Jojo-laget är på väg upp igen

Aldrig förr har så få varit så nära att fälla så många

1 av 6 | Foto: peter widing
JOJOMENSAN Frölunda har åkt som i en jojo mellan första och andradivisionen de senaste åren. Den bästa placeringen de senaste tio åren är en femteplats i allsvenskan- den sämsta är en niondeplacering i Superettan.
FOTBOLL

GÖTEBORG

Västra Frölunda är en stadsdel i Göteborg.

IFK Göteborg en institution.

I kväll möts två klubbar med olika bakgrunder, förutsättningar och popularitet i det allsvenska kvalet.

Aldrig tidigare har en klubb som följs av så få haft möjlighet att fälla en förening som tidigare hyllats av så många.

Västra Frölunda, laget som Fotbollssverige inte vill ha i allsvenskan.

Varför inte?

Sportbladets reporter Michael Wagner och fotograf Peter Widing besökte Västra Frölunda i deras vardag.

Benno Lindblom är Västra Frölundas ideellt arbetande ordförande som för tillfället lägger nära all sin tid på klubben.

Jens Törner är föreningens mycket framgångsrike tipselittränare.

Med ett dygn kvar till allsvenska kvalet mot IFK Göteborg sitter de i ett klassrum på Näsetskolan i södra Göteborg och försöker få lärarinnan Liselotte Clerbäck-Nyström att nappa på deras projekt "Laganda i klassen".

Det behövs inte många minuter innan femteklassarnas fröken nickar instämmande.

Vid sex tillfällen kommer Lindblom och Törner besöka de 27 eleverna, 17 killar och tio tjejer, för att få dem att arbeta fram en klassanda.

- Det blir klara kopplingar till fotbollen, att vi måste jobba ihop som ett lag. Vi har praktiska övningar, men det handlar inte om bollspel, säger Benno Lindblom.

Liselotte Clerbäck-Nyström har en harmonisk klass utan några stora problem.

- De klarar allt själva på rasterna. De går ner till fotbollsplanen, tar ut lagen och dömer på egen hand. Men jag ser inte allt. Inte det som pågår under ytan. Det kommer ni upptäcka, säger Liselotte Clerbäck-Nyström.

- Efter träffarna med eleverna hoppas vi att de är mer lyhörda för varandra, att de inte mobbar, att de är mer hjälpsamma, säger Benno Lindblom.

Men vad är vinsten för Västra Frölunda med ett projekt där ordföranden och elittränaren lär femteklassare att bygga laganda?

- Vi är inte ute efter att värva ungdomar att börja spela hos oss. Vi delar inte ut några kepsar. Det här är en strategisk fråga för klubben. Vi vill gå djupare i vår verksamhet. Vi vill profilera klubben som delaktig i samhället.

Men på vilket sätt kan föreningen tjäna på det i slutändan?

- Kanske kan vi få sponsorer som vill bli förknippade med de värden vi vill stå för. Och genom att etablera Västra Frölunda hos ungdomarna så kan vi bli deras klubb, oavsett om de börjar hos oss, om de blir publik eller skickar sina barn till oss, säger Benno Lindblom.

För publik, det behöver klubben.

För tio år sedan drev Västra Frölunda ett annat projekt, "Fotboll på gården", för att försöka väcka barnens intresse för spontanidrott.

Nuvarande Gaistränaren Lennart Ottordahl, tidigare i Frölunda, är upphovsman och eldsjälen bakom flera av projekten.

Ett socialt engagemang

Carl G Edström var redan då fotbollsintresserad.

- Jag blev imponerad av Frölundas sociala engagemang och när de skaffade sig Torbjörn Nilsson som tränare började jag gå på matcherna, säger Edström.

I dag är 35-åringen en av eldsjälarna i Västra Frölunda supporterklubb West Front där han är sekreterare och webmaster för hemsidan.

När Frölunda under Torbjörn Nilssons ledning blev femma i allsvenskan 1998 fördubblades medlemsantalet i West Front - från 60 till 120 personer.

- Klubben hade ett suveränt erbjudande på den tiden. De samarbetade med en restaurang Boheme på Frölunda torg. För 49 kronor fick man mat, öl, transport till Ruddalen och en biljett. Många nappade, säger Edström med ett leende.

