ESK hotas av skattesmäll

Krävs på över halv miljon kronor för ersättningar som aldrig redovisats

FOTBOLL

Enköpings SK är klart för nästa års allsvenska – men har svårt att få bukt med sina ekonomiska problem.

Nu krävs klubben på över en halv miljon kronor av skattemyndigheten i Uppsala.

Totalt handlar det om 516 910 kronor som ska vara skattemyndigheten tillhanda senast 12 december.

Enligt Upsala Nya Tidning handlar det om uteblivna arbetsgivaravgifter och olika förmåner som vissa spelare tilldelats som Enköping inte velat likställa med lön.

Konkursmässigt

Dessutom får klubben betala en extra skatteavgift då skattemyndigheten anser att klubben handlat oriktigt.

Enköping var så sent som i våras konkursmässigt och det krävdes mycket hårt arbete för att reda ut situationen.

Nu kommer alltså nästa smäll.

39 kostymer

Frikostiga reseersättningar är en av de saker klubben får bakläxa på, och vissa spelare, tränare och funktionärer har haft tillgång till ett bensinkort som under de här två åren sammanlagt haft utlägg för över 800 000 kronor.

Dessutom har klubben inhandlat 39 kostymer för sammanlagt 46 800 kronor och eftersom inte något klubbmärke funnits på kavajerna godkänns inte dressen som klubbklädsel.

Förmånen är dessutom skattepliktig för mottagaren – men på den punkten har inte skattemyndigheten tänkt beskatta spelarna.

Även enskilda spelares kontrakt ifrågasätts. Afo Dodoo har utöver lön bland annat fått reseersättningar hem till Gambia för över 50000 kronor, en skattepliktig förmån som inte beskattats. Myndigheten har inte heller fått in något underlag för flera andra utbetalningar som gjorts till Bank Ghana Limit Accra i Gambia.

Det som kan vara extra tungt för Enköping är att det här beslutet kommer efter en granskning av säsongerna 1999 och 2000. Risken finns nu att det kan bli ytterligare bakslag när skattemyndigheten gått igenom 2001 och 2002.

ESK har sedan tidigare skulder på över tre miljoner kronor.

Niclas Lind