Utfryst - men nu ler Berglund igen

Skyttekungen tillbaka i Elfsborg: Det bästa som kunde hända

FOTBOLL

LA MANGA

Våren 2001 var Fredrik Berglunds vår.

På 13 matcher gjorde han sju mål i allsvenskan. Toppade skytteligan och köptes för drygt 20 miljoner kronor av holländska Roda.

Ett och ett halvt år senare är han tillbaka i Elfsborg för att hitta glädjen i fotbollen igen.

Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
Fredrik Berglund köptes av holländska Roda, men fick inte spela. Nu är han tillbaka i allsvenska Elfsborg.

- Det här var det bästa som kunde hända mig, säger Fredrik Berglund med den skönt värmande spanska solen i ansiktet.

Första säsongen i Roda gick hyggligt för Fredrik men dåligt för laget.

- Jag gjorde fem mål på 18-19 matcher från start men laget höll på att ramla ur. Tränaren fick gå efter fem matcher och andretränaren som tog över slutade innan säsongen var över.

Den här säsongen går det ganska bra för Roda som ligger fyra i holländska ligan medan det har varit stendött för Fredrik.

- Jag har fått spela en match från start på fem månader. Vi har fyra anfallare som slåss om samma plats.

Han lånas ut

Lösningen blev att Roda lånar ut Fredrik Berglund i ett halvår.

- Huvudsaken för mig är att tycka det är roligt med fotboll igen. Det tror jag att jag ska göra i Elfsborg. Vi har en skön stämning i truppen.

Fredrik, Lasse Nilsson, Hasse Berggren och Andreas Drugge är fyra konkurrenter om två platser. Om inte tränaren Anders Grönhagen ändrar till tremannaanfall.

- Om man frågar mig vill jag inte ha tre i anfallet. Det stänger för många löpvägar. Med tre anfallare är det egentligen två offensiva mittfältare på kanterna och vi har inte de spelare som behövs för det spelet, säger Fredrik Berglund.

I stället får det bli två snabba - Lasse Nilsson och Berglund. Eller en stor stark - Berggren eller Dugge - bredvid en av de två kvicka anfallarna.

- Grönhagen har många valmöjligheter, konstaterar Fredrik Berglund.

Ett val försvinner dock i sommar.

- Längre än så blir det inte. Elfsborg har inte råd att behålla mig och Roda vill ha tillbaka mig för att kunna använda mig på planen, säger Fredrik Berglund.

Som frånsett att han inte fått spela trivs bra i Holland.

Bättre än allsvenskan

- Socialt är det kanon. Fast jag blev lite chockad i början av att de satt och rökte marijuana helt öppet. Dom säger att det är det samma som när vi tar en öl efter jobbet men jag tycker ändå det är lite obehagligt.

- Fotbollsmässigt är ligan snäppet bättre än allsvenskan med mycket spelskickliga lag, säger Fredrik Berglund.

Han har tre år kvar på det femårskontrakt han skrev med Roda. Dom vill han gärna fullfölja. Fast först ska det bli några mål till i allsvenskan där han blev skyttekund 2000 med 18 mål.

Stefan Alfelt