80 medlemmar

Nu är medlemsantalet nere i 80 personer - och paketerbjudandet borta. Cirka 1 000 personer finns i snitt på Ruddalen under hemmamatcherna.

Varför lockar inte Frölunda någon publik?

- Stadsdelen är ung, inte mer än 30-35 år. Många som flyttade hit höll på andra göteborgsklubbar och Blåvitt har vunnit mycket. Men Frölunda har inte varit bra på marknadsföring. Det handlar om allt från att trycka affischer till massutskick till hushållen.

Förstår du om folk ute i landet är skeptiska till att ha Frölunda i allsvenskan?

- Nej, inte alls. Om publiksiffror är så viktigt så får man väl göra en stängd allsvenska? säger Edström. Så får vi det som i USA. Tack och lov är det fortfarande de idrottsliga kvalitéerna som gäller i Sverige.

Västra Frölunda har cirka 700 ungdomar i sin fotbollsverksamhet i åldrarna sex till 16 år. Därefter finns U- och A-trupp.

Tre år i rad har Frölundas äldsta juniorer spelat SM-final (seger år 2000).

Klubben lyckas kombinera både bredd och elit.

- Vi har en klubbmanual, "Den gröna tråden", som förklarar om hur vi kan skilja på det sociala ansvaret och elittänkandet, säger tipselittränaren Jens Törner.

I Frölunda ska det gå att spela fotboll med sin årskull upp till 18 års ålder.

- Jag som elittränare kan plocka de allra bästa spelarna upp till U-truppen där spelarna är 17-20 år. Men alla andra kan fortsätta trots det. I varje ålderskategori har vi extraträningsgrupper där de som vill kan träna extra.

- Dessutom har vi en uppflyttningsplan från 16 års ålder där ett par spelare, ett par veckor åt gången, flyttar upp en ålderskategori och tränar med de som är äldre. Så gör vi med U-spelarna till A-truppen också, säger Jens Törner.

"Ingen materiell lyx"

Moroten för alla ungdomsspelarna är klubbens A-lag.

- Vi kan inte erbjuda någon materiell lyx, men vi kan garantera att vi är en förening som lyfter upp de egna spelarna i A-truppen.

I dagens A-trupp är tio spelare egna produkter, medelåldern är 23,6 år.

Som en jämförelse - i det IFK Göteborg som inledde årets säsong, fanns inte en enda egen produkt.

Jens Törner kom till Västra Frölunda 1989 och fick ta hand om deras pojklag, födda 1975.

- Det laget vann allt, Gothia Cup och det första inne-SM:et. Hasse Blomqvist och Tomas Rosenkvist var de stora stjärnorna, säger Törner.

I kväll spelar Rosenkvist med IFK Göteborg.

Om Frölunda tar klivet upp i allsvenskan går det nära nog att få ihop två allsvenska startelvor med rötterna i Västra Frölundas pojklagsfotboll.

Vänsterbacken Anildo Spencer, 26, är ännu en av klubbens egna talanger. Men han har blivit kvar i föreningen.

Men från att ha spelat fotboll på heltid under Frölundas förra allsvenska sejour tvingades han gå ner i ersättning i sitt nuvarande kontrakt och har börjat jobba på dagarna.

- Det har utvecklat mig som människa. Jag har inte bara fotboll i skallen längre, säger Spencer.

Medelersättningen till spelarna i Frölunda är 6 600 kronor i månaden.

Går till jobbet som vanligt

I måndags var Spencer försenad till lagets träning på matcharenan Ullevi.

- Jag jobbar med barn som är autistiska, en del har damp. De är inga apparater som man kan stänga av och gå ifrån. Då får jag ringa till L-O (Mattsson, tränaren) och säga att jag är försenad så kör han en lite längre uppvärmning.

I dag går Anildo Spencer till jobbet som vanligt. Och fotbollen på kvällen.

- Det är en väldigt, väldigt speciell match mot IFK Göteborg, om en plats i allsvenskan, säger Anildo Spencer och ser drömmande ut.

Västra Frölunda mot IFK Göteborg.

Kontraster som möts.

Dröm eller mardröm.

Var och en får döma själv.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM