Full sula - mot nya framgångar

Helsingborg satte sprätt på 50 miljoner - men nu finns det en framtidstro på alla plan

1 av 3 | Foto: KRISTER HANSSON
PLÅGOANDE Peter Swärdh kör hårt med sitt manskap. Och Lasse Sandlin blir glatt överraskad när han besöker Helsingborg. Fotbollen går framåt, konstaterar han, och blir speciellt imponerad av en övning: sulrullningen som för tankarna till Zinedine Zidane.
FOTBOLL

HELSINGBORG

På nästan varje träning man kollar in med nya lag hittar man något speciellt att bli imponerad eller glatt överraskad av.

I Helsingborg är det sulrullningen.

Ett par övningar där alla beter sig som vore de födda i Marseilles norra förorter av algeriska föräldrar och just nu spelade i Real Madrid. Som en Zinedine Zidane.

Utan att vara elak: visst kan man där se skillnad på en 35-årig Ulrik Jansson och en 18-årig Martin Fribrock.

Fotbollen går framåt, och det handlar då inte bara om att Ulrik Jansson sen länge haft problem med sin häl och att han i oktober opererade ena hälsenan.

Det handlar också om en framtidstro i en förening som – håll i er nu! – satt sprätt på 50 miljoner Champions League-kronor på två år, som ifjol gick med 17,7 miljoner i förlust, som i maj förra året fick kommunen att gå i borgen för ett lån på tio miljoner (hallen) och som i december fick kommunen att gå i borgen för ett lån på ytterligare tio miljoner (för att undvika konkurs).

Så svindlande siffror att de knappt går att greppa.

Lättare då att i framtidstrons anda peka på att Helsingborgs IF under februari–mars haft och har tio spelare i olika landslag: inte bara Christoffer Andersson, Mikael Gustavsson och Mattias Lindström i A-landslaget utan också Oscar Berglund, Andreas Dahl och Martin Fribrock med P19/84-landslaget i EM-kval i Portugal, Tony Mahr, Oskar Rönningberg och Robin Staaf i P17/86-landslaget mot Holland och till sist Christofer Dahlström i P16/87-landslaget i en fyrnationsturnering i Portugal.

Rio-Kalle

Stora siffror det också. Om än med annan innebörd.

Det är sånt man kan filosofera över på vårens första dag i Helsingborg. I nio grader halv tio på morgonen när Ingrid i hotellreceptionen dessutom lovat 13 frampå dan.

De 130 trappstegen från Stortorget mot Kärnan, siktet är inställt på Olympia, och jag riktigt ser hur det gröna i planteringen skjuter fart.

Påskliljor och tulpaner, gissar jag, och längre fram, blommar redan krokusen.

Framme vid Olympia, bakom stängslet ut mot Mellersta Stenbocksgatan utanför ”Entré Exklusiv”, står Kalle Svensson, 639 HIF-matcher och 73 landskamper, med bollen säkert limmad mellan händerna. Greppet Direkt.

I sig inget vårtecken, ty så har Rio-Kalle stått alltsedan Risto Karvinens träskulptur, gjord i nordamerikansk lind, kom på plats i april 1999.

En underbar dag i solen? Det är då vi kliver inomhus i en och en halvtimme.

In i den nya hallen, 70 x 40 meter varmt och grönt och mjukt konstgräs. Tredje generationens med en beräknad livslängd på mellan 10 och 15 år.

Arbetsbefriade muppar

Den nya hallen står precis bakom Olympias östra långsida. Ja, den skaver nästan sitt ena hörn direkt mot läktaren.

Klättrar på kortsidan uppför en trappa för att få en ordentlig överblick av planen. Sen står jag där som en av – ”Mupparna”...

Dom kallas så här i Helsingborg precis som på de flesta andra ställen, dom arbetsbefriade som bevistar träningar under dagtid.

I dag är dom fyra man: Bertil Nilsson, Yngve Andersson, Bengt ”Bullen” Berglund och Bertil Drakenberg.

– Själva kallar vi oss Experterna, säger Bertil Nilsson.

– Det är av Experterna du får veta sanningen.

Som den om målvakten Fredrik Larsson, han som kom till HIF från Ifö/Bromölla som 17-åring och som fått nöta bänken i skuggan av Sven Andersson i år efter år, innan han förra våren blev försteman:

– Utan att vara elak, så förlorade vi tio poäng på honom, konstaterar Yngve Andersson, mupp/expert.

Från början räknar jag till 18 utespelare som drillas av Peter Swärdh och Hasse Carell, medan Sven Andersson kör hårt med målvakterna Fredrik Larsson och Conny Rosén.

Utomordentligt roligt är det att åter se Michael Hansson i träning, nästan ett år efter sin svåra skada.

De småskadade Tommi Grönlund och Lars Bakkerud saknas däremot; liksom Álvaro Santos. Bakkerud har krångel med brosk i högerknät, men det talas också om norrmannens ständigt dåliga hälsa efter att under två år ha bott i ett mögelhus i Danmark.

Backlinjen är samspelt – Mikael Gustavsson, Kenneth Rasmussen, Jesper Jansson och Christian Järdler – så man förstår, att den plottrar Peter Swärdh inte i onödan med.

Likaså är duon på topp given från start: Gustaf Andersson – Álvaro Santos.

Återstår så det mittfält där så många går skadade, men där också ungdomarna pockar på plats. Grabbar som Peter Swärdh själv varit med om att fostra och som han alltså inte bangar för att satsa på.

Efter en kort stund avbryter Kenneth Rasmussen träningen och sätter sig vid sidan. Dansken fick sig en smäll i matchen mot Strömsgodset dagen innan, han har mått illa och varit yr under natten.

Istället anländer den från början saknade Álvaro Santos, och efteråt förklarar tränare Swärdh förseningen:

– Giltigt förfall: ultraljud...

Efter en timme och tjugo minuter är träningen slut. Dags att vandra tillbaka till omklädningsrummen på andra sidan Olympia.

Rolle kör värstingbil

In kommer istället en skolklass för att överta hallen, och jag ser omedelbart en spelare iklädd Real Madrid-tröja; det tyder på klass.

Dags även för oss att lämna Olympiaområdet. På väg ut möter vi en bil som får fotograf Hansson att bli helt knäckt.

Själv körkortslös och utan drömmar i den branschen förstår jag tydligen inte storheten i denna värstingbil, en Porsche Carrera.

Däremot ser jag vem som rattar bilen.

En storhet det också: Roland Nilsson, Guldbollen-vinnare 1996, 116 landskamper, numera ansvarig för fotbollsutbildningen på Wieselgrensskolan.

Trots miljonrullningen finns det alltså hopp för Helsingborg.

FAKTA/HELSINGBORGS IF

Sandlins nedräkning - 18 dagar kvar till allsvenska premiären. I dag: Helsingborgs IF.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM