Miljardbygget

Söderstadion blir Superstadion: Arenan ska fastna på näthinnan

FOTBOLL

2007 står Hammarbys nya hemmaarena färdig - om alla pusselbitar faller på plats.

Kostnaden är beräknad till över en miljard kronor.

- Nya Söderstadion ska ha en form som inte liknar andra fotbollsstadion - arenan ska fastna på näthinnan, precis som Globen, säger Magnus Andersson i Söderstadionprojektets granskningsgrupp.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Snart till historien.

En unik form, kapacitet för 25 000 åskådare, skjutbart tak och konstgräs - så ser planerna för ett nytt Söderstadion ut.

Det senaste halvåret har idéerna om en ombyggd/ny arena tagit fart.

I november presenterade ett antal arkitektkontor olika förslag på hur en ny arena skulle kunna se ut.

Utifrån dessa har en projektgrupp bestående av representanter för stadsbyggnadskontoret, gatu- och fastighetskontoret, AB Stockholm Globe Arena, Hammarby Fotboll, Stockholm Stadshus AB samt fastighetsbolaget Drott arbetat fram två förslag som presenterats för uppdragsgivarna Stockholms Stad och Stockholm Globe Arena.

Ett förslag med en arena som ligger på den plats där Söderstadion i dag finns.

Ett annat med en arena söder om Globen - där parkeringen bakom Globens hotell i dag ligger.

- Om man ska bygga en ny fotbollsstadion i Stockholm så är det lämpligt att göra det inom Globenområdet. Här finns redan infrastrukturen med parkeringar och tunnelbana, säger Ulf Larsson, vd för Stockholm Globe Arena.

Inte bara fotboll

I första vändan fick projektgruppen bakläxa.

- Uppdragsgivarna ville ha förtydliganden för en ny arenas möjligheter till mer än fotboll, säger Magnus Andersson, ytterstadschef vid stadsbyggnadskontoret i Stockholms Stad.

Fredag den 31 januari är det dags för presentation av ett nytt, omarbetat förslag. Sedan tar byråkratin vid.

Utsidan ska märkas

Först ska stadsledningskontoret ta fram ett konstnadsförslag. Därefter är det dags för den politiska processen. Och en ny arkitekttävling - på vilket sätt arenan skulle utmärka sig utifrån finns nämligen ännu inte med i planerna.

- Om ingenting trasslar till sig ekonomiskt, politiskt eller tekniskt skulle en ny arena kunna stå klar om fyra år, säger Magnus Andersson.

En arena för Hammarby - men även en scen för artister inom andra områden.

- Det är underbart att se hur Globen kan ändra ansikte för olika arrangemang. På samma sätt skulle jag vilja se nya Söderstadion som en flexibel arena, säger idrottsborgarrådet Py Börjesson (s). 153 miljoner är sedan tidigare öronmärkta för Söderstadion. Men en helt ny arena skulle kosta mer än så.

- Vi få se hur vi ska klara av finansieringen men det är klart att Stockholm ska ha en stor arena, säger hon.

Ska ha skjutbart tak

Martin Fransson

ARTIKELN HANDLAR OM