”Det värsta jag varit med om”

Hammarbysupportern mötte sina misshandlare i rättssalen

FOTBOLL

GÖTEBORG

Misshandeln gav honom men för livet.

16 månader senare mötte Mikael Millqvist, 42, i går de tolv åtalade IFK Göteborgfansen i tingsrätten.

- Att se dem igen är det värsta jag varit med om, säger Hammarbysupportern.

Rättegången är unik.

Aldrig tidigare har fotbollsupportrar som grupp åtalats i Sverige.

Inte ens åklagarna Thomas Wennerstrand eller Bodil Söderberg kan säga vem som gjorde vad av de tolv åtalade timmen före den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och Hammarby den ödesdigra måndagkvällen 27 augusti 2001.

Genom ett gediget pusslande av polis och åklagare hoppas man kunna binda samman de tolv bakom misshandeln som var nära att kosta en 24-årig man livet.

Hans fem andra Hammarbykamrater kom lindrigare undan, men lider fortfarande av vad som hände för nära ett och ett halvt år sedan.

- Jag har varit sjukskriven en lång tid. Nu arbetstränar jag hos Hammarby bandy för att komma tillbaka, säger Mikael Millqvist till Sportbladet.

Överfallna av Wisemen

27 augusti 2001 laddade de sex Hammarbysupportrarna inför matchen mot Blåvitt på restaurang Gamle Port vid Östra Larmgatan i centrala Göteborg.

De sex hann inte gå mer än ett par hundra meter på vägen mot Gamla Ullevi när de blev överfallna av en gruppering IFK Göteborgsupportrar som kallar sig Wisemen. De sex Bajenfansen råkade befinna sig på fel plats, vid fel tidpunkt.

För egentligen hade Wisemen bestämt träff med Hammarbys våldsamma problemsupportrar för att göra upp.

I en beslagtagen dator hittade åklagarna ett mejl från en Hammarbyare till en Blåvittanhängare, skrivet ett par dagar före misshandeln: "Om dina kamrater i Wisemen är intresserade av lite skön boxning på måndag kväll så kan ni ringa xxxxx. Vi tar inte med oss några julgranar".

Julgranar är huliganfansens benämning på vanliga fotbollssupportrar, sådana som ofta går klädda i matchtröjor och halsdukar.

Men den avtalade fajten mellan de båda fotbollsklubbarnas svans av våldsverkare blev inte av.

Polisen höll nämligen kvar Bajendelen i uppgörelsen på puben Dubliners. Så i stället valde Wisemen att ge sig på några oskyldiga supportrar, hävdar åklagarna.

- Att det var vanliga supportrar var uppenbart. Men IFK:s problemsupportrar visade total likgiltighet inför det, sa åklagaren Bodil Söderberg i sin sakframställan.

Enligt åtalet lurpassade de tolv Blåvittfansen i en uppfart till ett parkeringsdäck innan de rusade mot de oförberedda Stockhomssupportrarna.

Mikael Millqvist blev slagen över ryggen med ett metallrör. En annan av kamraterna blev slagen i huvudet med en flaska.

En tredje misshandlades med både ett metallrör och en vägkon.

Kan få tio års fängelse

Men allra värst drabbades den 24-årige kamrat som efter överfallet blev liggande i sitt eget blod ett par meter in på Kyrkogatan, mitt inne i centrala Göteborg.

Hans skallskador var livshotande och han vårdades i två veckor på Sahlgrenska sjukhuset.

Mannen, en av de sex målsäganden, fanns inte på plats i tingsrätten i går.

- Han mår inte bra och är befriad från att närvara tills han ska höras, säger hans ombud, advokaten Kjell Jönsson.

Mikael Millqvist är först ut av de misshandlade att berätta i dag när rättegången fortsätter.

- Det är med delade känslor. De tre senaste veckorna har varit jäkligt jobbiga. Det har varit psykiskt tungt. Jag vet vad jag har framför mig, men jag vet inte jag kommer lämna bakom mig, säger han.

Han och de fem övriga målsäganden yrkar på skadestånd på flera hundra tusen kronor.

Fälls de åtalade för grov misshandel riskerar de att dömas till fängelse i upp till tio år. Samtliga tolv nekar till anklagelserna.

Michael Wagner