Lagets läge är bättre än på länge...

FOTBOLL

Allting blir så himla märkvärdigt när det gäller AIK.

Nu står man utan tränare, med en marknadschef som kollapsat och med en värvarbas som slutar efter 13 år.

AIK = Alltid I Kris? Nåja...

När man nu lyckats lösa ut och alltså slipper den sömnige och oengagerade tränare som diskvalificerat sig själv med en rad konstiga uttalanden, så är AIK:s situation faktiskt bättre än den varit på länge.

Till exempel har AIK fortfarande en av landets bästa spelartrupper.

Man har ersatt en 29-årig toppmålvakt med en 31-årig toppmålvakt, och man har snuvat Göteborgsklubbarna på två Frölunda-löften varav den ene – Arash Talebinejad – gjort tre mål i en U21-kamp i år; och det är unikt för ett svenskt U21-landslag.

Att AIK Fotboll Transfer AB:s VD Stefan Söderberg skulle sluta har internt varit känt sedan några månader, och han ersätts nu av Café Operas sportchef Peter Kisfaludy som efter åtta år i Cafét och 16 år i BP bättre än de flesta har koll på stockholmsfotbollen.

Inga problem där alltså.

Dick Lidman, marknadschefen, är sjukskriven december månad ut men kommer tillbaka, och i AIK finns många som täcker upp den sidan; närmast på måndag på det årliga ledarskapsseminariet med bland andra Sven–Göran Eriksson, Tord Grip och Tommy Svensson som föreläsare.

Inga problem där heller.

Tränarfrågan så, där AIK-ledningen efter några dagar av handlingsförlamning gjorde det enda rätta och såg till att den trötte tjecken fick som han ville: hellre vara pensionär i Prag än brinna som fotbollstränare på Karlberg...

En ohållbar attityd.

Även om årstiden inte är den bästa och urvalet knappast så stort när det gäller att hitta denne nye frälsare, så har man ändå ovanligt gott om tid på sig. Fem veckor närmare bestämt.

Nästa AIK-träning äger inte rum förrän på trettondagen 6 januari, och det är över fyra månader till allsvenska premiären.

Skillnad det mot marginalerna vid de senaste turbulenserna:

1) när Olle Nordin hoppade av 10 mars var det mindre än en månad till allsvenska premiären, 0–2 mot Elfsborg;

2) när Peter Larsson lämnade jobbet 16 maj var det knappt sju veckor till allsvenska nypremiären efter VM, 1–2 mot Helsingborg.

Hela organisationen kring A-truppen kvarstår precis som den är, så nu gäller det bara att hitta den man som ska se till att alla drar åt samma håll.

Inget lätt jobb för någon utifrån, men jag tycker att den kravprofil man gick efter, när man hittade Olle Nordin fortfarande håller.

Alltså: ”ett starkt och personligt ledarskap, en skandinavisk karaktär med stor internationell erfarenhet, ett engagemang utöver det vanliga”.

Vilket faktiskt låter som Benny Lennartsson, Fjugesta – och han är ju ledig.

Eller också väljer man att satsa på ”en ny Svennis” – men var hittar man honom?

Önskenamnet lär vara Tommy Söderberg, AIK:s guldtränare från 1992, och det är nog inte omöjligt, att Tommy skulle vara intresserad att jobba på den här nivån igen efter fem år som förbundskapten med både EM-slutspel och VM-slutspel avklarade – men ett nu visset startat EM-kval.

Tommy Söderberg hoppar naturligtvis inte självmant av landslaget, men är det någonstans i svensk fotboll det finns kommunicerande kärl, så är det allt mellan AIK och Svenska Fotbollförbundet i Råsundaborgen.

Kriser är förresten inget nytt för AIK.

I klubbens pampiga 100-årsbok från 1992 behöver man bara gå till förordets första mellanrubrik för att inse att dagsläget ingalunda är unikt: ”Kriser har gett styrka”.

Den här krisen är dock ingenting mot forna tiders.

AIK har inte åkt ur någon serie, AIK kom femma av 14 lag i allsvenskan efter att ha spelat om medalj in till sista matchens sista övertidsminut.

AIK gick till final i Svenska cupen, är klart för nästa års Uefa-cup och i årets Uefa-cup avancerade man från kval till första omgången.

Sportsligt fiasko? Tycker inte jag.

Den här gången behöver inte något årsmöte besluta om en extra årsmötesavgift.

Den här gången behöver ingen huvudstyrelse gå in och odugligförklara en fotbollsstyrelse och ta över fotbollsverksamheten.

Den här gången rör det sig inte ens om några interna konflikter.

Den här gången rör det sig enbart om att hitta en tränare som kan få allsvenskans högst avlönade spelartrupp – med en snittlön på 560 084 kronor – att fungera tillsammans.

Lasse Sandlin