AIK missar Sveriges hetaste fotbollstalang

”Det är upp till honom om han vill utomlands”

FOTBOLL

AIK lade ett miljonbud – men fick nej.

Sveriges hetaste fotbollstalang, Henok Goitom, väljer Spanien.

– Vi har ett muntligt avtal med Real Mallorca, säger Vasalunds Bo GT Peterson.

AIK har haft ögonen på Vasalund/Essinges 18-åriga anfallslöfte under en lång tid.

– Henok är framtidens fotbollsspelare. Hans spelintelligens är på topp, han skjuter lika bra med höger som med vänster och har en oerhört modern och snabb spelstil, säger AIK:s sportchef Peter Kisfaludy.

Men AIK och Sverige får nobben.

– Det är upp till Henok själv och han vill utomlands. Till sommaren säljer vi honom till Real Mallorca, om inget särskilt inträffar. AIK är en pytteklubb i jämförelse. Vi får sannolikt en bättre överenskommelse med Real Mallorca, säger Peterson.

Real Mallorca spelar i Spaniens förstaliga. 1999 rankades de som världens åttonde bästa lag. Så sent som förra säsongen spelade Real Mallorca i Champions League.

I somras provtränade Goitom med laget under tre veckor och trivdes bra.

– Jag slutar skolan till sommaren och då vill jag utomlands. Och Spaniens fotboll passar mig bättre än Sveriges. Den är mer öppen, anfallsinriktad och de har mycket rull på bollen, säger Goitom.

Henok Goitom är född i Stockholm men har rötterna i Eritrea.

Han startade sin karriär i förortsklubben Inter Orhoy. Just nu går han på Jakobsbergs fotbollsgymnasium.

– Jag ska bli världens bästa fotbollsspelare. Om ett till två år är jag lika stor som Zlatan. Saker är aldrig omöjliga, bara olika svåra, säger han.

Men han ser inte bara fördelar med att spela utomlands.

– Mina kompisar och föräldrar är ju kvar i Sverige. Och proffslag bänkar många spelare. Men det gäller bara att arbeta stenhårt. Om jag blir bänkad är det ett tecken på att jag måste jobba hårdare, säger Goitom.

Jill Sjölund