Öster kämpar mot gudarna

Bottenrekord - knappt tre veckor till premiären och endast fyra träningsmatcher

FOTBOLL

ISHØJ

Öster har inte haft vädergudarna med sig i år.

Förra veckan snöade en träningsmatch in i Italien, och nu står gänget här och huttrar i snålblåsten och någon enda plusgrad på tundran utanför Köpenhamn.

Det är lätt att hålla med "Schenka", Östers tränare Jevgenij Kouznetsov, där han kommer muttrande:

- Helvete! Helvete! Helvete!

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
VÄDERBITNA SPELARE Inställda träningsmatcher, förkortade träningspass - Östers IF har haft en motig försäsong fram till nu. Men Ludwig Ernstsson lugnar de oroliga: Vi har 140 dagar på oss att träna, och då behöver man inte stressa.

Det var sol och hyfsad temperatur, när Östers buss med A-truppen och hela gänget Tipselit-juniorer startade färden från Växjö vid lunchtid i torsdags.

Fem timmar senare kör man startövningar på de väldiga gräsytorna i Køge Bugt Strandpark. Allt hade nog varit OK, även med all den skit kanadagässen spritt, om det inte varit just för temperaturen och blåsten från havet.

Jag ser övningarna tillsammans med en av Östers huvudfigurer denna försäsong, lagets läkare Anders Willstedt, som tillsammans med tränare Kouznetsov tagit beslutet att av väderskäl förkorta träningen med en kvart till bara en timme och 15 minuter.

Man kan inte skapa solsken bara för att man är glad, men man kan inte heller frammana gråväder bara genom att vara dyster...

Upp med humöret, alltså - och tiden kan ju alltid användas till att svetsa samman ett gäng, där ändå fem nya kuggar ska smälta in: den från Norrköping återbördade Fredrik Bild, den från Lettland komne Gorkss, en Libanon-född stockholmare vid namn Hamzo plus Hutchinson från Toronto och Svensson från bostadsområdet Falkvik i Sölvesborg.

Många patienter

Doktor Willstedt är en Öster-veteran, läkare för laget sen 1992 - dock med två års uppehåll:

- De två år Andreas Ravelli var tränare. För honom dög det nämligen inte med en barnläkare som tränare för det här laget. Det skulle vara en kirurg...

Anders Willstedt har haft många patienter i vinter, men nu är de flesta tillbaka i träning. Här saknas bara mittfältaren Daniel De Stefano, hemma i 39 graders feber.

Ludwig Ernstsson, med 18 mål förra årets skyttekung i superettan, var borta i sju veckor på grund av en förtjockad vänster hälsena, kom tillbaka men fick sen ta det lugnt igen, och han har faktiskt inte spelat en enda minut under lagets blott fyra träningsmatcher. Det låter inte bra. "Ludde" behövs!

Andreas Ottosson besväras sen januari av skadat brosk i höger fotled, och han räknar inte med att vara spelklar förrän en bra bit in på våren. Lägg därtill backen Christer Thor och mittfältaren Denis Velic, som båda brottats med ledbandsskador.

Plus den Daniel Petersson, som efter tidigare problem med knä och hälsena, nu efter 45 minuter i kylan kommer och klagar över ont i bröstet. "Pettson" blir naturligtvis omedelbart inskickad i värmen av doktorn.

Öster har, med knappt tre veckor kvar till premiären, endast spelat fyra träningsmatcher. Möter i dag IFK Malmö i den femte - och detta måste väl ändå vara något slags bottenrekord av allsvenska klubbar.

Ändå ser inte alla detta som helt negativt. Som till exempel Ludwig Ernstsson nyligen i en intervju med Smålandspostens Ola Netterström:

- I Sverige har vi en lång försäsong på fyra och en halv månad. Vi har 140 dagar på oss att träna, och då behöver man inte stressa. Man kan öka träningsmängden i lugn takt.

- Likadant med träningsmatcherna, det räcker med två-tre stycken, och man behöver inte börja spela förrän i mars. Om jag varit ansvarig hade jag satsat på ett sådant upplägg, jag tror att det skulle minska antalet skador.

Tiden är knapp

Nu befinner sig Öster i alla fall på märklig dansk mark, där man tränar på en landyta som faktiskt inte ens fanns för 25 år sedan.

Strandparken, med bland annat nio fotbollsplaner att använda på träningsläger, uppkom genom, att man vallade in den norra delen av Køge bugt, och 1979 kunde denna park öppnas.

Ishøj, strax söder om Köpenhamn, är en snabbt växande kommun med 21 000 invånare, ett sjudubblat invånarantal på 30 år, och här finns, strax bortom fotbollsplanerna, en av Danmarks bästa sandstränder, sju kilometer lång.

Öster-gänget ligger inkvarterat på ett vandrarhem med gångavstånd till planerna, och just nu har man sällskap av tre elitpojklag från Brommapojkarna.

Tiden brådskar för Öster. En enda seger i vår. Ändå positivt att av de fem målen har fyra gjorts av nyförvärv: två av Dani Hamzo, varsitt av Kaspars Goorks och Atiba Hutchinson. Det felande av Mikael Thomasson, mittfältaren som förra året kom från IFK Kristianstad.

- Thomasson är den som gått framåt mest under vintern, betygsätter doktor Willstedt.

Lycka till, Jevgenij

Till sist, den givna frågan: räcker Öster i allsvenskan?

Tveksamt - men, som Smålandspostens Håkan Thörn skrev nån gång i vintras om tränare Kouznetsov, den gamle mittfältaren från Spartak Moskva:

"Är det nån, så är det en gammal sovjetisk landslagsman, som ska lyckas på Värendsvallen - det närmaste man kommer en gammal öststatsarena, på denna sida järnridån."

Stjastlíva, Jevgenij!

Lycka till!

Sandlins nedräkning: 14 dagar till allsvenska premiären

Längre ned på sidan – alla fakta om Öster inför allsvenska premiären.

Lasse Sandlin