Talangerna flyr från Göteborg

Arash och Björck klara för AIK - Änglarna och Öis ointresserade

FOTBOLL

Ytterligare två av Göteborgs största fotbollstalanger väljer att flytta till Stockholm.

Som Sportbladet kunde berätta redan i går blir AIK ny klubb för Frölundaspelarna Arash Talebinejad och Fredrik Björck.

Varken IFK Göteborg eller Örgryte var ens intresserade.

I fjol valde Kim Källström under stor uppståndelse att lämna Häcken och Göteborg för Djurgården och Stockholm. I somras kom Johan Elmander hem, inte till Göteborg och Örgryte, utan Djurgården.

Och nu går Talebinejad och Björck till AIK.

– Det finns inte någon tendens att de stora talangerna väljer bort oss, säger Blåvitts tränare och sportchef Roger Gustafsson.

– Den ende vi inte fått ett ja från de senaste åren är Kim Källström.

Talebinejad och Björck var inte ens aktuella för Blåvitt eller Öis.

– Vi kanske ska värva andra spelare. Vi har inte valt tränare ännu, och det är tränaren som avgör vilka spelare vi ska ha, säger Gustafsson.

Stefan Allbäck, sportchef i Öis:

– Vi har haft forwards så det räcker i år, och hoppas på att brasilienaffären blir klar.

Tappar greppet

Frölundaspelarnas övergång till AIK ger ännu mer bränsle till debatten om hur Göteborg allt mer tappar greppet om fotbollen till Stockholm.

– I Öis känner vi det inte alls så. Vi har inga problem att fylla på med unga spelare med landslagsmeriter, säger Allbäck.

– Jag förstår att många går till Stockholm. Det är bra drag där uppe och lagen går bra i allsvenskan. Men jag tycker inte man ska dra in de här två övergångarna i den debatten. Varken vi eller Öis har alltså varit intresserade, säger Gustafsson.

”En stabilare grund”

Fredrik Björck:

– Publikmässigt är Göteborg inte där Stockholm är, ännu. AIK är så nära en internationell miljö man kan komma i Sverige. Även om Blåvitt hade hört av sig hade jag valt AIK. De har en stabilare grund att stå på och är alltid med där uppe.

Arash Talebinejad säger precis samma sak som Björck om AIK:s internationella touch.

– AIK har en väldigt proffsig attityd. De är väldigt raka. Jag har byggt upp en relation med AIK, och de har en klar strategi som övertygat mig. Stefan Söderberg (AIK:s värvningsbas) är en väldigt karismatisk herre. Det är kul att duellera med honom.

”AIK vinner SM-guld”

Talebinejad menar att fotbollsintresset i Stockholm inte varit det viktiga i hans val:

– Hade AIK legat i Kiruna hade jag spelat där nästa år. Det handlar om att utvecklas som fotbollsspelare. Och jag tror verkligen att AIK vinner SM-guld nästa år.

Och inte heller pengarna har avgjort:

– Hade jag velat tjäna pengar kunde jag valt en utländsk klubb, men då hade det blivit bänken eller utlåning.

Göteborgare som flyttat till Stockholm

Spelare som spelat i Göteborgsklubbar och gått till Stockholmsklubbar direkt eller via utländsk klubb, de senaste fyra åren:

Johan Flinck