiker, AIK:

- Jag ska försöka förmedla dem men min röst är helt paj på grund av influensan. Jag tycker det är synd att vi inte vinner hela allsvenskan. Det är orättvist. Samtliga domare verkar ha varit mutade och dopade. Nu får man bara önska att det bästa laget vinner.

Martin Dahlin

Klädmärkesnamn, Malmö:

- Det är en otroligt spännande omgång, vad gäller placeringar både i botten och toppen. Tyvärr tror jag Malmö får det svårt men jag hoppas att de vinner. Jag är i London när matchen går så jag kommer inte kunna se den men jag har personer som skickar över ett band så jag kan titta i efterhand.

Billy Lansdowne

Expertkommentator, Kalmar:

- Mina känslor försvann i söndags när Kalmar åkte ur. De har inte varit tillräckligt och det var inte så överraskande att de åkte ur. Jag satte dem på kvalplats innan säsongen började men tyvärr nådde de inte ända fram. Jag tror Djurgården vinner, det har jag sagt länge. Jag kan bara konstatera att dagsformen inte är den bästa. Det krävs att deras nyckelspelare är på hugget, Rehn och Källström. Deras mittfält är den största anledningen till att de leder allsvenskan.

Camilla Henemark

Musiker, AIK:

- Jag ska åka dit och se matchen. En fjärde plats får vi vara nöjda med. Vi kommer igen nästa säsong. Det är väldigt speciellt med en sista match och efter det här får vi hoppas på Svenska Cupen.

Alexander Skarsgård

Skådespelare, Hammarby och Kalmar:

- Jag har mått bättre. Bajen måste spöa Landskrona, det är inte mycket att snacka om. Det är tråkigt med Kalmar. Staden förtjänar ett lag i allsvenskan och jag hoppas att de kommer tillbaka snabbt.

Harald Treutiger

Programledare, Örgryte:

- Säsongen är över. Det var guldet som gällde. Tvåa blir en historisk placering så det jobbar vi på. Men en tredje plats är ok för de har gjort väldigt bra ifrån sig under säsongen, så jag är nöjd hur det än går. Det är ju Uefacupen som står på spel så en andra plats vore i vilket fall som helst bäst för då vet vi att Europa är klart.

Magnus Carlson

Sångare i Weeping

Willows, Hammarby:

- Det känns för djävligt. Hade hoppats att det skulle vara klart i måndags mot Göteborg men nu är det väldigt jobbigt. Jag hoppas Hammarby vinner så vi slipper kval och allting. Året är en besvikelse men jag vet inte vems fel det är. Mål i varje match i baken. Spelet har varit virrigt, bara i några få matcher har det känts som om laget haft ett eget spel.

Björn Hellberg

Tennisorakel, Halmstad:

- Det är väldigt skönt att Halmstad slipper ha kniven på strupen nu i det sista. Har man hejat på ett lag i över 50 år vill man inte att något negativ ska hända. Ju äldre man blir, desto mer känslor har man för andra lags supportrar. Engagemanget är så stort. Visa empati för de andra och fråga dig själv hur du mått i deras ställe. Annars har det varit en alldeles underbart rolig allsvenska.

Gurra G

Musiker, Djurgården:

- Jag har intagit en buddistisk syn på sport och vågar inte tro på någonting längre. Jag har sett alla matcher i år, antingen på TV eller på plats. Det började lite knackigt men nu på hösten har alla bitar fallit på plats. Mycket trevlig fotboll har de bjudit på. En som växt i år är Mikael Dorsin. Många andra är ju redan stjärnor så att säga. Cupen är mest för AIK-are som vill trösta sig men det är allsvenskan som gäller.

Siw Malmqvist

Skådespelare, Landskrona:

- Jag tro att de får det svårt på lördag. De måste vinna. Min man Fredrik Ohlsson håller på ÖIS men vi har inga kontroverser. Jag hoppas verkligen att Landskrona klarar de här. Ett kval är så jobbigt. Början av säsongen var fantastisk, sen bara dalade det men vad det beror på vet jag inte.

Peter Flack

Revymakare, Örebro:

- Det hade kunnat vara bättre. Jag hade hoppats på fyra eller femma och i bästa fall en cupplats. Laget får i vilket fall som helst godkänt för sitt spel i år. Det vore kul med tre poäng mot Örgryte. De ligger i toppen av tabellen och har mer att spela för så det kan bli svårt men jag litar på ÖSK.

Åsa Jinder

Musiker, Malmö:

- Det är aldrig roligt när det krävs att andra ska vinna eller förlora för att man själv ska kunna ta hem guldet. Malmö är helt beroende av Djurgården. Visst är det skitkul att laget har guldvittring men det är tråkigt att behöva titta på tavlan. Lagets insats i år är enormt, ett guldlag om något. Och när ska Lars-Tommy inse att de har en storback i Daniel Majstorovic.

Ingvar Carlsson

Före detta statsminister Elfsborg:

- Det är oerhört spännande både i toppen och i botten. Elfsborg är klara och kan spela avspänt och laget är bättre mot bättre lag. Jag är väldigt imponerad av Djurgården trots att de inte är några favoriter men de ska se upp för det är inte givet att det blir en promenad-seger. Skulle jag tippa matchen vinner Djurgården med 3-1. Jag är alltid pessimist och blir då gladare om jag har fel.

Lasse Kronér

Programledare, IFK Göteborg:

- Jag har det riktigt jobbigt. På lördag måste jag banda en grej med Tom Jones och den ligger exakt när matchen är. Jag kommer inte hinna. Jag gråter. Visst är det kul med Tom Jones men det är ändå så grymt jobbigt. Blåvitt måste vinna och jag tror de kammar till sig. De skulle verkligen behöva det här så de får lugn och ro. Jag tror inte en nedflyttning är positiv för Blåvitt trots att det fungerat bra för MFF och Djurgården.

Niklas Strömstedt

Musiker, AIK:

- Det blir inte lätt för Djurgården att plocka poäng i Borås. Själv vill jag bara att vi kan spöa Helsingborg så vi kommer fyra. Det har inte varit ett lyckat år men laget får godkänt med tanke på allt strul. Visst svider det extra om Djurgården tar guld men de är i alla fall värdiga vinnare med tanke på deras spel.

ARTIKELN HANDLAR OM