Skapa arbetsro, Uhrin

Sportbladets Simon Bank om tränarturbulensen i AIK

FOTBOLL

Vad behöver en storklubb efter en turbulent säsong? Trygghet? Ett par nyförvärv? En Bosse Johansson?

Visst.

Men framför allt arbetsro.

Jag förstår inte varför ingen har talat om det för Dusan Uhrin.

Sanny Åslund är irriterad, och det är lätt att förstå. Om det fortsätter i det här tempot kommer han att kunna skriva "Skandinaviens Jesus Gíl" på visitkortet när som helst. Efter att superproffset Stuart Baxter lämnade klubben för två år sedan har Olle Nordin, Peter Larsson och Dusan Uhrin kommit och gått.

Ja, Dusan Uhrin har förstås inte gått.

Men han pratar om det.

Uttalandena som han gjort, både i tjeckisk media och i Sportbladet, har skakat om AIK. Ett nytt tränarbyte är det sista de behöver.

"Vi har en tränare"

Det näst sista är vilda spekulationer om det.

I går diskuterades nya tränarnamn överallt, även inom AIK-familjen. På insidan spekulerades det i att Roy Hodgson redan kontaktats, på utsidan surras det om Tommy Söderberg, i Norge skrivs det om att Teitur Thordarson är aktuell för jobbet.

Det vore lätt att dra på med rubriker om vem som ska bli näste chef på Karlberg, att spekulera ett varv till.

Men Sanny Åslund, AIK:s vd, var mer än tydlig när jag pratade med honom i går. Han lovade och garanterade att ingen ny tränare kontaktats. "Vi har redan en tränare och han kommer att träna AIK nästa år om vi vill" säger han. Andra källor inom klubben har alltså sagt helt andra saker.

Jag tror inte att Sanny är en lögnare.

Jag tror däremot att han är mycket fundersam.

- Vi vill veta vilken låga Dusan har, säger han.

Om Dusan Uhrin inte brinner så brinner det i knutarna. Det finns inte så många högprofilstränare att välja på längre, och den här gången måste AIK ha ett säkert kort. Spekulationerna som tagit fart nu skadar klubben nästan lika mycket som de sportsliga misslyckandena i år, och det finns bara en som är skyldig till att spekulationerna har uppstått. Det är inte tjeckiska eller svenska tidningar som sett till det.

Det har Dusan Uhrin gjort.

Blir det en lugn semester?

Om det finns ett problem i äktenskapet mellan den sympatiske tjeckiske mästartränaren och den svenska storklubben - vilket det uppenbarligen gör - så gör de bäst i att lösa det så snabbt som möjligt. Det behövs ingen examinerad terapeut för att känna till att en familj mår bättre av skilsmässor än av kyla och oro.

I morgon träffar vd:n sin tränare för att prata tills alla kort ligger på bordet, när de är klara vet spelare, ledare och andra AIK:are vad de har att rätta sig efter.

Antingen en lugn semester.

Eller otryggheten efter en ny skilsmässa.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM