Krisläge – då njuter Dennis

Blåvitts nye backstjärna: Det här är min drömklubb

FOTBOLL

GÖTEBORG

Sista träningen, före sista seriematchen. Då njuter Dennis Jonsson, 19 – trots att IFK Göteborg upplever sin svåraste stund på decennier.

– Det här är min drömklubb, här vill jag spela oavsett vilket motstånd vi har, säger han.

Foto: Thomas Johansson
IFK Göteborg är i kris Ð och Dennis Jonsson och hans kamrater måste vinna i dag.

Läser du det här efter klockan halv fyra så kanske du vet – om IFK Göteborg spelar i allsvenskan eller superettan nästa säsong.

Igår förmiddag, efter den sista träningen före matchen, talades inte om annan än bra stämning och ”det är ju bara fotboll”, nästan som om supportrar och media oroar sig mer om lagets framtid än spelarna själva.

– Får jag bara chansen så stannar jag här för evigt. Blåvitt har alltid varit min drömklubb, säger nye backstjärnan Dennis Jonsson.

– Oavsett hur det går mot Kalmar ska det bli roligt att försöka ta en plats nästa säsong. Vi trivs jäkligt bra, det här gänget.

Dennis Jonsson (född 1983) tillhör den nya genartionen. Framtidslaget. Jonsson är en i raden av spelare som i höst debuterat, utan minsta respekt, och visat ett lugn somskapar trygghet inför fortsättningen.

Stommen för det nya Blåvitt

Andra nya 80-talister som etablerar sig i A-laget är Robert Karlsson (1982), Mikael Antonsson (1981) och Markus Holmqvist (1982). Tillsammans med jämnåriga ”veteraner” i laget, som Fredrik Risp. Martin Ericsson och Sebastian Johansson, är de stommen för nästa blåvita storlag.

– När Robban var först från U-truppen att ta en plats så blev det ju bra tändvätska, plötsligt såg vi att det inte var omöjligt att nå spel A-laget.

– Men för några månader sen hade jag inte ens vågat tänka tanken att få vara med som en del av avslutningen i allsvenskan.

Men trots sin brist på rutin orkar inte trygge och harmoniske Dennis Jonsson bry sig speciellt mycket om oro och föreningens svåra stund...

– Jag har inte hört så mycket snack om oro på stan, jag håller mig helst inne.

Vad gör du då?

– Jag spelar Championship Manager på datorn. Mitt lag är Lazio.

Du har inte valt att vara manager för Blåvitt, då?

– Nej, för fasen. Det går ju inte.

Tränaren Roger Gustafsson har sista ordet i verklighetens fotbollssaga på Kamratgården. När han samlade laget i går blev det uppenbart att skadade Håkan Mild och Tomas Rosenkvist kan spela mot Kalmar.

– Skönt att vi kan ge ledningen lite spelalternativ inför avslutningen, säger Mild.

En avslutning sominte nödvändigt behöver ta slut i dag, det kan ju vara två matcher kvar att spela i ett kval.

Men det vet vi inte förrän i eftermiddag.

Thomas Tynander