En lättnadens suck som hördes över hela landet

FOTBOLL

GÖTEBORG

Puh!

Det var en suck som hördes över hela landet.

Från bröderna Holmgrens Palohuornas i nord till Robban Prytz Kirseberg i syd.

Från Stefan Rehns Sundbyberg i öst till Dan Corneliussons Hönö i väst.

Gammal kärlek rostar aldrig även om IFK Göteborg inte längre, som på 80-talet, är Hela Sveriges Blåvitt.

Maratontabellens ledarlag spelar allsvenskt även 2003.

Men IFK Göteborg får allt vara glada för att man i kvalet ställdes emot ett tröttkört, skadedrabbat och orkeslöst Västra Frölunda och inte något av superettans övriga topplag Enköping, Öster eller Häcken.

Det hade blivit betydligt svårare; jag lovar.

Efter det lyckade slutet fyllt av lättnad och glädje och hysteriska supportrar dansande på Gamla Ullevis gräsmatta, så kan man väl också få påminna om den tur Blåvitt hade, när Norrköpings Karatanasis sköt stolpe-ut i stället för stolpe-in mot Sundsvall i sista omgången.

Jag har följt de båda IFK-klubbarna på nära håll i höst och, trots det inbördes tabelläget, håller jag Norrköpingskamraterna för ett bättre lag än Kamraterna från Göteborg.

Blåvita draken steg i motvind

Men det är i motvind och inte i medvind som en drake stiger, och det sätt på vilket de blåvita fick sin drake att stiga i söndagens ödesmatch var suveränt.

När en storklubb som IFK Göteborg kommer i gungning, så gungar det rejält, och man kan lätt förstå vilken press spelarna levat under.

Nu är krisen avklarad, och efter klubbens sämsta placering på 25 år är det bara att börja ladda för ännu en allsvensk säsong.

– Det är inte enkelt med utrensningar, säger klubbens ordförande Kurt Eliasson.

Ändå är det naturligtvis detta som måste ske.

Rensa ut bland kompletteringsspelarna, och inse då även att en sån som Håkan Mild i dag bara är en säkerhetsrisk och möjligen – kompletteringsspelare!

Behåll Bengt Andersson, Magnus Erlingmark, Fredrik Risp, Martin Ericsson, Jonas Henriksson, Tomas Rosenkvist och de yngre talangerna!

Förstärk med spelare som verkligen tillför något och som går direkt in i laget på ett sådant sätt att de utvecklar spelet.

Pascal Simpson har nämnts. En skadebenägen 32-åring som var med om att rädda Halmstad kvar, men hur ”Pagge” ska kunna utveckla IFK:s spel, när man nu byter från Roger G:s ”knäckebrödsfotboll” till något modernare, begriper då inte jag.

Roger Gustafsson är – tillsammans med Norrköpings 40-talslegendar Lajos Czeisler – Allsvenskans framgångsrikaste tränare genom tiderna med sina fem SM-guld och en cupseger under sin förra sexårsperiod som tränare. Men även här måste förnyas.

Bara 7 211 – en skamlöst dålig publiksiffra – hade vågat sig till Gamla Ullevi, där den musikansvarige också valt att värma upp frusna åskådarsjälar med ödesmättade låtar som Europes ”The Final Countdown” och Bruce Springsteens ”Dancing in the Dark”.

Bättre drag på fiket i dag?

Det kändes inför matchen inte riktigt rätt, men någon fara var det aldrig för hemmalaget.

Frölunda skapade en enda målchans – mot Blåvitts sammanlagt elva mer eller mindre klara plus 13–0 i hörnor... – David var denna gång chanslös mot Goliat.

Bäst på plan tvåmålsskytten Jonas Henriksson, en blåvit 25-åring med mycket spring i benen.

Fostrad i Kärra IF, förädlad i Häcken där han 1999 gjorde 14 mål på 18 matcher, kaféägare tillsammans med Häcken-polarna Ulf Hollsten och Peter Vougt.

Det var dit, till JUP´s Coffee på Sten Sturegatan 38–40, på baksidan av Opalen-kvarteret, jag vandrade efter matchen för att få nån sorts kaffe med nån sorts tilltugg.

Blev inget med det. Stängt söndagar, nämligen.

Gissar att det är bättre fart idag.