Pillren som ska göra AIK bättre

Satsar 100 000 på undersökning om ämnesbrist

FOTBOLL

LA MANGA

En näve piller två gånger om dagen ska göra Stefan Ishizaki till en bättre fotbollsspelare.

AIK satsar 100 000 på att blodtesta fyra spelare för att se om de lider brist på viktiga ämnen i kroppen.

- Jag hade brist på järn, koppar, zink, magnesium och kalium, säger Stefan Ishizaki.

Foto: BILDBYRÅN
Stefan Ishizaki är en av fyra AIK-spelare som genomgått blodtester för att se om han lider brist på viktiga ämnen i kroppen. Hos Ishizaki upptäcktes brist på flera ämen och han får äta en näve piller två gånger om dagen.

Brister som kan ha inneburit att han "tagit slut" i slutskedet av matcher.

- Ibland har det känts som att jag orkat lite mindre. Jag har också haft lätt för att få ont i halsen och bli förkyld.

- Förhoppningsvis ska det här hjälpa så jag kommer att orka mer men det skulle inte märkas något resultat förrän efter fyra till sex veckor, säger Stefan Ishizaki.

Lazio har testats

Försöket leds av Annette Björklund i Norrköping som tidigare gjort samma tester på Lazios hela trupp och ledarstab när Sven-Göran Eriksson var tränare i den italienska storklubben.

Stefan Ishizaki, Martin Åslund, Mats Rubarth och Karl Corneliusson är de fyra AIK-spelare som ska testas i årets försöksomgång.

De fyra lämnade blodprov för en månad sen. Två veckor senare fick de individuellt anpassade doseringar av piller med olika bristkompenserande innehåll. Var tredje månad tas ett nytt blodprov för att se om det skett förändringar.

Om AIK därefter ska låta testa hela truppen är en fråga där resultatet för de fyra i provgruppen får vägas mot totalkostnaden på drygt en halv miljon kronor per år.

Brist på metaller och mineraler kan uppstå på grund av exempelvis dålig sömn, oregelbundna måltider eller dålig kost. AIK ska därför tillsammans med Axa/Kungsörnens forskningsteam utforma en plan för hur spelarna ska sköta sin kosthållning.

Timrå ett föredöme

- Hockeyklubben Timrå är ett föredöme. När de åker till bortamatch faxar de en lista med vad som ska serveras dem på hotellet de ska bo. Kan vi nå den professionalismen är det bra, säger AIK:s sportchef Peter Kisfaludy.

Zink & kalium är livsnödvändigt...

Stefan Alfelt