Hälften av tränarna har utsatts för hot

”Det har blivit legalt med våld mot tränare”

FOTBOLL

Hälften av tränarna i allsvenskan har hotats.

Deras arbetssituation har försämrats avsevärt.

- Kraven och pressen har blivit större på oss tränare. Sedan har det blivit legalt med våld mot tränare, säger Mats Jingblad, en av tränarna som hotats.

Mats Jingblad.

Svenska Fotbollförbundet har synat de allsvenska tränarnas arbetsmiljö.

Resultatet är ingen rolig läsning. Tränarna hotas ofta och många mår dåligt.

Enkäten ger ett entydigt svar - att vara fotbollstränare på elitnivå är absolut ingen dans på rosor.

De flesta tränare som Sportbladet har pratat med säger att det har blivit värre de senaste åren och att respekten för spelare och tränare som yrkesutövare nästan försvunnit.

Mats Jingblad har varit tränare sedan 1988 då han tog över Astrio. Därefter har han avancerat i seriesystemet och tränat IFK Göteborg, grekiska Iraklis och nu senast Örebro.

Han är oroad över utvecklingen.

- Det är mer legalt att hota tränare och spelare i dag. Jag har varit med om att spelarnas bilar blivit sönderslagna och när jag var i Göteborg för något år sedan fick jag brev med direkta hot. Samhället har blivit råare och det avspeglas också för oss tränare, säger Mats Jingblad.

Fick telefonhot

En annan veteran i branschen är Sören Cratz, guldtränare med Hammarby 2001.

- Det värsta jag var med om var ett telefonsamtal 1993. Jag var tränare för Norrköping och vi mötte Degerfors i en avgörande match. Kvällen innan matchen ringde det hemma hos mig och hotet bestod av att om Norrköping vann matchen skulle det gå illa för mig, säger Sören Cratz.

Cratz och Jingblad är inga undantag. De flesta tränarna har arbetsam miljö med press från styrelse, hot om att få sparken och påträngande fans som en vardag.

Tänker agera

Stefan Lundin fick sparken från IFK Göteborg i höstas. Dessförinnan utsattes han för både hot och starka påtryckningar från lagets fans.

Nu har han blivit vald till ordförande i tränarföreningen.

- Den här enkäten ger tydliga signaler och vi måste ta tränarnas situation på allvar. Jag har ingen direkt svar på hur vi kan gör det bättre för dem. Men vi måste tag i det här omgående, säger Stefan Lundin.

Åtta elittränare i svensk fotboll har känt sig hotade i år. Tio av 19 tillfrågade säger att deras familjer påverkats negativt som en följd av tränarjobbet. Det visar en färsk undersökning som Svenska Fotbollförbundes tidning Magasinet Fotboll har gjort. I undersökningen tillfrågades 20 tränare som är eller har varit verksamma i en allsvensk klubb under årets säsong. 19 av dem svarade på enkäten. Förutom att flera av tränarna känt sig hotade har också deras pressade yrkessituationen lett till sjukskrivningar och besök hos läkare.

Tomas Ros