Varför försöker ingen efterlikna Djurgården?

Vinnande spel - men det lockar inte konkurrenterna

FOTBOLL

LA MANGA

Halva allsvenskan har visat upp sig här i skönt värmande sol på fina gräsplaner. Bara Helsingborg och Sundsvall har övertygat men frågan är varför Djurgården inte bildat skola?

Endast Djurgården spelar som Djurgården i Sverige. Ingen annan tränare verkar ens vilja försöka att ta efter fjolårets bästa fotbollslags SM-vinnande spel.

En djurgårdsliknande fotboll praktiserades av Öster i början av 1980-talet då svensk fotboll under några år vägde mellan två skolor.

Det var en kamp som ganska snart vanns förkrossande överlägset av den av Bob Houghton i Malmö införda press- och understödsfotbollen. En fotboll som ett tag kallades för mordet på svensk fotboll men som sen dess legat bakom alla framgångar som vi haft med landslaget och med IFK Göteborg i europacuperna.

Det krävs mer än ett guld

Fram till nu har det verkat som svenska fotbollsspelare enbart kunnat hitta en trygghet i sen barnsben inkörda 4-4-2 och "långa bollar på Bengt" när inget annat fungerar.

Djurgården har stökat till i tryggheten. Ligger det mer än bra värvningar och kaxig tro på sig själv-attityd bakom framgångsreceptet?

Eller var förra säsongen helt enkelt en engångsföreteelse som Djurgården inte ens själv kan reprisera?

Om djurgårdsmodellen ska revolutionera svensk fotboll krävs inte bara fler SM-guld. Det måste också till internationella framgångar för att övertyga en skeptisk tränarkår att ett trendbrott har skett.

Internationellt var Djurgården ett nummer för litet i fjol och inte ens ett lyckat Champions League-kval kommer att ändra inställningen redan i år.

När alla andra lag förtvivlat letar efter en mittfältare att bygga sitt lag runt hade Djurgården förra året tre samtidigt på planen - Kim Källström, Stefan Rehn och Andreas Johansson.

Man hade till och med fyra innan Agbar Barsom försvann till holländska Heerenveen.

Hur ska Dif klara sig utan Rehn?

Det är förmodligen den överkapaciteten plus att Djurgården kunde bygga upp sitt alldeles egna spel i den betydligt enklare superettan som gör att övriga allsvenskar avvaktar.

Med Stefan Rehns avsked försvann en viktig del i Djurgårdens kreativa treenighet. Frågan är om ens Djurgården kommer att kunna spela som Djurgården modell 2002 i år?