GRATTIS - OCH TACK

Svensk fotboll fick både roliga och värdiga mästare i år

FOTBOLL

BORÅS

Till slut visar det sig, att Djurgården till och med hade haft råd att förlora mot Elfsborg.

Desto skönare då att årets svenska mästare gör finalmatchen till ett enda stort ärevarv för Glädjens Fotboll, och att där finns moment även av ren världsklass.

Som Andreas Isakssons fenomenala reflexräddning på Hasse Berggrens nick.

Som när Babis Stefanidis vid 2-0 klackfintar sig förbi sin back och serverar Andreas Johansson en boll som inte går att misslyckas med.

Foto: SCANPIX
Johan Elmander jublade efter att ha skjutit Djurgården till SM-guld. Därmed vann Glädjens fotboll årets allsvenska, menar Sportbladets fotbollskrönikör, Lasse Sandlin.

Djurgårdens IF svenska mästare för nionde gången och aldrig tidigare har vi i Sverige sett en sådan mäktig karavan till en bortamatch som den blårandiga som denna allhelgonadag drar fram genom Sverige. Först de 41 milen från Stockholm på E4 till Jönköping och vidare på riksväg 40 till Borås - några timmar senare i triumf 41 mil tillbaka.

De blåblossande läktarna kokar utan att koka över, nära mej ser jag den gamle kämpen Pelle Kotschack med tårar i ögonen, Lars-Gunnar Björklund blossar på en fet cigarr, och Kaknäs lilla matmamma Sivan Lundkvist korkar upp champagne på innerplan och där kramar två av föreningens stora strateger om varann, ordföranden Bosse Lundqvist och sportchefen Putte Carlsson.

Fyra SM-guld på 1910-talet, fyra på 50-talet och fyra på 60-talet. Det senaste 1966 och 36 år är naturligtvis en väldans lång tid.

Senast var Erlander statsminister

Det berättar också Bosse Andersson, klubbdirektören, för alla de fans som vägrar lämna arenan:

- Förra gången Djurgården vann guld var Tage Erlander statsminister, och vi körde bil på vänster sida. Såna skämt behöver vi inte höra nu längre...

Egentligen är detta ett internt skämt inom familjen Kotschack, och det är djurgårdaren Pelle som brukar höra det av broder Erik, höjdare på Svenska Spel även han - och som AIK-supporter svensk mästare både 1992 och 1998.

1966 är så länge sen att köttfärsen kostade 11:60 kilot, högreven 10:30 och en benfri fransyska 16:50 - allt enligt Metros annons i Aftonbladet, som då kostade 50 öre på vardagar, 60 på söndagar.

Kim Källström, så ung men så klok både på och utanför plan, är den förste upp på hedersläktaren för att ta emot medalj och publikens hyllningar.

Kims analys är klockren:

- Medan andra vikt ner sig, har vi på slutet tagit fyra raka segrar. Vi har vunnit nio av våra tio senaste, det är sånt som symboliserar ett mästarlag!

En spänd inledning men efter Alexanderssons bjudning till Elmanders 1-0 och Isakssons enhandsräddning var guldet aldrig i fara.

I andra halvlek kom förresten djurgårdsmålen på löpande band: först AIK:s 1-1 mot Helsingborg genom Krister Nordin (Djurgården 1987-91), sedan Örebros 2-0 mot Örgryte genom Johan Wallinder (Djurgården i våras) följt av Halmstads 1-0 mot Malmö genom Sharbel Touma (Djurgården 1995-99).

Fick dansa med mästarna

Alla tre förebådade de detta suveräna 2-0-nummer av Babis Stefanidis. Då hade Djurgården fem mål att gå på mot Malmö och resten av matchen blev ren uppvisning.

Babis Stefanidis var inte ordinarie, när Djurgården startade allsvenskan borta mot Malmö; då med Stefan Bärlin till höger och Lolo Chanko till vänster om Andreas Johansson längst fram.

Men i höst har 21-åringen från BP kommit mer och mer. Personligen har jag hakat upp mej på att han alltför ofta brutit inåt i sina raider istället för att variera.

När han nu gick åt andra hållet blev det också ett av årets vackraste förspel till ett mål.

Mycket får man förresten vara med om när Djurgården vinner SM-guld.

I omklädningsrummet sliter plötsligt Bosse Andersson tag i mej - "nu ska du dansa, Lasse!" - och så finner man sej skuttandes runt med Isaksson, Dorsin och de andra till musik av Hässleholms-bandet "Joddla med Siv".

Om det var till "Kaj är gay" eller "20 pågar i en bastu och vi älskar varann" eller nån annan av låtarna från "Mossans bullar" eller "Pilla näsan" eller nåt annat är inte jag man att klara ut.

Roligt var det i alla fall.

Som Putte Carlsson raskt påpekade:

- Så här har vi det i den här familjen!

Grattis alla djurgårdare - både på plan och på läktarn!

Svensk fotboll fick både roliga och värdiga mästare år 2002.

Lasse Sandlin