Bajen backar – Dif storsatsar

Hammarby lägger ner planerna på ett riskkapitalbolag

FOTBOLL

Dålig investeringsvilja och dåligt börsklimat gör att Hammarby lägger ner planerna på ett riskkapitalbolag.

Fjolårets mästare backar – men årets storsatsar.

– Jag tror att vi kan få in mellan 35 och 50 miljoner vid nyemissionen, säger Tommy Jacobson, vice vd i Djurgården Fotboll AB.

Hammarby lägger ner planerna på ett riskkapitalbolag. Anledningen är dålig investeringsvilja och dåligt börsklimat. Djurgården gör motsatsen. Genom en nyemssion i riskkapitalbolaget Djurgården Fotboll AB hoppas man kunna få in mellan 35 och 50 miljoner.

I vintras tog Hammarbys planer på ett riskkapitalbolag fart. Tanken var att likt Djurgården kunna finansiera större spelarköp genom bolaget.

Efter ett år av förberedelser läggs projektet på is. Fjolårets svenska mästare har helt enkelt inte kunnat attrahera tillräckligt många investorer.

– Investeringsvilja och börsklimat är för dåligt, säger Henrik Appelqvist, vd i Hammarby IF FF AB.

Gör nyemission

Hos årets svenska mästare Djurgården är situationen den omvända. För att finansiera ombyggnaden av Stockholms Stadion görs en nyemission i riskkapitalbolaget Djurgården Fotboll AB. Målsättningen är att få in mellan 35 och 50 miljoner kronor.

– Jag tror vi kan få in pengarna eftersom vi har ett bra skäl – stadioprojektet, säger Tommy Jacobson, vice vd i Djurgården Fotboll AB.

Datum för nyemission är inte bestämt men troligtvis sker den någon gång under våren.

– Vi har bemyndigande från styrelsen att ge ut 1,8 miljoner B-aktier och 300 000 A-aktier. Förra gången kostade de 20 kronor styck och det lär bli något liknande nu.

Kanske är ”Djurgården satsar”, Bajen backar” en bra beskrivning av läget just nu.

– Nja, sånt där kan svänga snabbt. Hammarby var jävligt heta för bara ett år sedan, säger Tommy Jacobson.

Även Hammarby planerar att bygga om sin arena. Och det projektet löper som planerat, menar Henrik Appelqvist.

– Det är helt olika typer av investeringar. Dessutom ska arenan inte vara klar förrän 2006/07 så det ligger en bit i framtiden. En granskningsgrupp tittar på frågan under november. Sedan ska den upp i olika instanser i Stadshuset till vintern, säger Hammarby-vd:n.

Robert Laul