Att träna Blåvitt är skillnad mot de røde & hvide

FOTBOLL

Utan att själv vara på plats kunde man via tv-bilder och radiorapporter både se och höra hur det riktigt vibrerade av förväntningar på Kamratgården, Alfred Gärdes väg i Göteborg.

Ny IFK-tränare: Bosse Johansson, en gladfotbollens apostel.

Det tillkommer dock ett litet, litet problem: lättare nämligen att lira gladfotboll med bröderna Laudrup än med Marino Rahmberg och Sebastian Johansson...

Foto: DANNY CALVO
då klappade hjärtat för rödvitt Bosse Johansson tröstar Brian Laudrup efter VM-kvartsfinalen mot Brasilien 1998. Danmark förlorade med 2-3, men gjorde en mycket bra match och var nära att slå ut storfavoriten. Efteråt hyllades Johansson rejält av danska folket.

Det största problemet för IFK Göteborgs nye tränare Bo Villy Roland Johansson när han nu flyttar de 35 milen från ostkust till västkust, från Kastrullvägen i Kalmar till någon ännu icke klar boning i Götet, blir alltså detsamma som egentligen alla tränare ställs inför: man har blott de spelare man har och man tvingas göra bästa möjliga av denna situation.

Ingen Brian Laudrup, ingen Michael Laudrup, ingen Peter Schmeichel, ingen Martin Jörgensen, ingen Allan Nielsen, ingen Marc Rieper, ingen Ebbe Sand...

Men Bosse Johansson har någonting som inte alla i hans yrke har: sitt glada humör och förmågan att få sin omgivning att också bli på gott humör.

Han går faktiskt omkring som en levande illustration till det som "en annan stor dansk", pianisten och underhållaren Victor Borge, uttryckte så här:

- Leendet är det kortaste avståndet mellan två människor.

Het i 98:a VM

Eftersom Sverige aldrig lyckades kvala in till Frankrike-VM 1998 blev det så att vi svenska journalister då i stället fick ägna mycken tid åt våra nordiska grannar Danmark och Norge.

Det gav många tänkvärda ord att minnas från denne Bo Johansson.

Som en dag i Toulouse då det visade sig att även han utnyttjade norrmannen "Drillo" Olsens berömda videoprogram Mastercoach och Bosse fick frågan, om han tänkte bli "en ny Drillo":

- Skämtar du? Jag tänker utveckla fotbollen - inte avveckla den.

Som en dag i Toulon då någon kollega kommer in på ett gammalt danskt tvisteämne om det skulle finnas plats för både Michael Laudrup och den unge Jon Dahl Tomasson samtidigt i landslaget:

- Det är otroligt, att någon på fullt allvar kan mena, att man inte ska kunna ha två bra fotbollsspelare i samma lag. Det får aldrig ske. Då dör fotbollen.

Slitstark mittfältare

Eller som den majdag i Malmö, strax innan VM, då Danmark förlorat med 3-0 mot Sverige och Bosse talat klartext och dömt ut hela sitt lag - men ändå avslutar avrättningen med glimten i ögat:

- Inte mycket som var positivt - men man behöver inte vara negativ för det"

Den repliken är Bosse Johansson i ett nötskal, den slitstarke mittfältaren som 1962-72 gjorde 135 mål på 390 matcher i Kalmar FF, innan han 1973 inledde sin tränarkarriär i Kalmar FF.

Bosse Johansson har en sund syn på hur fotboll ska spelas, och att han inte tränat något lag på två och ett halvt år utan ägnat sig åt familjen, golf och Kalmar FF-styrelsen är förmodligen bara positivt.

IFK Göteborg är att gratulera till att ha funnit en förstklassig tränare, och jag slutar med ett citat ur dansken Steen Ankerdals bok "På banen - igen", som kom ut till VM 1998.

Nu saknas bara spelarna

Där berättas om hur det gick till, när danskarna 1996 valde Bosse Johansson och inte den minst lika aktuelle Morten Olsen som efterträdare till Richard Møller Nielsen:

"Johansson blev valgt på stilen, før nøgternt set var kvaliteterne hos de to lige gode, om end forskellige."

Författaren gör också en jämförelse mellan två ledarstilar, Johansson mot Nielsen:

"Mere avslappet, mere ansvar, mere åbenhed, mere humør."

Grattis Blåvitt! Nu är det bara spelarna som saknas.

Grattis Bosse, 60 på torsdag!

Lasse Sandlint här måste Bosse förändra

Lasse Sandlin