Miljonsmällen

Djurgården hotar lämna sponsor- samarbete - småklubbar förlorare

FOTBOLL

Svensk fotboll riskerar att förlora miljontals kronor i sponsorintäkter.

Avtalet med Svenska Spel hotas när mästarna Djurgården överväger att bryta sig ur kollektivet.

Förlorare är de mindre klubbarna.

Bosse Lundqvist.

En konflikt är på väg att blossa upp i fotbolls-Sverige. Orsaken är att svenska mästarna Djurgården inlett diskussioner om ett mångmiljonavtal med utlandsbaserade vadslagningsfirman Ladbrokes, en konkurrent till Svenska Spel.

I dagsläget har Djurgården - precis som övriga 29 elitklubbar i allsvenskan och superettan - avtal med Svenska Spel.

Avtalet förhandlas kollektivt av intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (SEF) och är värt 55 miljoner kronor/år. Pengarna fördelas relativt jämnt mellan klubbarna som får 1,5-2 miljoner kronor vardera.

"Intressant initiativ"

I januari 2004 går avtalet ut och Djurgården undersöker möjligheterna att då bryta sig ur kollektivet. Ett avtal med Ladbrokes skulle innebära mer pengar till klubbkassan.

- Vi tycker att Ladbrokes initiativ är intressant och har för avsikt att fortsätta diskussionen. Vår målsättning är att spela i Europa, ska vi lyckas med det måste vi ha de ekonomiska resurserna. Vi håller alla dörrar öppna, säger Dif:s ordförande Bosse Lundquist.

Enligt Ladbrokes vd Douglas Roos planerar företaget att inleda diskussioner också med övriga svenska "storklubbar"; Hammarby, AIK, Malmö, IFK Göteborg och Helsingborg.

Samtidigt pågår förhandlingar mellan Svenska Spel och Svensk Elitfotboll (SEF) om att förlänga nuvarande avtal.

Svenska Spels informationschef Claes Tellman säger till Sportbladet att avtalet skulle bli betydligt mindre värt om de största varumärkena inte finns med, vilket skulle slå ekonomiskt mot de mindre klubbarna.

- Svenska Spel och svensk fotboll har samarbetat sedan 1934. Jag hoppas att de stora klubbarna visar lojalitet mot oss, och mot de mindre klubbarna, säger Claes Tellman.

Madsen oroad

Den uppkomna situationen oroar SEF:s ordförande Bengt Madsen som menar att det kan leda till att Svensk Elitfotboll går i graven efter 75 år.

- Visar det sig att fyra, fem lag lämnar samarbetet blir det svårt att hålla i hop SEF, säger Madsen som också är ordförande i Malmö FF.

Kan Malmö tänka sig att teckna avtal med Ladbrokes?

- Skulle Malmö få erbjudande från ett utländskt spelbolag som är långt över vad Svenska Spel erbjuder måste vi överväga det, säger Madsen.

Och konstaterar:

- Tiderna förändras.

Vilka effekter skulle det få för svensk fotboll?

- Det skulle slå neråt. Men min förhoppning är att vi sluter en uppgörelse där vi får upp ersättningen från Svenska Spel. Jag ska träffa Meg Tivéus (Svenska Spels vd) i dagarna och inom tre veckor vet vi hur det blir, säger Madsen.

Robert Laul