AIK förlorade skattetvisten & tre miljoner

FOTBOLL

AIK får inte tillbaka de tre miljoner kronor man hoppats på från skattemyndigheten.

Skattesmällen är definitiv.

- Naturligtvis hade vi hoppats att Regeringsrätten skulle ta upp fallet, säger ordförande Ingemar Ingevik till DN.

Patrick Englund.

Historien har pågått ett tag nu. Åren 1995-98 betalade AIK ut en kapitalförsäkring till fotbollsspelaren Patric Englund samt transfersummor till tjeckiska och finska hockeyspelare.

1999 granskade skattemyndigheten AIK:s räkenskaper och kom då fram till att klubben skulle betala in 5,7 miljoner kronor. AIK:s utbetalningar var att jämställa med lön. Det tyckte inte AIK som överklagade. Först till länsrätten, där summan sänktes till fyra miljoner, och sedan till kammarrätten.

Fick delvis rätt

I den sistnämnda instansen fick AIK delvis rätt då kammarrätten beslutade att avgifterna för de tjeckiska hockeyspelarna för 1996 var korrekta. Kraven sänktes till tre miljoner kronor.

Men AIK nöjde sig inte med det, utan överklagade till Regeringsrätten i slutet av september i år. I går bestämde Regeringsrätten att man inte tar upp ärendet.

- Pengarna avsattes redan i samband med det första beskedet från skattemyndigheten. Det innebär med andra ord att vi inte nu måste betala något utan vi hade kunnat få tillbaka en del pengar om Regeringsrätten valt att ta upp ärendet och gett oss rätt, säger Ingevik till DN.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM