Kartell är ett fult ord - men jag ser ett sundhetstecken

FOTBOLL

MALMÖ

Allsvenskans fotbollsklubbar har bildat en kartell för att hålla nere spelarnas löner. Det har jag full förståelse för.

Alternativet har jag varnat för flera gånger tidigare - en vanvettig lönespiral på väg att driva sporten mot en total kollaps.

Kartell är ett fult ord.

Så fult att ingen som är medlem av en någonsin skulle få sig för att erkänna det. Man träffas under informella former, utbyter erfarenheter, ger varandra goda råd och antyder att hålla sig till vissa nivåer skulle vara det bästa för alla.

Man bildar med andra ord en smygkartell och är det vad som skett när allsvenskans ordförande har träffats ser jag det som ett sundhetstecken. Fotbollen har varit spelarnas marknad alldeles för länge.

Redan elitlicensen är en form av kartellbildning.

Med hotet om nedflyttning för en ekonomi i obalans kan klubbledare argumentera mot varje enskild spelare med stöd av alla elitklubbar, det vill säga de klubbar som är spelarens alternativ till ny arbetsgivare.

En kontrollerad löneutveckling är en nödvändighet för allsvenskan, men det kan bli på bekostnad av internationell slagkraft.

Ännu tydligare topp

Europas 18 största klubbar bildar en officiell kartell kallad G14-klubben efter det ursprungliga antalet. För en tid sen bestämde G14-klubben att lönekostnaderna från och med säsongen 2005/06 inte får överstiga 70 procent av en medlemsklubbs omsättning.

Det är ändå en nivå som för dessa superklubbar fortfarande innebär att de kan köpa alla världens absolut bästa spelare.

För alla de mindre storklubbar som runtom i Europa levt långt över sina tillgångar kommer 70 procent av deras omsättning fortfarande att betyda alldeles för stora kostnader.

Framöver blir det alltså en ännu tydligare topp med rika klubbar som kommer att vara med i alla stora sammanhang och därmed bli allt rikare och större på de mindre klubbarnas bekostnad.

För dessa mindre klubbar är alternativet till att bromsa i tid att eventuellt chansa sig till döds.

Få borde se det som ett realistiskt alternativ, men det har alltid funnits och kommer alltid att finnas chanstagare i sammanhang där det finns miljoner att bolla med.

Chansarna kommer att dyka upp igen också i Sverige. Därför att någon alltid kommer att tycka att man har en tillräckligt stabil plattform att stå på för en satsning mot Europa.

Trots att de senaste årens erfarenheter är att Europaspel är en alldeles för osäker och dyr dröm. AIK och Helsingborg satsade på Champions League och tjänade miljoner, men utan framgång året därpå blev den nya kostymen alldeles för stor.

När Sverige har hävdat sig i Europacupsammanhang har vi haft ett eller två helt dominerande lag i allsvenskan. Årets Europacupspel blev totalt sett en svensk flopp samtidigt som allsvenskan var roligare och jämnare än på mycket länge. En kartellbildning riskerar att befästa den jämnheten och frågan är då hur länge vi kommer tycka att allsvenskan är tillräckligt bra för att leva sitt alldeles egna liv?

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM