IFK Norrköping ner i superettan

Bajen och Landskrona kvar - Göteborg kvalar

FOTBOLL

Klassiska IFK Norrköping är inte ett allsvenskt fotbollslag längre. Från och med nästa säsong spelar "Peking" i superettan. Där kan de få sällskap av IFK Göteborg, som tvingas kvala för att hålla sig kvar.

Den allsvenska bottenstriden är avgjord. Fansen till förra årets svenka mästare Hammarby och till nykomlingen Landskrona kan andas ut. Båda klubbarna spelar nämligen i allsvenskan även nästa år.

Detta efter att Hammarby vunnit med 3-2 borta mot Landskrona i lagets sista match som regerande svenska mästare. Inom loppet av en minut i den första halvleken avgjorde söderbröderna matchen. I den 27:e ordnade Mikael Andersson 1-0 och i den 28:e fixade Fredrik Winsnes 2-0 i sin sista match för Hammarby. I andra halvlek kom Andreas Hermansson in för Bajen. Några minuter senare gjorde ”Herminator” 3-0 efter en riktig målvaktstavla av Mats Svensson i Landskrona-målet. Med drygt 25 minuter kvar reducerade hemmalaget, och det var en kvittering präglad av blårandigt. 1-3-målet gjordes nämligen av Daniel Nannskog, tidigare i just Djurgården. I 84:e minuten gav Magnus Torvaldsson matchen lite nerv med sitt 2-3-mål. Men Hammarby vann och spelar i allsvenskan även nästa år. Landskrona klarar sig från kval och en eventuell nedflyttning tack vare IFK Göteborgs 0-2-förlust hemma mot Kalmar FF. Göteborg tryckte på hårt under stora delar av matchen, men laget lyckades inte göra mål. Mycket tack vare storspel av Kalmars målvakt Petter Wastå och giganten Patrik Rosengren i Kalmar-försvaret. Kalmars mål gjordes av Daniel Mobaek och Lasse Johansson.

Göteborg illa ute

IFK Göteborg tvingas nu genomlida ett kval mot lokalkonkurrenten Frölunda om en plats i nästa års allsvenska.

För IFK Norrköping finns inte längre några livlinor kvar. Efter 1-1 borta mot Giffarna Sundsvall återfinns "Peking" numera i superettan. I en jämn match på Idrottsparken i Sundsvall lyckades inte Norrköping ta de tre poäng man behövde för att få kvala.

Sundsvall tog ledningen efter 17 minuter genom norrmannen Tommy Bergersen. I den 39:e minuten kvitterade sedan Patrik Kieback.

Långt från både toppen och botten var det på Råsunda. AIK och Helsingborg spelade 1-1 efter mål av Gustaf Andersson (HIF) och Krister Nordin (AIK).

Örebro avslutade säsongen med att hemmabesegra Örgryte med 3-2. Men det kändes mindre viktigt en dag då Lennart Johansson pokal flyttade från arbetarklassens Södermalm till överklassens Östermalm.

Andreas Bjunér

ARTIKELN HANDLAR OM