Ett svidande nederlag för svensk fotboll

FOTBOLL

Rättvisan, Justitia, personifieras ofta som en kvinna med bindel för ögonen.

Av gårdagens friande dom i huliganrättegången att döma verkar bindeln vara helt onödig.

Rättvisan är redan blind.

Resultat: Huliganerna–Rättvisan 11–0.

Men rätten härskar också, även när den tar fel, och även om jag bara följt denna rättegång på 48 mils avstånd har jag förstått att bevisningen varit svag. Till exempel fanns där inte ett enda vittne som kunde identifiera den som höll i järnröret.

Det mest frapperande i domen är egentligen tingsrättens kritik mot hur polis och åklagare hanterat förundersökningen: ”visst fog” för de åtalades invändningar om att den ”inte har bedrivits med tillräckliga krav på saklighet och objektivitet”.

Det är hårda ord det, och att nu de skyldiga inte kunde bindas vid brotten beror helt enkelt på ett undermåligt polisarbete.

Samtidigt är detta naturligtvis, med en knapp månad kvar till första allsvenska avspark, Landskrona–Blåvitt lördag 5 april, ett svidande nederlag för svensk fotboll, som i princip står maktlös inför en fortsatt upptrappning. Det finns nämligen i detta en inbyggd spiral om verkar oåtkomlig.

Dessutom det andra nederlaget i denna fråga under de månader som gått sedan förra säsongen.

Först hittade man, trots massor av ögonvittnen, ingen ansvarig för den misshandel som ledde till att en blåvit supporter avled förra sommaren. Utredningen är inte nedlagd, men ingen person är ens i närheten av åtal.

Kommer så denna den största huliganrättegången då från början tolv, senare elva, blåvita supportrar står åtalade för grov misshandel av totalt sex Hammarbysupportrar i augusti 2001.

Trots att en av de grönvita fått men för livet blir samtliga frikända, och rent parodiskt blir det, när en 23-åring istället döms till en månads fängelse för att han bland annat kastat en snusdosa på en supporterpolis.

”Tala är silver, tiga är guld”, som det står i Bibeln (Psaltaren, 12, 7), ett förmodligen inte särskilt ofta använt rättesnöre bland dessa slagfärdiga herrar – men tydligen fullt användbart när man genom gemensam tystnad skyddar varann.

Som den lätt tilltufsade kammaråklagare Peter Gillberg sammanfattade:

– Domen sänder signaler om att strategin att hålla tyst under förhör ger framgång.

Riktigt obehagligt är det att gå in och läsa IFK-supportrarnas internetforum. Inte bara för alla ”Gött e det” och ”Grattis grabbar!”.

Utan också för hot om nya framtida slagfält:

”Till lipsillarna: Vi ses 19:e maj, fegisar.”

Tingsrättsdomen i Göteborg gör nu matchen Hammarby–Blåvitt 19 maj till en större högriskmatch än det redan var.

Lasse Sandlin