Skärpning, Blåvitt - annars åker ni ur allsvenskan i höst

...men Helsingborg imponerar precis som vanligt här i La Manga

FOTBOLL

LAMANGA

Jag har aldrig tidigare hört en fotbollsspelare säga det efter en match men Håkan Mild sa faktiskt så här efter 0-2 för IFK Göteborg mot norska Bodö Glimt:

- Dom har bättre spelare än vi har.

Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
blåvitt blöder Svenska klubblagen laddar för fullt i La Manga - men Marino Rahmberg och hans IFK Göteborg imponerar inte på Sportbladets fotbollsexpert Stefan Alfelt.

Inte att dom hade bättre spel, mer tur, domaren på sin sida, eller något ur hela harangen av vanliga bortförklaringar. Mild erkände reservationslöst att norrmännen helt enkelt är skickligare fotbollsspelare.

Ovanligt men oantastligt. Blåvitt hade nämligen ingenting.

I några dagar har jag kunnat gå runt i den spanska försommarvärmen och småprata med spelare och ledare i fyra av de allsvenska lagen. Vad jag förundrats över är den öppna fortsatt-kris-inställning som råder i Göteborg.

- Det är svårt att säga var ni står i år? har min försiktiga inledningsfråga varit.

Svaren har blivit de samma vem jag än frågat.

- Vi har ingen aning själva. Vi har många unga nya och för få rutinerade kvar. Vi har inga givna segrar att hämta mot någon och den ekonomiska turbulensen är inte över än.

Ljusglimt - uppvärmningen...

Naturligtvis har nye tränaren Bosse Johansson försökt hitta ljusglimtar. Han fick det till och med till att Göteborg hade en bra halvtimme mot Bodö Glimt. I så fall var det en lyckad uppvärmning han syftade på.

Om inte de unga spelarna lyfter sig på ett närmast sensationellt vis åker Göteborg rätt ut ur allsvenskan utan kval i år.

Precis som i fjol är det Helsingborg som imponerar här. Eftersom alla verkar att ha blandat ihop föreningens ekonomi med lagets slagkraft och dömt ut HIF som föråldrat vill jag höja ett varningens finger.

HIF 2003 är lika bra som åren då laget varit storfavorit till att vinna allsvenskan.

Alvaro Santos och Gustaf Andersson är ett mycket bra anfallspar och åldersmässigt har man en närmast perfekt mix.

Även om framtidsmännen Martin Fribrock och Mattias Lindström inte var speciellt lyckade mot Molde. Lindström gjorde ändå segermålet mot starka Molde när han blev helt frispelad i andra halvlek.

Malmös tränare Tom Prahl har luftat i stort sett hela sin breda trupp i två förlustmatcher här nere. Matchen mot Lilleström var tuff och ganska jämn men den gav inga positiva svar för MFF. Målvakten Mattias Asper tog på sig båda baklängesmålen men han gjorde också många bra insatser mot de tufft anfallande norrmännen.

Ingen går säker i Sundsvall

Bland annat räddade han en straff, vilket även Sundsvalls Fredrik Sundfors och Bengt Andersson gjorde i sina matcher. Bengt Andersson hade dock oturen att hans retur gick rakt ut till straffskytten som placerade bollen i mål.

Malmö skapade få målchanser i den efterhand alltmer irriterade matchen som slutade med att Daniel Majstorovic och Lilleströms tysk Uwe Rössler visades ut för internt gruff.

Sundsvall gjorde en väldigt bra andrahalvlek mot Bryne och vände 0-1 till 1-1 med mersmak. Trots många byten av spelare höll man matchen igenom sin linje med snabbt anfallsspel i djupled. Cain Dotson satte spets på laget med sitt inhopp men sett över hela matchen var Tommy Bergersen den mest kreative och farligaste framåt.

Sundsvall är ingen guldfavorit men det finns inte ett enda som kan räkna med säkra poäng när man möter detta kompetenta lag.

Stefan Alfelt ([email protected])