Hodgson: Det är smickrande

IFK Göteborg intresserat av engelske guldtränaren

FOTBOLL

GÖTEBORG

Allsvenska platsen säkrad. IFK Göteborg siktar uppåt igen.

En av tränarkandidaterna: Roy Hodgson, 55.

- Det är enormt smickrande att nämnas tillsammans med IFK Göteborg, säger han.

Foto: AP
MÄSTARTRÄNAREN Roy Hodgson är en av de mest framgångsrika klubbtränarna i svensk fotboll med SM-gulden med Halmstad och Malmö FF som absoluta höjdpunkter. I Schweiz ledde han framgångsrikt landslaget i sex år. Men det har inte gått lika bra överallt. I Italien fick Hodgson sparken från Udinese efter lagets svaga resultat. Grafik: Patrik LINDVALL,

Dagen efter kvalsegern mot Västra Frölunda förde IFK Göteborgs ordförande Kurt Eliasson samtal med nuvarande (tillfällige?) tränaren Roger Gustafsson.

- Vi fortsätter våra diskussioner. Vad vi kommer fram till meddelar vi senare, säger Eliasson. Andra tränarnamn kan jag inte kommentera.

För samtidigt pågår spekulationerna om vilka alternativen till Gustafsson är.

En väl initierad källa uppger för Sportbladet att ett av namnen som finns på Blåvitts tränarlista är Roy Hodgson, för närvarande förbundskapten för Förenade Arabemiraten.

- Det är mycket kul att höra att mitt namn nämns, säger Roy Hodgson till Sportbladet från Abu Dabi.

Har någon från IFK Göteborg varit i kontakt med dig?

- Nej.

Skulle du kunna tänka dig att träna IFK Göteborg?

- Sådana frågor är svåra. Om jag säger nej visar jag inte rätt respekt för klubben. Om jag svarar ja kan jag få problem med min arbetsgivare här nere, säger han.

Tillsammans med Roger Gustafsson och Sven-Göran Eriksson är Hodgson bland de mest framgångsrika klubbtränarna i svensk fotboll.

Ett attraktivt namn

Lägg till goda meriter från internationell klubb- och landslagsfotboll och många inser att Hodgson är ett attraktivt namn för IFK Göteborg.

En personlighet som kan locka spelare till klubben och investerare till ett riskkapitalbolag - för att finansiera de spelarköp som behövs.

Dessutom anses Hodgson, Bob Houghton och Svennis lagt grunden för den 4-4-2-fotboll som Blåvitt oftast praktiserar.

- Jag har ett tvåårskontrakt sedan 1 juni med Förenade Arabemiraten och är egentligen bundet till det. Men i vårt avtal finns en klausul som gör att båda parterna kan avbryta samarbetet mot en viss summa pengar, säger Roy Hodgson.

Har du kommit till ett läge i din karriär där ett lag som IFK Göteborg inte längre är intressant för dig?

- Nej, inte alls. Att träna IFK Göteborg är fortfarande ett toppjobb i Sverige. Om mitt namn cirkulerar i det sammanhanget är jag både tacksam och smickrad.

Fem miljoner i årslön

Enligt tidigare tidningsuppgifter tjänar Hodgson nära fem miljoner kronor årligen i jobbet på saudiska halvön.

Är ett tränarjobb i Sverige för dåligt betalt för dig?

- Pengar har alltid en viss betydelse, men ekonomiskt har jag kommit till ett läge i livet att jag inte väljer jobb på grund av pengar.

"Ett steg nedåt"

- Efter att jag tränat Inter blir allt ett steg nedåt. Men jag försöker inte se saker på det sättet. Viktigast för mig är jag trivs, att jag gör nytta och mitt arbete uppskattas. Att jag jobbar för någon som verkligen vill ha mig, säger Roy Hodgson.

Hur följer du svensk fotboll?

- Vi var med vårt U23-landslag i Halland på träningsläger i somras och jag har kontakt med folk i Halmstad. Jag vet hur det har gått för dem och jag känner till att IFK Göteborg skulle spela kval mot Frölunda eftersom de kom trea från slutet.

Andra heta kandidater

Michael Wagner