Winsnes sista resa med Hammarby

”Jag kan spela här igen...”

FOTBOLL

Fredrik Winsnes kom till regerande mästarna för att lyfta laget ett snäpp till.

25 matcher senare kan Hammarby trilla ner i superettan.

– Det har ändå varit ett steg i rätt riktning för min karriär, säger den sympatiske norrmannen.

Foto: Jan Johannessen

Fredrik Winsnes är på väg till Landskrona, ödesmatchen och kanske sista fighten med gänget när Sportbladet pratar med honom.

En säsong som varit ”både och” för den norske mittfältaren.

Är du nöjd med din egen insats i år?

– Både och. Jag tycker jag bibehållit en jämn form. Tidigare har jag varit bra i några månader för att senare spela dåligt ett tag. Mina toppmatcher har varit mot Helsingborg hemma och Sundsvall borta. Det här har varit ett steg i rätt riktning i min karriär.

När du ser tillbaka – blev det som du tänkt dig?

– Både och. Jag var beredd på att det skulle bli en jobbig säsong. Det är klassiskt i allsvenskan att det lag som vunnit får jobbigt året efter. Vinsterna på Söderstadion har varit fantastiska. Det har varit nya upplevelser för mig. Man firar ju som om man vunnit cupfinalen. I Rosenborg förväntade de sig att man skulle vinna hemma och helst med 4-0.

Har ett ansvar

Du kom till ett lag som var regerande mästare och nu slåss ni för kontraktet – känner du dig som en loser?

– Jag har ett ansvar för det som hänt. Men jag hoppas det inte är anledningen. Jag tycker att det är lite orättvist att jag skulle få skulden.

Men det är väl ingen som ger dig skulden?

– Din kollega, ”Sikta-mot-stjärnorna-killen” (Lasse Anrell, vår anm), tyckte väl det. Det tar jag inte så positivt. Men, äh, skit samma.

Ska det bli skönt att komma tillbaka till Rosenborg?

– Både och. Jag är inte säker på att folk förstår hur bra de är sportsligt i Rosenborg. Det är en grupp spelare som är fantastiska. Men jag har inte saknat dem. Det är en underbar grupp i Hammarby också. Men det där självförtroendet ”det här kommer vi att vinna ändå”, har jag saknat i Hammarby. Det bästa vore om vi kunde slå ihop lagen och flytta alltihop till Stockholm.

Tar du en plats när du nu återvänder till Rosenborg?

– Det kommer snart ett besked om Bent Skammelsrud ska lägga av. Gör han det blir vi fyra kvar som slåss om tre platser. De andra är alla över 30 år så jag hoppas de satsar på mig som är yngre. Jag accepterar inte att bli bänkad igen. Då ser jag mig om efter andra alternativ.

Hammarby till exempel?

– Jag skulle gärna spela i Hammarby igen. Klubben kommer alltid finnas i mitt hjärta.

Har vunnit norska ligan fem gånger

Johan Flinck