Skadehelvetet

AIK det mest drabbade laget:
Beror på alla tränarbyten

AIK drabbades av flest allvarliga skador i fjol. (Nykomlingarna Landskrona och Kalmar deltog inte i undersökningen. Lagen spelade inte i allsvenskan när studien genomfördes.)
FOTBOLL

AIK hade flest skador 2002.

Skadehelvetet har fortsatt under försäsongen.

- De täta tränarbytena spelar troligtvis in, säger professor Jan Ekstrand.

Sportbladet kan i dag avslöja resultatet från Jan Ekstrands årliga skadestudie. Den visar att AIK var det lag som hade flest "major injuries" (allvarliga skador) 2002. Hela tolv spelare tvingades vila en månad eller längre.

Att jämföra med Sundsvall och Djurgården som hade noll respektive två "major injuries".

- Djurgårdens tuffa styrketräning härdar vävnaderna och är mycket effektiv. Även Sundsvall är duktiga på fysträning, speciellt under försäsongen, säger Jan Ekstrand, professor i idrottsmedicin och vice ordförande i Uefas medicinska kommitté.

AIK:s skadebekymmer har fortsatt under försäsongen. Som mest stod tio man på frånvarolistan och gårdagens träningsmatch mot Herfölge fick ställas in.

Många tränare

En av orsakerna är alla tränarbyten. På ett år har AIK haft fyra huvudtränare: Olle Nordin, Peter Larsson, Dusan Uhrin och Richard Money.

- Undersökningen visar att kontinuitet lönar sig. Eftersom AIK haft samma medicinska stab kan man misstänka att det varit ogynnsamt att skifta tränare så ofta, säger Ekstrand.

Enligt professor Ekstrand är det ur ett skadeperspektiv riskabelt att ändra eller byta påbörjat säsongsupplägg. Något de flesta tränare ändå gör när de kommer till sin nya klubb.

Ändrade träningar

- Det ligger en hel del i vad Jan Ekstrand säger. När Dusan kom ändrades träningsupplägget och under hösten fick vi andra typer av skador än vi haft under våren, bekräftar AIK:s klubbläkare Bengt-Olov Tengmark.

- Men nu tror jag inte slutsatsen håller. De flesta skador vi haft under försäsongen hänger med från i fjol. Övriga är ledsskador som inträffat i matcher, säger Bengt-Olov Tengmark.

Trots problemen kom AIK femma i fjolårets allsvenska, före till exempel Gif Sundsvall. Jan Ekstrand menar att placeringen blivit högre om "major injuries" varit färre:

- Bland topplagen finns ett samband mellan tabellplacering och skador. Trenden är inte lika tydlig på nedre halvan men ska man vara med och slåss om SM-guldet är det viktigt att spelarna är friska, säger Ekstrand.

Undersökningen är gjord av Jan Ekstrand (professor), Markus Wallden (läkare) och Martin Hägglund (sjukgymnast) vid Linköpings universitet på uppdrag av Uefa.

AIK:s sjukstuga

Robert Laul