Martins nya rollspel

Spelfördelaren har blivit målskytt: Det funkar bra

FOTBOLL

GÖTEBORG

Spelaren som slog igenom som mittfältsstrateg har återuppstått.

Som målskytt och anfallare.

- Jag trivs allt bättre som släpande forward, säger IFK Göteborgs Martin Ericsson, 22.

Foto: ROGER LUNDSTEN
Målskytt Martin Ericsson visade att han trivs i sin nya roll som släpande anfallare i IFK Göteborg.

Nye tränaren Bosse Johansson vill att hans IFK Göteborg ska spela ett snabbt passningsspel i djupled, längs marken.

För det krävs att han hittar de bästa positionerna för de mest kreativa spelarna i laget, främst Martin Ericsson och Tomas Rosenkvist.

I början av försäsongen laborerade Johansson med olika positioner för de två, tills han för ett par matcher sedan tycks ha hittat rätt: med Rosenkvist som offensiv ytter till vänster och Martin Ericsson som släpande forward med fritt rörelsefält bakom en renodlad anfallare.

Har mycket boll

- Det funkar bra. Jag får ha mycket boll och är ofta rättvänd mot motståndarnas mål, säger Martin Ericsson.

I går mot Gais visade han att det kan ge utdelning i form av annat än bara bra passningsspel från honom.

I slutet av första halvlek fintade han sig förbi ett par, tre Gaisspelare och sköt med vänsterfoten otagbart in 1-0 vid målvakten Anders Holmbergs vänstra stolpe.

Passar nästan alltid

- Jag brukar ju alltid passa bollen i vanliga fall. Nu drog Jonas och Långås isär försvaret på varsin sida så att jag fick en lucka i mitten, säger Martin Ericsson.

Tomas Rosenkvist nickade in 2-0 i början på andra halvlek på en högerhörna från Mikael Sandklef och så långt såg det bra ut för Blåvitt mot högmotiverade Gais, som troligen håller god superettanklass på sitt lag.

- Det har fungerat bra för oss i många matcher fram till sista tredjedelen. Vi skapar chanserna, men vi gör inte målen, fortsätter Ericsson.

Likadant var det mot Gais. När Blåvitt mattades så föll även aggressiviteten i försvarsspelet och de grönsvarta kunde både reducera och kvittera genom bröderna Elmander, Patrik och Peter.

Förutom Martin Ericsson imponerade också nyförvärvet Kalle Svensson som defensiv mittfältare i lätt skadade Håkan Milds position.

18-åringen visade stundtals upp ett högklassigt passningsspel.

Michael Wagner