Aziz - Djurgårdens färske bolltrollare

Sören Åkeby: Han är en riktigt rolig spelare

FOTBOLL

Alla landslagsmän i Djurgården är inte blågula.

Piggast mot Västerås i går var en 18-årig gambiansk landslagslirare: Aziz Corr Nyang.

- En riktigt rolig spelare, det är inte omöjligt att han kan vara med och konkurrera om en plats redan i år, säger Dif-tränaren Sören Åkeby.

Foto: LARS ROSENGREN
Lekfull Aziz Corr Nyang hade ibland lekstuga med Västerås-försvaret i går. Han kan bli en stor sevärdhet på Stadion i vår. Corr Nyang gjorde även Djurgårdens tredje mål.

Corr Nyang är en del av det nya, unga Djurgården.

När 36-årige Stefan Rehn sent i höstas tackade för sig försvann en stor ledare från truppen.

Ett par månader senare gick rutinerade Kenneth Storviks övergång till Dif i stöpet och i förra veckan tvingades Magnus Pehrsson tacka för sig som fotbollsspelare på grund av en elak knäskada.

Kvar finns: ett guldtippat gäng talanger.

Om man räknar bort anfallaren Christer Mattiasson (som hamnat i Dif-tränarnas frysbox) är Markus Karlsson och Niclas Rasck de enda spelare i truppen som passerat 30-årsstrecket.

Snittåldern i laget är i dag 22,7 år.

- Visst kan det finnas en risk att bristen på äldre spelare kommer att märkas om vi hamnar under press, men det är inget vi känner någon oro för.

Trots att vi har unga spelare så har vi mycket rutin, titta bara på en spelare som Kim Källström, säger Sören Åkeby.

I går startade Dif med sju åttiotalister på Graningevallen i Järfälla. Efter att Markus Karlsson nickat ihop med Richard Spong och tvingast bryta matchen kom ännu en 80-talist in - Richard Henriksson. Under slutet av andra halvlek var Niclas Rasck ende Dif-spelare över 24 år.

Läggs mycket ansvar på spelare som Markus Karlsson och Niclas Rasck när laget består av så många unga spelare?

- Nja, de är inte riktigt den typen av spelare. Vi är glada att vi har så många unga, ambitiösa spelare. Jag tycker det är kul att vi kan låta åtta spelare födda på 80-talet spela samtidigt, säger Åkeby.

Mot Västerås fungerade det utmärkt - i andra halvlek.

Före paus var Spong/Karlssons ihopskallning det mest anmärkningsvärda som hände.

I andra rivstartade VSK och tog ledningen när ex-djurgårdaren Stefan Bärlin rullade in matchens första mål - sedan tog Dif-ungdomarna över.

Ungdomarna var duktiga

1-1 satte Kim Källström på straff.

2-1 tyckte René Makondele upp i nättaket.

3-1 rullade Aziz Corr Nyang in i öppet mål, friställd av Kim Källström.

Liksom mot Brommapojkarna i söndags var Corr Nyang, som inför fjolårssäsongen värvades från IFK Lidingö, publikens favorit med sin snabbhet och aviga teknik.

På söndag åker Djurgården till Holland för ett läger. En vecka senare reser Aziz Corr Nyang, tillsammans med målvakten Dembo Tourray, hem till Gambia för en landslagssamling.

Stortalangens framsteg i vinter-Sverige har imponerat på fler än djurgårdsfansen.

Martin Fransson