Hammarbys Robinson

Peter Markstedt, 31, röstades fram till kapten av sina medspelare – i bästa dokusåpastil.

FOTBOLL

Hammarby gjorde en ”Expedition: Robinson” – tog fram urnan och lät spelare och ledare rösta.

Men inte vem som skulle lämna laget – utan vem som ska bära bindeln.

– Skönt att känna truppens stöd, säger vinnaren, Peter Markstedt, 31.

Foto: Conny Sillén
Peter Markstedt.

Till skillnad från Djurgården och AIK – mittback (Markus Karlsson) respektive mittfältare (Krister Nordin) – är det alltså en forward som ska leda Hammarby genom allsvenskan.

Vilket är ovanligt.

– Ja, oftast är det mittbackar eller mittfältare som blir lagkaptener. De har bättre överblick. Men i Hammarby fanns inget optimalt alternativ på de positionerna, säger Peter Markstedt.

Vid en omröstning under Bajens träningsläger i Italien fick fjolårets kapten Mikael Hellström kliva tillbaka och lämna över bindeln till Peter Markstedt.

”De har respekt”

Han ser fram emot uppdraget.

– Jag känner att spelarna har respekt för mig, det är viktigt. I det avseendet är Roy Keane den ultimate kaptenen.

– Han gapar och skriker och styr sitt lag med järnhand. Ibland blir det för mycket. Frågan är om han skulle passa i svensk fotboll, säger Markstedt och menar att han snarare tänker ta efter Magnus Erlingmarks ledarstil.

– Det är imponerande att se hur han styr sitt lag. Han kan få Göteborg att höja sig och har stor erfarenhet. En bra kapten ska ha pondus. Visa vägen på och utanför plan. Kliva fram både i med- och motgång. Det är också viktigt att han har spelare och ledares stöd.

Den trupp Markstedt ska leda sägs vara Bajens bästa genom tiderna.

– Jag håller med. Den är bättre än 2001. Vi har enorm konkurrens, enorm spets och ett jäkla go. Jag vågar inte säga nån placering men jag blir förvånad om vi inte slåss i toppen.

Dubbel målskörd

I fjol lovade Markstedt inför säsongen att han skulle dubbla sin målskörd från guldåret. Mycket riktigt, fem mål 2001 blev tolv 2002. Frågan är hur många han vågar lova i år?

– Jag kan nästan lova att jag gör lika många. Jag ska i alla fall vara med bland de främsta. Det känns bra och jag har tagit ett steg till i utvecklingen, säger han.

Mycket talar för att han kommer att ligga i topp i åtminstone en skytteliga, den mellan de allsvenska kaptenerna, forward som han är.

Tre kaptensfrågor:

Robert Laul