Segertåget gick genom Stockholm i natt

”Som att ha fött ett barn”

1 av 3 | Foto: magnus sandberg
Djurgårdssupportrarna Niina Nyström, Bella Sundin och Bettan Gerlöw firar med segercigarr och guldperuker.
FOTBOLL

Klockan 15.18 gav sig glädjetåget av.

Det har inte stannat än.

När SM-guldet var klart visste Djurgårdslyckan inga gränser.

- Det är som om jag har fött ett tredje barn, säger Bella Sundin.

- Zoran Lukics hjärta brinner. Åkebys hjärta brinner.

Inspirerade av djurgårdarna på Ryavallen stämmer de 270 besökarna på O´Learys på Söder upp i allsång. Alkoholen har flödat sen puben öppnade tre timmar tidigare och när det står 1-0 börjar segeryran bryta fram.

Hela stället instämmer i ett rungande NEEEEJ när Johan Elmander går förbi Elfsborgsmålvakten Johan Wihland men ett gulsvart ben hindrar bollen från att gå in. En ensam liten malmöit hoppar av glädje när Andreas Johansson rullar bollen i stolpen några minuter senare. Men snart får blåränderna orsak till att jubla.

Halmstad tar ledningen mot Malmö.

2-0 till Djurgården.

- SM-guld, SM-guld, SM-guuuuld.

Golvet gungar. När slutsignalen ljuder får supportrarna glädjefnatt. I 36 år har de väntat på det här. Skratt blandas med gråt. Det här ögonblicket kommer de minnas i alla sina dagar.

Sergels Torg: Trots att vattnet i fontänen är avstängt blir den en samlingsplats för rödnosiga Djurgårdare när mörkret börjar falla. Den nollgradiga höstkylan biter inte. Inte idag. En av dem tar av sig halsduken, doppar den i en pöl innanför bassängkanterna och sträcker den i luften. Inte ett bad, men nästan.

Östra Station: Den första av de 37 supporterbussarna som kört från Borås anländer till Östra Station strax efter klockan 21. Ur dem väller euforiska själar med en enda sak på hjärnan. Att fira SM-guldet.

- För min del började firandet vid 2-0-målet, säger Järnkaminernas lycklige ordförande Mats Johnsson. Jag var inte långt ifrån tårarna. Jag tror inte att jag har fattat det än men vi är fan bäst i Sverige.

Peter Wendell och Thomas Carlsson från Nacka är alldeles lyriska.

- Vad ska man säga? Det har varit fest sen klockan sju i morse. Det går inte att beskriva känslan. När det blev 2-0 började man slappna av lite och på läktaren blev det ett jäkla liv.

Iklädda guldperuker står Bella Sundin, Niina Nyström och Bettan Gerlöw från Haninge utanför Östra Station. De ler ikapp när Bella tänder segercigarren. Efter fem timmars bilfärd från Borås kan firandet äntligen börja.

- Jag vågade inte ta på mig guldhåret förrän jag såg några andra som hade satt på sig guldhattarna, berättar Bella. Då var det fem minuter kvar och jag tänkte att nu fan är det klart. Jag har aldrig varit med om maken. Jag grät glädjetårar. Det är som om jag har fött ett tredje barn. Det är så himla härligt.

Vad betyder de svenska mästarna för dig?

- Sen jag var liten så har det bara varit Djurgården. Min pappa har uppfostrat mig till att älska Djurgården och jag gör detsamma med mina två barn. I morgon (läs idag) får de vara med och festa då vi ska marschera i tåget till Stadion.

Idag går fansens hyllningståg från Kungsträdgården klockan 14.00. Ändstationen är Stockholm Stadion där guldhjältarna ska tas emot. Men inga nödbromsar i världen kan få alla dessa blårandiga hjärtan att stanna. Efter 36 års gasande kommer de skena i all evighet.

Webb-tv med guldhjältarna

Johanna Garå