Stjärnglans - på läktaren

Skadorna stör Richard Moneys lagbygge: Vi har ett bra five-a-side-lag...

FOTBOLL

Vill man skärskåda AIK-fotbollens problem i år, ska man inte titta på plan.

I stället ska man kolla hur det ser ut på långsidan.

För det är ju där de står, AIK-stjärnorna: den ene mer knäskadad än den andre...

När AIK förlorar mot Gefle IF, 1-2, i näst sista matchen före nästa söndags allsvenska premiär mot Enköping, är det inte mycket till stjärnglans på plan.

Däremot vid sidan av...

Foto: LASSE ALLARD
MERITERADE ÅSKÅDARE AIK har ett bra lag - på papperet. Vid gårdagens träningsmatch mot Gefle var flera av klubbens största stjärnor åskådare. Lagledningen med Richard Money, Pär Millqvist och Anders Almgren hade sällskap av Jimmy Tamandi, Stefan Ishizaki, Martin Åslund, Håkan Svensson, Krister Nordin och Andreas Alm vid sidlinjen.

Ja, där finns naturligtvis också en del riktigt gamla AIK-are. Som "Lill-Garvis", Björn Carlsson, som står på läktarn och huttrar - 140 allsvenska matcher, 44 mål, fem landskamper på sin tid.

Och se där kommer Rolf Zetterlund - 117 matcher, 12 mål, ingen landskamp men Guldbollen-vinnare 1980.

Får man be om en kommentar, Roffe?

- Om AIK? Ingen backlinje! Inget mittfält! Ingen kedja!

Så kan man i dystra stunder betrakta sitt AIK.

Det var i varje fall ingen allsvensk klass över just det här framträdandet, där ändå bästa möjliga lag spelade - så när som på Krister Nordin som kunde ha spelat men avsiktligt vilade.

En sjabblande backlinje där bara Per Nilsson får godkänt för det defensiva, men där det offensivt även var plus för Kalle Corneliusson: ett mål och en annan framstöt som tvingade fram en hörna.

Men Gary Sundgren och Daniel Tjernström bjöd på Gefles andra mål, vid det första misslyckades mittbackarna med att nicka bort en lång frispark, och ytterligare en gång borde motståndarna gjort mål på Kalle Kulas bjudning. usch!

På mitten var bra fart på flankerna med unge Martin Mutumba till höger och Mats Rubarth till vänster, däremot omständigt i mitten med Fredrik Björck och Gabriel Petrovic.

Längst fram började Benjamin Kibebe, av Richard Money omskolad från mittback till targetplayer på topp, riktigt bra och samarbetet med Andreas Andersson fungerade bra; åtminstone från Kibebes sida. Däremot såg jag sällan honom få tillbaka bollen från Andreas.

Ändå var Andreas Andersson den som gav liv åt AIK-spelet, och när han - som planerat - steg av i halvtid för att vara någorlunda utvilad till dagens landslagssamling så föll AIK ihop totalt.

Nja, nödlösningen Kibebe är inte min man därframme.

I andra halvlek var Gefle till och med bästa laget.

AIK:s nye tränare, "The Ironman" Richard Money från stålstaden Scunthorpe, har inte haft det lätt under sina första månader.

Han skulle jobba med en 21-mannatrupp var det tänkt, men istället har han blivit något av expert på five-a-side-fotboll.

Så många fler spelare har han inte haft på träningarna, och Mr Money skämtar ofta om detta. Senast på den allsvenska upptaktsträffen med samtliga 14 tränare i Helsingborg i tisdags:

- Jodå, vi har ett mycket bra five-a-side-lag.

Samtidigt försöker han se positivt framåt och talar om att i femte-sjätte omgången, så har han ett helt nytt lag att använda.

Tyvärr, så fungerar det inte på det sättet. När trasiga och rehabiliterade spelare kommer tillbaka så behöver de tid på sig, och sen går de ofta sönder igen.

Andreas Alm har haft knäproblem i flera år, Martin Åslund har ont på baksidan av ena knät, nye Arash Talebinejad lider av nåt som kallas "höjdhopparknä", Daniel Hoch är meniskopererad, fjolårets lagkapten Svante Samuelsson har inte gjort en enda match på grund av sitt onda knä medan Samuel Ayorinde hann med två matcher, innan det onda knät gjorde sig påmint...

AIK har hittills spelat åtta träningsmatcher.

Ingen spelare har varit med i alla åtta - tre man har spelat sju matcher (Kalle Corneliusson, Benjamin Kibebe och Daniel Tjernström), två har spelat sex matcher (Jimmy Tamandi och Martin Mutumba).

Mycket elände är det...

När matchen mot Gefle är slut och förlusten ett faktum, samlas AIK-arna i något som ser ut som ett krismöte, men som naturligtvis inte är det.

Bara en matchgenomgång ledd av Richard Money som i 90 minuter sett allt - i kortbyxor.

Jag vet inte, men kanske är det nån sorts markering mot alla de spelare som känner efter så mycket och som mår så dåligt och inte kan spela...

Jag vet inte, men det såg i alla fall riktigt tufft ut. I kyla. I 2x45 minuter.

Samtidigt med "krismötet" lämnar även de skadade spelarna området. Det undgår inte supportrarna:

- Tamandi, är du klar mot Enköping?

Jimmy Tamandi lyssnar, ler och nickar tillbaka.

Det var, i alla fall för den supportern, ett positivt besked.

Vi övriga bävar.

Fakta/AIK