Fallna Änglar?

...mental styrka ska göra IFK Göteborg till vinnare

FOTBOLL

Blåvitt på solsemester i La Manga?

Nej, här pågår träning för fullt.

- Jag har kört mental träning under alla mina år som tränare, säger Bosse Johansson.

IFK Göteborg landade i Spanien i söndags, till sol och värmande plusgrader. Redan 10.45 i går var det dags för årets första grästräning. Som började med avslappning.

- Vi började med autogen träning som är den vanligaste typen av mental träning. Det går ut på att spelarna först ska slappna av. Det gör man genom att andas lugnt och djupt, sen spänner man musklerna, slappnar av igen och känner skillnaden, berättar Bosse Johansson.

- När de är riktigt rofyllda väljer spelarna en positiv spelsituation, en målbild, som de ska hålla kvar. Det kan föreställa en lyckad räddning, en brytning eller ett mål - det beror på vilken spelare det är.

- I en minut tänker man på den här situationen, sen kopplar man av och tänker på något helt annat. Detta upprepas fyra-fem gånger.

Började 1978

De flesta elitidrottare kör någon typ av mental träning.

Bosse Johansson började redan 1978, och gått många kurser sen dess. Han menar att det inte får vara för märkligt utan ska vara enkelt och praktiskt tillämpbart.

- Det är bevisat att det fungerar. Man får ungefär samma resultat som när man tränar praktiskt, säger han.

I dag spelar Blåvitt sin första match på lägret i La Manga, mot Reine Almqvists norska lag Bryne.

Med drygt en månad kvar tills den allsvenska premiären mot Landskrona får Johansson en chans att värdera spelarmaterialet mot bra motstånd.

Kanske han får se sin positiva bild hända på riktigt?

Blåvitts avslappnade träning - så går den till:

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM