Hammarby: Det blir rock'n'roll från start

”Nu kommer det in lite nyförvärv, då höjs kvaliteten”

FOTBOLL

Två nyförvärv ska ta Bajen uppåt i tabellen.

Alexander Östlund från Norrköping och Karl Oskar Fjörtoft från Norge.

Men årets första träning slutade illa.

Foto: lotte fernvall
Karl Oskar FjörtoftÅlder: 27 år. Familj: Sambo och ett barn. Bor: Hotell i Stockholm, letar bostad. Position: Defensiv mittfältare. Tidigare klubbar: Rosenborg, Molde. Längd/vikt: 173 cm/60 kg. Landskamper: 39 stycken för U21, U23 och OS-lag.   Alexander ÖstlundÅlder: 24 år. Familj: Sambo och ett barn. Bor: På Söder i Stockholm, letar ny bostad. Position: Högerback. Tidigare klubbar: AIK, Brommapojkarna, Vitória Guimaraes (Portugal), IFK Norrköping. Längd/vikt: 180 cm/76 kg. Landskamper: 4 U21, 16 J, 13 P.

Östlund och Fjörtfoft sprang nämligen vilse i Årstaskogen. Till slut hittade de fram till klubbstugan - sist av alla och med ett par kilometer extra i benen.

- Vi villade bort oss i skogarna. Inte lätt att hitta rätt första gången, säger Östlund.

Och fortsätter med ett snett leende:

- Men snart kan vi nog vägen, försäsongen är ju lång i Sverige"

Vann prologen med 12-1

Enligt tränarstaben var rundan ungefär tre kilometer men det tror varken Östlund eller Fjörtoft på.

- Snarare en mil, säger norrmannen.

Annars handlade årets första pass mest om spel inomhus. Träningen inför Nackas Minne på onsdag har börjat och det gula laget - där såväl Östlund och Fjörtoft som nye målvakten Jon Rytterbro ingick - var överlägsna och vann med 12-1.

- Vi fick upp tempot direkt och det kändes väldigt bra. Alltid kul att vinna första träningen. Har man vinnarskalle så har man, jag hatar att förlora, säger Östlund som ser fram emot turneringen i Globen där förutom Hammarby, AIK och Djurgården också Bröndby, Heerenveen och Molde ingår.

- Det blir rock"n"roll. In i hetluften direkt, bara. Speciellt matcherna mellan Stockholmslagen kommer bli något extra.

Specialstuderad

Alexander Östlund är forwarden som blev yttermittfältare och nu värvats till Hammarby som högerback. Tränare Anders Linderoth specialstuderade 24-åringen sex matcher förra säsongen. Så fort den var över inleddes diskussionerna och nu är Östlund tillbaka i Stockholm.

Tidigare har han spelat för AIK.

- Jag är smickrad över att Hammarby vill ha mig och ska göra allt för visa min tacksamhet. Folk får tycka vad de vill om att jag spelat i AIK. Det är inget jag bryr mig om. Jag är Hammarbys spelare nu.

Trots fjolårets dramatiska streckstrid är Alexander imponerad av Bajen och tror på en bättre tabellplacering i år.

- Hammarby har ett starkt lag. Jag är förvånad att det som det gick i fjol. Nu kommer det in lite nyförvärv, då höjs kvaliteten ytterligare. Jag tycker att ledningen gjort ett bra jobb, det känns skönt att komma till en klubb som satsar.

Snabba ben - och hjärna

För den allsvenska publiken är Alexander Östlund ett bekant namn. En kortare beskrivning är ändå på sin plats; Östlund är en aggressiv och löpvillig kantspelare med hyfsad teknik.

Karl Oskar Fjörtoft är inte lika känd. Men de supportrar som fanns på plats vid gårdagens träning lär blivit positivt överraskade. Med kvicka (väldigt kvicka) ben, en minst lika snabb hjärna och passningsskickliga fötter har den 27-årige mittfältaren förutsättningarna att bli en bra ersättare för Fredrik Winsnes.

Själv beskriver han sig så här:

- Jag vill ha mycket boll, samla andrabollar och slå de enkla passningarna. I Molde spelade jag defensiv mittfältare och jag hoppas på samma roll i Hammarby.

Ordinarie i Molde

Fjörtoft kommer närmast från norska topplaget Molde där han var helt ordinarie. När kontraktet gick ut valde han Hammarby för att få en utmaning och nytändning.

De sex senaste säsongerna har han bara missat en match - när han slog ut två tänder på en träning. När Sportbladet frågar hur han burit sig åt för slippa skador knackar han hårt i bordet. Peppar, peppar"

- Jag tror det är viktigt med god grundträning. Så fort man känner smärta ska man kolla upp det. Inte bara köra vidare.

Förmågan att undvika skador är väl dold. "Fågelben" som en supporter uttrycker det, har otroligt smala ben och när det smäller som värst i Liljeholmshallen är vi nästan oroliga att de ska gå rakt av.

Ett annat smeknamn är "Kaos". En ordlek på Karl Oskar.

- Jag fick det när jag spelade i Rosenborg. De hade redan en "Kalle" där.

- Vi får se vad det blir i Sverige, det verkar vara viktigt med smeknamn.

Kanske blir det Fågelben.

I Nackas Minne på onsdag visar han de spinkiga för första gången.

Så lägger Hammarby upp försäsongen:

Truppen 2003

Robert Laul