IFK Göteborg får ny tränare

Bo Johansson tar över i krisklubben

FOTBOLL

GÖTEBORG (TT)

En 59-årig gentleman, som inte tränat ett fotbollslag på över två år, tar över ansvaret i IFK Göteborg.

Bosse Johansson, som senast var förbundskapten i Danmark, skrev på måndagen kontrakt med Blåvitt.

- Det är första gången jag tränar en storklubb, säger han.

Foto: ANDERS WEJROT/Scanpix
RÄDDAREN? Bosse Johansson är den som ska få den blåvita skutan på rätt köl igen.

Bosse Johanssons meritlista är imponerande. Han har varit klubbtränare i fem länder och förbundskapten i två. Men när Johansson lämnat det danska landslaget efter EM 2000 ville han vara ledig, umgås med familjen och spela golf. Han har suttit i styrelsen för sin gamla klubb Kalmar FF, men annars inte haft något fotbollsuppdrag.

- Så sent som för någon månad sen tänkte jag fortfarande att jag hade det bra som det var. Men jag har haft förfrågningar från fem eller sex svenska klubbar, och många fler utländska, berättar Johansson.

Värvad av Ravelli

Alla fick nobben. Ända tills Thomas Ravelli, VM-hjälte och numera styrelsemedlem i IFK Göteborg, hörde av sig.

- Han är en person som man inte kan säga nej till att tala med, beskriver Bosse Johansson.

Den första mera officiella kontakten mellan Blåvitt och Bosse togs i mitten av förra veckan. I lördags träffades man i Värnamo och kom överens. På måndagen kom Johansson till Göteborg, skrev kontrakt för två år och presenterades för media. Då hade den nye tränaren ännu inte hunnit träffa IFK:s spelare.

Göteborg har en fiaskosäsong bakom sig, och tvingades kvala för att hänga kvar i allsvenskan. Men Bosse Johansson vill inte säga något om vilka nyförvärv som behövs.

- Jag vill första prata med de tränare som känner laget, som Roger Gustafsson och Stefan Lundin, framhåller Johansson.

Några höga mål sätter han inte heller upp.

- Vi ska bli bättre. För att kunna säga något mer måste jag prata med spelarna först.

Offensivare spel?

Bosse Johansson förknippas med offensiv, underhållande fotboll - ganska långt ifrån Blåvitts kampbetonade 4-4-2, som varit systemformatet under de senaste åren. Men IFK Göteborgs ordförande Kurt Eliasson vill inte svara på om klubbledningen väntar sig få se ett annorlunda spel med Johansson.

- Vi hoppas att Bosse ska kunna jobba mer med individerna i laget och utveckla dem. Det blir en förnyelse av både laget och föreningen, säger IFK-basen.

Bosse Johansson är inte rädd för den press det innebär att vara verksam i en klubb där förväntningarna är höga.

- Vi fotbollstränare är lite galna på det sättet. Vi söker pressen, för att den är stimulerande. Alla skulle ju vilja träna lag som Barcelona eller Real Madrid, förutsätter han.

Hur organisationen runt Johansson ska se ut är inte klart. Roger Gustafsson, den förre mästartränaren som varit fotbollsansvarig i klubben och gjorde comeback som tränare i somras, kommer att finnas kvar.

- Roger får en strategisk position. Hans nya uppgift presenteras under veckan, säger Kurt Eliasson.

Sedan återstår att se om Bosse Johansson får några ''heta'' nyförvärv att jobba med. De allsvenska konkurrenterna är redan i full gång med att forma sina trupper, medan IFK knappt börjat.

Micke Larsson/TT