Blåvitt: Vi ska värva stjärnor

Avgående IFK-ordföranden om klubbens framtidsplaner

FOTBOLL

GÖTEBORG

IFK Göteborgs ordförande Kurt Eliasson, 51, avgår.

Samtidigt avslöjar han klubbens framtidsplaner.

– Övergångssummorna försvinner. Då kan vi locka bra internationella spelare till Blåvitt, säger Eliasson.

Foto: THOMAS JOHANSSON
IFK Göteborgs ordförande Kurt Eliasson, 51, meddelade i går att han inte ställer upp för omval. Samtidigt avslöjar han framtidsplanerna för klubben. ”Övergångssummorna försvinner. Då kan vi locka bra internationella spelare till Blåvitt, säger Eliasson.

Efter bara två år som ordförande i Sveriges mest framgångsrika fotbollsförening genom tiderna meddelade Eliasson i går att han inte ställer upp till omval vid årsmötet den 31 mars.

Inte på grund av IFK Göteborg tvingades kvala sig kvar i allsvenskan eller att föreningen på bara ett par år gjort av med 90 miljoner kronor, intjänade under de framgångsrika åren i Champions League.

Ser ljust på framtiden

Han väljer den civila karriären i stället där han är vd förvaltningsbolaget Framtiden, landets tredje största fastighetsbolag.

– Vår finanschef har blivit sjuk och jag har tagit över hans uppgifter. Jag hinner inte med att samtidigt vara ordförande i IFK Göteborg, säger Kurt Eliasson.

Efter flera tunga år för IFK Göteborg där han som ordförande fått ta de tuffaste smällarna ser han nu ljust på framtiden för den forna storklubben.

– Värvningen av Bosse Johansson som tränare tror jag blir ett rejält lyft. Vi har fått ordning på ekonomin och dessutom håller den internationella spelarmarknaden på att förändras till vår fördel.

Hur då?

– 2004 existerar inga övergångssummor i Sverige mellan kontraktslösa spelare. Den ekonomiska utvecklingen internationellt gör att övergångssummorna också kommer försvinna. När kontraktet går ut för en spelare konkurrerar klubbarna med löner, miljö och vilken status spelaren kan få i laget.

– Det kommer bara bli ett fåtal av de riktigt stora och rika klubbarna som betalar övergångssummor, säger Eliasson.

Liknar NHL

Han ser framför sig en utveckling som liknar NHL-hockeyn där övergångssummor sällan existerar.

Det är delvis därför Blåvitt inte agerat speciellt aktivt på tranfsermarknaden i vinter.

Och det är därför planerna på ett riskkapitalbolag än så länge stannat vid just planer.

– Vi behöver inte betala för spelarna längre. På kansliet har vi en tjock bunt med erbjudanden om spelare som blivit kontraktslösa eller inte valt att förlänga sina kontrakt.

Hur ska ni agera?

– Sista januari stängs transferfönstret i de stora europeiska ligorna, i allsvenskan är det öppet till 31 mars. Den perioden ska vi utnyttja. Vi behöver en offensiv spelare och det finns gott om internationella riktigt bra spelare som nu kan spela för en lägre, men garanterad ersättning i allsvenskan, säger Eliasson.

– Det här är en strategi vi diskuterat i Blåvitt.

Kvalet mot Frölunda bästa minnet

Här är de sex hetaste kandidaterna som kan ta över ordförandeposten

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM