Elfsborgs hopp står till ”Bella”

Lasse Sandlins nedräkning: Elfsborg

FOTBOLL

JÖNKÖPING

Fast egentligen skulle den här artikeln ha haft ortsdateringen - ÅHUS.

Det var där allsvenska Elfsborg nu skulle ha legat på träningsläger.

- Men samma dag vi skulle åka dit, fick vi reda på att kommunen inte släppte till några planer. Tjälens fel, förklarar tränare Anders Grönhagen.

Det är därför Elfsborg denna vecka, både onsdag och torsdag, tränar inomhus på Tipshallens nylagda konstgräs i Jönköping.

Foto: JEPPE GUSTAFSSON
SKYTTEKUNGEN ÄR TILLBAKA Fredrik Berglund är åter i Elfsborg efter en tung period i holländska Roda, men fortfarande har han inte nätat i träningsmatcherna. Elfsborg sätter ändå ett stort hopp till sin skyttekung från 2000.

Konstgräs är tydligen melodi denna senvinter och vår.

Detta gräs är kanadensiskt och inte lika långt som det "tredje generationens konstgräs" jag nu sett i såväl Örebro som Helsingborg som på Skytteholm.

Detta kallas till och med "fjärde generationens...", och det är samma underlag som Elfsborg har i sin mindre hall hemma i Borås.

Att de gulsvarta ändå drar i väg buss de dryga åtta milen till Jönköping har en enkel förklaring:

- Vi måste ut på ytor, säger Anders Grönhagen, och Tipshallens golvyta är ju så stor, att här har till och med spelats landskamp; 0-1 mot Finland, den enda av 17 landskamper som Sverige förlorade 2001.

Med knappt tre veckor kvar till allsvenska premiären duger det inte att hålla på och dutta inomhus med nån minifotboll, utan nu måste man få laget att fungera på fullstor plan.

Först en spelövning nio mot nio med ett tillslag, därefter samma övning med två tillslag. Det är bra rörelse, och det låter väldigt mycket.

Ska så göra - eftersom Grönhagen så beordrat:

- Så tar vi det där med snacket som är så viktigt. Som vi nu snackat om i 15 månader...

19 utespelare från början innan Kristoffer Arvhage sträcker sig. Bara Pär Karlsson saknas, ännu inte klar efter att ha för fem veckor sedan ha opererat båda sina "fotbollsvrister".

Magnus Samuelsson kör däremot för fullt med sina båda opererade hälsenor. Han spelade också sista nio minuterna mot Enköping i La Manga.

Även Hasse Berggren finns med, trots sin svullna lever.

Det är nu över två månader sedan han fös så väldigt och tog de prover som visade på förhöjda levervärden.

Sen dess har han styrketränat men undvikit kampmomenten på plan. I dag testar han några övningar, för säkerhets skull försedd med gult varningsöverdrag, så att kompisarna inte ska smälla på för hårt.

Hasse Berggren behövs nog i den här lättviktiga omgivningen, det visar om inte annat resultaten på de sju träningsmatcherna: en enda seger, 3-1 mot Häcken.

Bara sju mål på sju matcher, och varken Lasse Nilsson eller Fredrik Berglund gjort något.

Andreas Drugge toppar med tre mål, Andreas Klarström har gjort två, Joakim Alexandersson har nickat in en hörna och Kristoffer Arvhage slagit in en straff.

Grönhagens och assisterande Thomas Ahlströms andra problem är att motståndarna alltför lätt gjort sina mål.

- Dom skapar inte så många chanser - men mål gör dom, konstaterar Anders Grönhagen.

Träningen avslutas med tvåmålsspel, nio utespelare på varje lag, men Grönhagen är inte nöjd med vad han ser. Det går för fort, och han avbryter:

- Sträva inte bara efter det snabba. Det ska vara kloka pass också.

"A-laget", med Nilsson och Berglund på topp framför ett mittfält med Jonas Lundén - Magnus Samuelsson - Jari Ilola - Andreas Klarström, tar ledningen: 1-0 när Fredrik Berglund elegant styr in ett Lundén-pass från höger.

Men "B-laget" kvitterar, 1-1 Hasse Berggren på ett distinkt vänsterskott, tar ledningen, 2-1 Samuel Holmén på halvvolley, och säkrar segern, 3-1 Jurica Siljanoski.

Inte löste denna eftermiddag Anders Grönhagens problem, men boråsarna utnyttjar alla sina bokade 120 minuter.

Efteråt ska J-Södra träna och här kommer nu två före detta elfsborgare fram för att morsa på gamla kompisar, mittfältaren Andreas Nicklasson och backen Johan Svedberg.

Numera div 2-spelare. Premiär för klassiska J-Södra (tio allsvenska säsonger) på annandag påsk hemma mot IFK Värnamo, samtidigt som IK Tord spelar borta mot Sandareds IF och Husqvarna FF borta mot Tidaholms GoIF.

Tre lag från Vätterstad i div 2 Östra Götaland.

Men bara ett av dom tre har Olle Nordin som tränare.

- Bättre träningsmöjligheter än jag har här, har jag aldrig haft någonstans, säger Olle, innan han blåser igång sin träning.

Fakta / Elfsborg

Lasse Sandlin